Brygning på smagsmalt og sukker?
Brygning på smagsmalt og sukker?
Hej gæve med-bryggere...
En god ven har fået fat i en masse smagsmalt (ca. 15 kg alt i alt).
Han elsker at eksperimentere, og vi har før brygget en masse spændende øl (hvor jeg har ageret brygmester og han mere er en "hvad nu hvis vi gør sådan!").
Nu har han spurgt mig om man kan lave en øl som udelukkende består af smagsmalt. Jeg forklarede ham at der (så vidt jeg ved) ikke er så meget sukker i smagsmalt, så øllen får ingen fylde - og der bliver heller ikke noget sukker som gæren kan leve af.
Til det svarer han, at vi da bare kan spæde om med alm. sukker... Og nu er det så jeg kommer lidt til kort; hvordan tror I det vil blive? Vi har tænkt os at forsøge med et lille bryg i morgen... Men er der noget vi skal være opmærksomme på? Er der nogen herinde som har erfaring med noget lign.?
En god ven har fået fat i en masse smagsmalt (ca. 15 kg alt i alt).
Han elsker at eksperimentere, og vi har før brygget en masse spændende øl (hvor jeg har ageret brygmester og han mere er en "hvad nu hvis vi gør sådan!").
Nu har han spurgt mig om man kan lave en øl som udelukkende består af smagsmalt. Jeg forklarede ham at der (så vidt jeg ved) ikke er så meget sukker i smagsmalt, så øllen får ingen fylde - og der bliver heller ikke noget sukker som gæren kan leve af.
Til det svarer han, at vi da bare kan spæde om med alm. sukker... Og nu er det så jeg kommer lidt til kort; hvordan tror I det vil blive? Vi har tænkt os at forsøge med et lille bryg i morgen... Men er der noget vi skal være opmærksomme på? Er der nogen herinde som har erfaring med noget lign.?
-
- Indlæg: 97
- Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00
Re: Brygning på smagsmalt og sukker?
Jeg ved ikke hvad smagsmalt er, men jeg har en gang prøvet at lave en barley wine hvor 50% af sukkeret kom fra raffineret sukker, og den blev meget sprittet, næsten udrikkelig.
Jeg opløser altid mit sukker i kogende vand inden jeg tilsætter det, da det godt kan brænde fast på bunden hvis man bare vipper det i.
Jeg opløser altid mit sukker i kogende vand inden jeg tilsætter det, da det godt kan brænde fast på bunden hvis man bare vipper det i.
Re: Brygning på smagsmalt og sukker?
Tak for svar. Smagsmalt kalder jeg det malt jeg tilsætter for at give ekstra smag.Family Brewing skrev: ↑25. aug 2023, 16:20 Jeg ved ikke hvad smagsmalt er, men jeg har en gang prøvet at lave en barley wine hvor 50% af sukkeret kom fra raffineret sukker, og den blev meget sprittet, næsten udrikkelig.
Jeg opløser altid mit sukker i kogende vand inden jeg tilsætter det, da det godt kan brænde fast på bunden hvis man bare vipper det i.
Godt tip med at opløse sukkeret i kogende vand. Tilsætter du det ved mæskning eller ved kogning?
Re: Brygning på smagsmalt og sukker?
Husk diastatic power (enzym "styrke") jeg kan ikke huske hvor mange Lintner, der kræves før mæsken går godt. Men så vidt jeg ved, er der stort set ingen diastatic power i andet end basis malt.
Jeg tror ikke, i får mæsken omsat med den plan. :-)
Jeg tror ikke, i får mæsken omsat med den plan. :-)
Re: Brygning på smagsmalt og sukker?
Hvad mener du med “mæsken omsat?” Det vi håber på er at kunne trække noget smag ud til den “tynde” urt og så tilsætte noget sukker for at have noget til gæren.mhn skrev:Husk diastatic power (enzym "styrke") jeg kan ikke huske hvor mange Lintner, der kræves før mæsken går godt. Men så vidt jeg ved, er der stort set ingen diastatic power i andet end basis malt.
Jeg tror ikke, i får mæsken omsat med den plan. :-)
Ellers må vi se hvordan det bliver - det kan være det ryger i håndvasken i stedet for

Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Brygning på smagsmalt og sukker?
Omsat masken = lavet stivelsen til sukker, så gæren har noget at leve af.
Jeg vil forvente en meget tynd krop med en temmelig sprittet alkohol med den plan, i har. Jeg ville finde noget basis malt.
Men det lyder til, du kan fortælle om resultat snart. :-)
Jeg vil forvente en meget tynd krop med en temmelig sprittet alkohol med den plan, i har. Jeg ville finde noget basis malt.
Men det lyder til, du kan fortælle om resultat snart. :-)
-
- Indlæg: 97
- Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00
Re: Brygning på smagsmalt og sukker?
Under kogningjens_sj skrev: ↑25. aug 2023, 19:22Tak for svar. Smagsmalt kalder jeg det malt jeg tilsætter for at give ekstra smag.Family Brewing skrev: ↑25. aug 2023, 16:20 Jeg ved ikke hvad smagsmalt er, men jeg har en gang prøvet at lave en barley wine hvor 50% af sukkeret kom fra raffineret sukker, og den blev meget sprittet, næsten udrikkelig.
Jeg opløser altid mit sukker i kogende vand inden jeg tilsætter det, da det godt kan brænde fast på bunden hvis man bare vipper det i.
Godt tip med at opløse sukkeret i kogende vand. Tilsætter du det ved mæskning eller ved kogning?
Re: Brygning på smagsmalt og sukker?
Den er sat over til gæring nu. OG er målt til 1110 så der er rigeligt med sukker til gæren 
Nu må vi se hvordan den bliver. Jeg forventer ikke det store
Sent from my iPhone using Tapatalk

Nu må vi se hvordan den bliver. Jeg forventer ikke det store

Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Indlæg: 97
- Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00
Re: Brygning på smagsmalt og sukker?
Ser frem til at høre om resultatet :-)
Re: Brygning på smagsmalt og sukker?
Det bobler lystigt derudad... Men OG blev en smule for høj, den landede på 1120.
Hvad sker der mon hvis gæren gærer helt ned til alkohol tolerancen, og vi regner med at danne CO2?
Den gær vi bruger har en tolerance på 12% - og hvis FG rammer 1020 lander vi jo på noget der ligner 13%... Er der så noget power tilbage i gæren til at danne CO2? Eller bør vi flaske før tid, når vi fx rammer 1050?
Hvad sker der mon hvis gæren gærer helt ned til alkohol tolerancen, og vi regner med at danne CO2?
Den gær vi bruger har en tolerance på 12% - og hvis FG rammer 1020 lander vi jo på noget der ligner 13%... Er der så noget power tilbage i gæren til at danne CO2? Eller bør vi flaske før tid, når vi fx rammer 1050?
- GeheimBrau
- Indlæg: 157
- Tilmeldt: 2. apr 2017, 10:24
- Geografisk sted: 2690 Mosede Strand
Re: Brygning på smagsmalt og sukker?
Har kun sat en +1.100 OG urt (13,2% ABV) på fad og "kunstig" karbonering, så er i praksis erfaringsløs på flaske scenariet.
Jeg vil dog afholde mig fra at flaske den før tid, følgende kan/skal ske:
- Bottlebombs har jeg prøvet en gang; kostede 4 flasker dobbelt IPA og et TV ødelagt af glas fragmenter.
- Du skal periodisk lette trykket på hver eneste flaske.
Du kan evt. tilsætte en alkohol tolerant gær - der vel at mærke ikke tilfører smag der er uønsket - på til 2. fermentering, f.eks. champagnegær .
Den skal muligvis have lidt simpel sukker og næring at starte på.
Alternativ acceptere at den ender højt i SG, med 1.120 OG er 1.030+ SG nok ikke usædvanligt?
Jeg vil dog afholde mig fra at flaske den før tid, følgende kan/skal ske:
- Bottlebombs har jeg prøvet en gang; kostede 4 flasker dobbelt IPA og et TV ødelagt af glas fragmenter.
- Du skal periodisk lette trykket på hver eneste flaske.
Du kan evt. tilsætte en alkohol tolerant gær - der vel at mærke ikke tilfører smag der er uønsket - på til 2. fermentering, f.eks. champagnegær .
Den skal muligvis have lidt simpel sukker og næring at starte på.
Alternativ acceptere at den ender højt i SG, med 1.120 OG er 1.030+ SG nok ikke usædvanligt?
GeheimBrau
/Gert
/Gert