Har forsøgt søgning, min kun fundet Pale vs. Pilsner.
Er dog lidt nysgerrig på forskellen imellem de forskellige producenter og om nogen har testet/erfaringer med dem? Eks. Skulle EU være bedre end US, men er det korrekt?
Mht Pale, så givet Maris Otter en mere "fed" smag, men hvordan ligger det i pilsner verden?
Kort er spm. Jo hvilken malt er god til hvad og kan højere pris betale sig??
Pft
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pilsner malt forskel?
Re: Pilsner malt forskel?
Bohemian pilsner giver en lidt mere kornet smag, synes jeg. Jeg foretrækker den.
Sendt fra min Nexus 5 med Tapatalk
Sendt fra min Nexus 5 med Tapatalk
Re: Pilsner malt forskel?
Hvis jeg skal brygge en tjekkisk pilsner, vil jeg vælge en Bohemian pilsnermalt, og skal jeg brygge en tysk pilsner vil jeg altid en "tysk" malt.
Skal jeg lave en god engelsk ale, vil jeg vælge en engelsk malt produceret af Maris Otter byggen.
Mine valg er begrundet i at holde mig tættest muligt til den oprindelige øltype og den region den kommer fra.
Nøjagtig det samme gælder for humlevalget.
Men det betyder ikke, at man som brygger ikke kan vælge frit. Det er jo bryggeren der bestemmer over sin øl.
Den tjekkiske pilsner er lidt mørkere og fyldigere end sin tyske fætter. Og det afspejles i forskellen på de to malte.
Skal jeg lave en god engelsk ale, vil jeg vælge en engelsk malt produceret af Maris Otter byggen.
Mine valg er begrundet i at holde mig tættest muligt til den oprindelige øltype og den region den kommer fra.
Nøjagtig det samme gælder for humlevalget.
Men det betyder ikke, at man som brygger ikke kan vælge frit. Det er jo bryggeren der bestemmer over sin øl.
Den tjekkiske pilsner er lidt mørkere og fyldigere end sin tyske fætter. Og det afspejles i forskellen på de to malte.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Pilsner malt forskel?
Gode svar :) Hvor ligger dk malte så? Nu ønsker jeg ikke at brygge en Tuborg, så hvor anvender i dem?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Pilsner malt forskel?
Det kunne være sjovt, at lave en "Pepsi challenge" og se hvor mange der kan skelne mellem f.eks. en IPA lavet på den ene eller anden pale malt eller for den sags skyld pilsner malt. Jeg er sikker på at de fleste kan smage forskel, men er mere usikker på hvor mange, der kan sige hvilken øl er lavet med hvilken malt.
Nogen af jer kan sikkert godt ;-)
Og så lige en tilføjelse: Selvom 80,- + moms ekstra pr. sæk for Marris kontra Castle Malting, ikke lyder af ret meget, så betyder det alligevel noget for et lille bryggeri som mit, da jeg ikke kan opnå så store rabatter.
Nogen af jer kan sikkert godt ;-)
Og så lige en tilføjelse: Selvom 80,- + moms ekstra pr. sæk for Marris kontra Castle Malting, ikke lyder af ret meget, så betyder det alligevel noget for et lille bryggeri som mit, da jeg ikke kan opnå så store rabatter.
Venlig "Pilsen"
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Re: Pilsner malt forskel?
Ja, det er klart at det har en del betydning i komerciel skala - især i meget lille komerciel skala. Der er man nødt til at tænke på økonomien. Det er vel også en del af grunden til, at tørgær er så udbredt blandt de små (sammen med ensartetheden).janriis skrev:Det kunne være sjovt, at lave en "Pepsi challenge" og se hvor mange der kan skelne mellem f.eks. en IPA lavet på den ene eller anden pale malt eller for den sags skyld pilsner malt. Jeg er sikker på at de fleste kan smage forskel, men er mere usikker på hvor mange, der kan sige hvilken øl er lavet med hvilken malt.
Nogen af jer kan sikkert godt ;-)
Og så lige en tilføjelse: Selvom 80,- + moms ekstra pr. sæk for Marris kontra Castle Malting, ikke lyder af ret meget, så betyder det alligevel noget for et lille bryggeri som mit, da jeg ikke kan opnå så store rabatter.
I håndbrygskala betyder det meget lidt. Jeg bruger vel under 200 kg basismalt om året, så det er ikke afgørende. Jeg har faktisk sidst købt lokalt produceret økologisk malt. Det var filme dyrt, men det var en god historie.
Og ja, det kunne være sjovt at lave en test. Jeg tror ikke, det er en af dem, som brulosophy har testet, men det kommer måske.
Og tilbage til tråden:
Jeg vil mene, at den danske malt ligger tæt på den tyske, altså en ret neutral udgave. Kvaliteten af den danske malt er rigtigt fin, så der er ingen grund til at gå uden om den selv om man ikke har planer om at klone en grøn Tuborg ;-)
VH
Søren
Re: Pilsner malt forskel?
Det er nok kun værd at ofte penge og tankevirksomhed på rigtig gode basismalte til øl, der er med udpræget maltkarakteristik.
Kraftige IPA'er, hvedeøl med smag af banan og skumfiduser og øl med andre fremtrædende smage, vil overdøve den specielle smag fra den dyre malt.
Alternativt skal man gøre det for historiens skyld.
Kraftige IPA'er, hvedeøl med smag af banan og skumfiduser og øl med andre fremtrædende smage, vil overdøve den specielle smag fra den dyre malt.
Alternativt skal man gøre det for historiens skyld.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Pilsner malt forskel?
Enig. Skulle jeg lave en god Bock, wee heavy eller lignende, ville jeg også bruge dyr malt.Borg skrev:Det er nok kun værd at ofte penge og tankevirksomhed på rigtig gode basismalte til øl, der er med udpræget maltkarakteristik.
Kraftige IPA'er, hvedeøl med smag af banan og skumfiduser og øl med andre fremtrædende smage, vil overdøve den specielle smag fra den dyre malt.
Alternativt skal man gøre det for historiens skyld.
Venlig "Pilsen"
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Re: Pilsner malt forskel?
Jeg bruger (næsten) altid DMG pilsnermalt, det er en god malt til en god pris (henter den selv i Vordingborg)
Der hvor jeg bruger mine øl-penge er på de malte der rent faktisk skal kunne smages i mine bryg altså: Specialmalten.
Jeg ved at de fleste Belgiske bryggerier som regel bruger den billigste pilsnermalt de kan få fat på, og så lader gæren og kandissen om at "tale for sig" og samme teori bruger jeg.
En fordel ved at have pilsnermalt stående er at man kan blande den med næsten hvad som helst for at skabe de mere specielle basismalte.
F.eks. kan man blande den cirka 50/50 med Munich og få noget der svarer (nogenlunde) til palemalt. De fleste smage der er i de specielle basismalte kan man altså selv lave ved at kende sine specialmalte og så bruge pilsner som udgangspunkt.
Der hvor jeg bruger mine øl-penge er på de malte der rent faktisk skal kunne smages i mine bryg altså: Specialmalten.
Jeg ved at de fleste Belgiske bryggerier som regel bruger den billigste pilsnermalt de kan få fat på, og så lader gæren og kandissen om at "tale for sig" og samme teori bruger jeg.
En fordel ved at have pilsnermalt stående er at man kan blande den med næsten hvad som helst for at skabe de mere specielle basismalte.
F.eks. kan man blande den cirka 50/50 med Munich og få noget der svarer (nogenlunde) til palemalt. De fleste smage der er i de specielle basismalte kan man altså selv lave ved at kende sine specialmalte og så bruge pilsner som udgangspunkt.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Re: Pilsner malt forskel?
Stemmer overens med det jeg skrev.Nimbus39 skrev:Jeg bruger (næsten) altid DMG pilsnermalt, det er en god malt til en god pris (henter den selv i Vordingborg)
Der hvor jeg bruger mine øl-penge er på de malte der rent faktisk skal kunne smages i mine bryg altså: Specialmalten.
Jeg ved at de fleste Belgiske bryggerier som regel bruger den billigste pilsnermalt de kan få fat på, og så lader gæren og kandissen om at "tale for sig" og samme teori bruger jeg.
En fordel ved at have pilsnermalt stående er at man kan blande den med næsten hvad som helst for at skabe de mere specielle basismalte.
F.eks. kan man blande den cirka 50/50 med Munich og få noget der svarer (nogenlunde) til palemalt. De fleste smage der er i de specielle basismalte kan man altså selv lave ved at kende sine specialmalte og så bruge pilsner som udgangspunkt.
Netop belgiske øl henter deres karakter fra alt andet end basismalten, så der bruges bare den bedste til prisen.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;