Holde konstant mæsketemperatur

Alt i udstyr, flasker, Keg´s, osv.

Holde konstant mæsketemperatur

Indlægaf krellemorfar » 15. jul 2021, 11:09

Jeg brygger øl fra tid til anden i en elgryde (Bielmeier Brausystem - https://www.maltbazaren.dk/images/Bielmeier_BHG400_dansk_manual.pdf).
Her synes jeg at kæmpe lidt meget med at holde en stabil temperatur under mæskningen, selvom man indstiller en temperatur på gryden, så den selv burde kunne sikre den korrekte temperatur. Når jeg undervejs måler temperaturen kan jeg konstatere, at der ret stor forskel på toppen og bunden i mæsken, selvom jeg forsøger jævnligt at rører rundt.

Da der ikke er funktionalitet til recirkulering på min gryde formoder jeg, at det er en naturlig konsekvens, at temperaturen varierer en del fra bunden og toppen af mæsken.
Jeg er dog ret nysgerrig på, om der er nogle af jer, som har haft samme problem og hvad I evt. har gjort for at løse det?

Jeg forestiller mig, at det vil kunne hjælpe gevaldigt, hvis jeg udvider med et setup, så det er muligt at recirkulere. Her tænker jeg, at man kan tilslutte en slange til taphanen, som så kører over i en pumpe, så urten kan løbe ud i toppen af gryden. Har i den forbindelse kigget på denne pumpe til en ok pris: https://www.hjemmebryggeren.dk/maeskeudstyr-pumper/stainless-steel-pumpehus-til-magnetisk-centrifugalpumpe-19-l-min
Jeg tænker dog, om man ikke er nødt til lave en foranstaltning på toppen, så slangen ud fra pumpen ikke blot lægges ovenpå mæsken? Måske man kan lægge en ting ala en falsk bund på, som kan sikre, at urten fordeles ligeligt.

Er der nogen, som har et par gode fifs til mig? :)
krellemorfar
 
Indlæg: 5
Tilmeldt: 14. jul 2021, 08:42

Re: Holde konstant mæsketemperatur

Indlægaf peos » 15. jul 2021, 14:40

Jeg brygger med 3 elgryder. I mæskegryden har jeg en konisk bundsi fra Maltbazaren. Fra den recirkulerer jeg urten gennem en kobberspiral i spargegryden tilbage til toppen af mæskegryden. Dvs. at det er vandet i spargegryden, der indirekte opvarmer masken. Varmelegemet i mæskegryden bruger jeg kun til at varme vandet op, inden malten kommes i. På den måde brænder intet på.

Det fungerer fint, men det er ikke nok til at holde konstant temperatur fra bund til top i mæskegryden. Der skal røres lidt ind imellem og også efter, at der recirkuleres for lige at hæve temperaturen lidt. Og termostaten i gryderne er heller ikke nøjagtig nok, så der skal også holdes øje med et termometer.

Men når det er sagt, så kan jeg varmt anbefale setup'et med flere gryder. Der er intet der brænder på, og det er hurtigere at lave to forskellige bryg samme dag, fordi bryg nr. 2 kan mæskes samtidig med, at bryg nr. 1 koges.
Vedhæftede filer
IMG_0300.JPG
peos
 
Indlæg: 711
Tilmeldt: 1. dec 2011, 22:09

Re: Holde konstant mæsketemperatur

Indlægaf GeheimBrau » 15. jul 2021, 18:55

Du skal lige være opmærksom på at "pumpen" i dit link kun er et "pumpehus", dvs. en stål erstatning for en tilsvarende plastik - formentlig denne pumpe.
GeheimBrau
/Gert
Brugeravatar
GeheimBrau
 
Indlæg: 136
Tilmeldt: 2. apr 2017, 10:24
Geografisk sted: 2690 Mosede Strand

Re: Holde konstant mæsketemperatur

Indlægaf Freund » 15. jul 2021, 21:08

Hej krellemorfar

Cirkulering er den mindst manuelle løsning ift konstant temperatur, og det kan blive ret nøjagtig.

En anden mulighed er at isolere din gryde, og når den ønskede temperatur er opnået (gerne lidt før pga "shoot over") slukker man for varmen.
Nu rører og måler man hver 10/20/30 min. afhængig af behov. Nok oftere i starten da der er noget rest-varme i bunden.
Tænd for varmen når temperaturen er faldet, og rør godt imens og lidt efter temperatur er nået.

Når jeg har brygget på min lille elgryde synes jeg det giver et godt resultat, jeg ligger nok 2-3 grader over og under, men det er fint for mig [emoji3]

I min mund er korrekt gæringstemperatur ift gær og stilart mere vigtigt for smagen end mæskningen [emoji6]

Hilsen
Freund
Freund
 
Indlæg: 360
Images: 1
Tilmeldt: 16. aug 2017, 20:15
Geografisk sted: 7400 Herning

Re: Holde konstant mæsketemperatur

Indlægaf Guinnless » 16. jul 2021, 06:29

Jeg bruger en sparge ring lavet af et stykke John Guest slange med huller for hver 15 mm, slangen samles i et t-stykke og det hel fødes fra pumpen gennem tvær delen af t'et. Du skal bruge ene relativt lille pumpe iflg. min eftafring.
Egentlig ikke særlig opfindsomt, men det løs ikek som om du havde kigget på det.

vh
Bjarne
Guinnless
 
Indlæg: 112
Tilmeldt: 29. aug 2008, 10:56
Geografisk sted: Ved Køge Bugt

Re: Holde konstant mæsketemperatur

Indlægaf krellemorfar » 19. jul 2021, 08:45

Mange tak for jeres svar.

Egentlig undrer det mig lidt, at det ikke er nemmere for mig at holde en nogenlunde konstant temperatur, hvis jeg mæsker i en elgryde samt rører rundt fra tid til anden. Havde håbet, at det var muligt at bruge en sådan gryde og undgå temperaturforskellige på over 10 grader fra top til bund.


Guinnless skrev:Jeg bruger en sparge ring lavet af et stykke John Guest slange med huller for hver 15 mm, slangen samles i et t-stykke og det hel fødes fra pumpen gennem tvær delen af t'et. Du skal bruge ene relativt lille pumpe iflg. min eftafring.
Egentlig ikke særlig opfindsomt, men det løs ikek som om du havde kigget på det.

Det lyder egentlig som en fin, og ganske økonomisk venlig, løsning. Hvilken pumpe bruger du?
Kan en pumpe ala sådan en her måske fungere? https://www.harald-nyborg.dk/produkt/vandpumpe-12v-10l


GeheimBrau skrev:Du skal lige være opmærksom på at "pumpen" i dit link kun er et "pumpehus", dvs. en stål erstatning for en tilsvarende plastik - formentlig denne pumpe.

Jamen du har helt ret, det kan jeg godt se, når jeg kigger nærmere på det. Der sparede du mig muligvis for lidt besvær og lidt røde ører :D :D :D
krellemorfar
 
Indlæg: 5
Tilmeldt: 14. jul 2021, 08:42

Re: Holde konstant mæsketemperatur

Indlægaf Guinnless » 19. jul 2021, 11:26

krellemorfar skrev:Det lyder egentlig som en fin, og ganske økonomisk venlig, løsning. Hvilken pumpe bruger du?
Kan en pumpe ala sådan en her måske fungere? https://www.harald-nyborg.dk/produkt/vandpumpe-12v-10l


en solar pumpe, jeg havde fundet link til herinde en gang, prøv at søge på 'solar' her på forum - selvom det kunne se ud til han ikke er aktiv mere
Det var en lille lavvoltpumpe som kunne køres på 5 eller 12 volt afhængig af ønsket flow
Den var ikke helt fødevaregodkendt, men relativt omtalt/brugt for nogle år siden

Kunsten, for mig, er at finde en pumpe som kan tåle varmen fra mæskevandet med lavt nok flow og som ikke bidrager med ting vi ikke ønsker at indtage (fødevaregodkendelse eller tæt på i hvert fald)
I forhold til den du linker til ville jeg være nervøs for det varme sukkervand.

/Bjarne
Guinnless
 
Indlæg: 112
Tilmeldt: 29. aug 2008, 10:56
Geografisk sted: Ved Køge Bugt

Re: Holde konstant mæsketemperatur

Indlægaf Borg » 19. jul 2021, 12:38

Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4685
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Holde konstant mæsketemperatur

Indlægaf peos » 19. jul 2021, 18:53

Guinnless skrev:
krellemorfar skrev:Det lyder egentlig som en fin, og ganske økonomisk venlig, løsning. Hvilken pumpe bruger du?
Kan en pumpe ala sådan en her måske fungere? https://www.harald-nyborg.dk/produkt/vandpumpe-12v-10l


en solar pumpe, jeg havde fundet link til herinde en gang, prøv at søge på 'solar' her på forum - selvom det kunne se ud til han ikke er aktiv mere
Det var en lille lavvoltpumpe som kunne køres på 5 eller 12 volt afhængig af ønsket flow
Den var ikke helt fødevaregodkendt, men relativt omtalt/brugt for nogle år siden

Kunsten, for mig, er at finde en pumpe som kan tåle varmen fra mæskevandet med lavt nok flow og som ikke bidrager med ting vi ikke ønsker at indtage (fødevaregodkendelse eller tæt på i hvert fald)
I forhold til den du linker til ville jeg være nervøs for det varme sukkervand.

/Bjarne

Jeg bruger også Solarpumper i mit setup, den største af modellerne - og regulerbare strømforsyninger fra Biltema. Jeg tror, at pumpen fra Harald Nyborg er for stor, og det er ikke sikkert, at den kan klare varmen.

Den lille Solarpumpe havde det med at sætte sig fast. Med den store fungerer det fint, men jeg sørger også altid for at køre den igennem med 80 grader varmt vand i mæskegryden i en times tid, mens urten koges i den sidste gryde.

Og så lyder det voldsomt med 10 graders temperaturforskel fra top til bund. Jeg oplever sjældent mere end 2-3 grader, også efter at masken har stået uden omrøring i ½ times tid.
peos
 
Indlæg: 711
Tilmeldt: 1. dec 2011, 22:09

Re: Holde konstant mæsketemperatur

Indlægaf kbh36 » 19. jul 2021, 21:11

Denne er meget lydsvag, og der er noget mere tryk på end Solar pumpen, koster så også 775kr.
https://www.brygforretningen.dk/collections/rustfri-stalgryder/products/t4y-rst-mp15
/Klaus
Cenosillicaphobia is the fear of an empty beer glass. Jeg har ikke et alkoholproblem, jeg har en hobby.
kbh36
 
Indlæg: 365
Tilmeldt: 27. dec 2014, 19:43
Geografisk sted: 4060 Kr. Såby

Re: Holde konstant mæsketemperatur

Indlægaf krellemorfar » 20. jul 2021, 13:43

Mange tak for jeres svar. Det kan da være, at jeg skal købe et nyt termometer, hvis det lyder ret voldsomt med en temperaturforskel på ~10 grader mellem top og bund i gryden. Det ville jo være fint :)

Jeg er lige ved at kigge på dette sæt: https://lundteknik.dk/produkt/komplet-fordelersystem-med-magnetdrevet-pumpe/
Umiddelbart lyder det vel egentlig som lige det, jeg er ude efter - både en pumpe samt en fordelerring til at fordele urten i gryden?

Et lille opfølgende spørgsmål. Kan det måske give mening at justere en opskrift, så der er mere vand end beskrevet, så malten kan blive dækket helt af urten?
Jeg har brygget nogle forskellige allgrain-kit fra Brewolution. Ved ikke om min falske bund måske hæver malten lidt for meget, så der faktisk burde være mere vand i fra start - det er vel nemmere at holde en temperatur jo "vådere" mæsken er, eller kan det have en negativ effekt? :)
krellemorfar
 
Indlæg: 5
Tilmeldt: 14. jul 2021, 08:42

Re: Holde konstant mæsketemperatur

Indlægaf Borg » 20. jul 2021, 16:40

Enhver opskrift i et kit er er kompromis, da mange parametre afhænger af det givne setup.
Specielt - som du nævner - den volumen der er under den falske bund eller omkring maltpiben (ikke at forveksle med dead space).

Normalt vil jeg bruge et forhold på 1:3 mellem malt og vand i mæskningen. Den volumen der er under den falske bund, skal lægges til. Om nødvendig vil jeg gå ned til et forhold på 1:2,75.

Den ekstra vandmængde til mæskningen skal så fratrækkes mængden af spargevand.

Det lyder som om du har en meget tør mæskning, og det har meget stor indflydelse på muligheden for at holde en stabil temperatur, men også på, hvor meget stivelse der bliver omsat til sukker (mæskeeffektiviteten).
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4685
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning


Tilbage til Udstyr

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 12 gæster