Vandbehandling, kan I smage forskel ?
Vandbehandling, kan I smage forskel ?
Til alle jer der er gået fra ikke at behandle jeres vand til at gøre det (Specielt jer der bruger demineraliseret vand/RO-vand)
Kan i smage forskel på den færdige øl ?
Mindre bismag i de lyse øl ?
Kan i smage forskel på den færdige øl ?
Mindre bismag i de lyse øl ?
To plus to er fire
Re: Vandbehandling, kan I smage forskel ?
Jeg startede med at koge mit brygvand dagen inden, og hælde fra kalk-bundfaldet, og der oplevede jeg at mine pale ales fik en mindre skarp/bitter eftersmag. Det tager bare en del tid at koge alt vandet, så nu bruger jeg mælkesyre, og jeg synes jeg får den samme effekt. Men mine forsøg har ikke været særligt konsekvente, så jeg har ikke holdt de to metoder direkte op imod hinanden.
Hvis du har tid, er det jo forholdsvis nemt at koge mæske- og spargevand inden du brygger, for at prøve det af.
/Fisker
Hvis du har tid, er det jo forholdsvis nemt at koge mæske- og spargevand inden du brygger, for at prøve det af.
/Fisker
Re: Vandbehandling, kan I smage forskel ?
Jeg har skam kogt det og ja, det hjalp, er jeg ret sikker på, men nu går jeg efter at styre pH-værdien med hård hånd.Fisker skrev:Jeg startede med at koge mit brygvand dagen inden, og hælde fra kalk-bundfaldet, og der oplevede jeg at mine pale ales fik en mindre skarp/bitter eftersmag. Det tager bare en del tid at koge alt vandet, så nu bruger jeg mælkesyre, og jeg synes jeg får den samme effekt. Men mine forsøg har ikke været særligt konsekvente, så jeg har ikke holdt de to metoder direkte op imod hinanden.
Hvis du har tid, er det jo forholdsvis nemt at koge mæske- og spargevand inden du brygger, for at prøve det af.
/Fisker
To plus to er fire
Re: Vandbehandling, kan I smage forskel ?
Jeg bruger RO vand 50/50 I Odense - Det er noget der virkelig rykkede på mine lyse lagers/pale ales
Kofoed
Kofoed
Re: Vandbehandling, kan I smage forskel ?
50/50 Odense-vand/RO-vand giver da også meget højt bikarbonatindhold (ca. 330ppm /2) Og det er da alt for højt til lyse øl. Har du ikke problemer med bismag ?Kofoed skrev:Jeg bruger RO vand 50/50 I Odense - Det er noget der virkelig rykkede på mine lyse lagers/pale ales
Kofoed
To plus to er fire
-
- Indlæg: 630
- Tilmeldt: 6. mar 2012, 23:45
- Geografisk sted: Odense sø
Re: Vandbehandling, kan I smage forskel ?
Jeg får vand fra 6 boringer, så vandværket kan ikke fortælle noget om det vand vi får (ud over det holder normerne) så jeg bliver nød til at brygge som jeg plejer, jeg får nu super øl ud af det, men det er ikke så nørdet.
Venligst
Tommy
The problem with the world is that everyone is a few drinks behind "Humphrey Bogart"
LEV livet, det er til for det samme.
Tommy
The problem with the world is that everyone is a few drinks behind "Humphrey Bogart"
LEV livet, det er til for det samme.
Re: Vandbehandling, kan I smage forskel ?
Ahh, glemte at fortælle at det er i kombination med mælkesyre. Jeg bruger Brun´vandbehandlingsprogram, ved 50/50 og med en ganske lille mængde syre ( ca. 10 ml til 68 liter mæskevand) passer vandet perfekt. Kører jeg højere op i koncentration af RO vand mangler jeg noget på mineralsiden!Jens W skrev:50/50 Odense-vand/RO-vand giver da også meget højt bikarbonatindhold (ca. 330ppm /2) Og det er da alt for højt til lyse øl. Har du ikke problemer med bismag ?Kofoed skrev:Jeg bruger RO vand 50/50 I Odense - Det er noget der virkelig rykkede på mine lyse lagers/pale ales
Kofoed
Min mæske pH sidder lige i skabet hver gang på 5,2 - 5,3 - Spargevandet blander jeg også 50/50 + syre til pH 6 ( ca 15 ml. til 85 liter) Så ingen væmmelige bismage ;-)
Kofoed
Re: Vandbehandling, kan I smage forskel ?
Egentlig var jeg mest nysgerring eftet at høre, om der var nogen af jer havde oplevet en tydelig forbedring i smagen, efter I begyndte at vandbehandle ?
To plus to er fire
Re: Vandbehandling, kan I smage forskel ?
Jeg bruger ikke r/o-vand, men jeg bruger syre og som regel lidt gips, hvis det er humlede øl. Da jeg begyndte at eksperimentere med vandbehandling brugte jeg citronsyre.
Jeg synes, der var en klar forbedring i smagen. De første par øl, jeg bryggede, havde en træls bismag, som jeg ikke rigtigt kunne placere. Da jeg begyndte at vandbehandle forsvandt den, men jeg vil dog sige, at jeg ikke er helt sikker på, om det var derfor. Der er jo mange ting, man får forbedret på i starten.
VH
Søren
Jeg synes, der var en klar forbedring i smagen. De første par øl, jeg bryggede, havde en træls bismag, som jeg ikke rigtigt kunne placere. Da jeg begyndte at vandbehandle forsvandt den, men jeg vil dog sige, at jeg ikke er helt sikker på, om det var derfor. Der er jo mange ting, man får forbedret på i starten.
VH
Søren
Re: Vandbehandling, kan I smage forskel ?
Den bismag du har haft, har helt sikkert været astringency.søreno skrev:Jeg bruger ikke r/o-vand, men jeg bruger syre og som regel lidt gips, hvis det er humlede øl. Da jeg begyndte at eksperimentere med vandbehandling brugte jeg citronsyre.
Jeg synes, der var en klar forbedring i smagen. De første par øl, jeg bryggede, havde en træls bismag, som jeg ikke rigtigt kunne placere. Da jeg begyndte at vandbehandle forsvandt den, men jeg vil dog sige, at jeg ikke er helt sikker på, om det var derfor. Der er jo mange ting, man får forbedret på i starten.
VH
Søren
To plus to er fire
Re: Vandbehandling, kan I smage forskel ?
Ja det vil jeg tro, men da det var i starten af min bryggerkarierre, er jeg ikke helt sikker. Der var erfaringen ikke så bred.Jens W skrev:Den bismag du har haft, har helt sikkert været astringency.søreno skrev:Jeg bruger ikke r/o-vand, men jeg bruger syre og som regel lidt gips, hvis det er humlede øl. Da jeg begyndte at eksperimentere med vandbehandling brugte jeg citronsyre.
Jeg synes, der var en klar forbedring i smagen. De første par øl, jeg bryggede, havde en træls bismag, som jeg ikke rigtigt kunne placere. Da jeg begyndte at vandbehandle forsvandt den, men jeg vil dog sige, at jeg ikke er helt sikker på, om det var derfor. Der er jo mange ting, man får forbedret på i starten.
VH
Søren
-
- Indlæg: 8
- Tilmeldt: 29. jul 2008, 01:08
- Geografisk sted: roskilde
- Kontakt:
Re: Vandbehandling, kan I smage forskel ?
Ja, der ER tydelig forskel på ISÆR de lyse øl med eller uden mælkesyre.
Det er det eneste ud over pH-kemistyring jeg bruger. Der ER stor forskel,
men det kræver som sagt lidt styring, så du rammer pH 5,2 ca. for dit vand.
De mørke stouts og påskebryg og julebajer skal have burton-vand -
det har vi her i Roskilde... :-)
Hårdt, hårdt vand der giver 'metal-agtig' smag til dit øl.
Det ønsker du ikke i dit pale ale og lyse bajer og pilsner øl....
derfor mælkesyretilsætning til det brygvand.
Det er det eneste ud over pH-kemistyring jeg bruger. Der ER stor forskel,
men det kræver som sagt lidt styring, så du rammer pH 5,2 ca. for dit vand.
De mørke stouts og påskebryg og julebajer skal have burton-vand -
det har vi her i Roskilde... :-)
Hårdt, hårdt vand der giver 'metal-agtig' smag til dit øl.
Det ønsker du ikke i dit pale ale og lyse bajer og pilsner øl....
derfor mælkesyretilsætning til det brygvand.
Øllet først
vh. Jacob.
vh. Jacob.
Re: Vandbehandling, kan I smage forskel ?
Den metal-agtige smag du nævner af faktisk kernen i astringency. Hvis man virkelig stikker næsen og tungen i det, kan man tydelig smage den ofte omtalte "like sucking on a teabag"JacobHarboe skrev:Ja, der ER tydelig forskel på ISÆR de lyse øl med eller uden mælkesyre.
Det er det eneste ud over pH-kemistyring jeg bruger. Der ER stor forskel,
men det kræver som sagt lidt styring, så du rammer pH 5,2 ca. for dit vand.
De mørke stouts og påskebryg og julebajer skal have burton-vand -
det har vi her i Roskilde... :-)
Hårdt, hårdt vand der giver 'metal-agtig' smag til dit øl.
Det ønsker du ikke i dit pale ale og lyse bajer og pilsner øl....
derfor mælkesyretilsætning til det brygvand.
To plus to er fire
Sv: Vandbehandling, kan I smage forskel ?
Smagen kan faktisk også komme fra oxideret mørk ristet malt.
Sendt fra min HTC One S med Tapatalk2
Sendt fra min HTC One S med Tapatalk2
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;