OG og FG

MBW
Indlæg: 10
Tilmeldt: 19. jan 2013, 23:31

OG og FG

Indlæg af MBW »

Hej Alle sammen
Så er første bryg en mørk øl med lidt bitter undertoner kommet på flaske og alt går godt (god smag og alt det der) men jeg har et spørgsmål ang alkohol:

Jeg målte OG til 1050 før jeg gæring og FO til 1020 hvilket er noget under hvad jeg havde regnet med (havde lidt gæring problemer, hvilket vil sige at gæringen ikke rigtig gik igang så jeg tilsatte mere gær efter 24timer).

Derfor er jeg intersseret i at vide hvordan styre man hvormeget alkohol man får i øllet?
og er det normalt at jeg "kun" får 3,75% alkohol i en ret mørk øl?
Senest rettet af MBW 13. feb 2013, 14:12, rettet i alt 1 gang.
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: OG og FO

Indlæg af MonkeyBrew »

Hej, og velkommen til. ;)
Først, mener du så ikke FG (Final Gravity)? Ingen problemer, jeg kan følge dig. ;) Godt gået med det første bryg. Det er svært at styre OG og FG 100%. Der skal nærmest kommercielle kræfter til at styre sådan en process. Men vi håndbryggere kan komme MEGET tæt på vha systemer som HERMS og RIMS der er metoder til at recirkulere urten gennem kobber eller rustfri stål spoler der er opvarmet af vand i en elektrisk kedel med temperatur styring. Det lyder indviklet, men er faktisk ikke så vildt når det kommer til stykket. Det koster kun penge og lidt tid. Og en fandens tålmodig kone, hvis man har sådan en af slagsen. ;)
Men den bedste metode til at sikre en mere eller mindre stabil temperatur, er ved at mæske i en isoleret beholder, som f.eks. en termoboks. Ikke af stypopor o.lign. men de klassiske køle bokse man har med på stranden osv. De er fantastiske og de kan isoleres yderligere ved at vikle tæpper eller til skåret liggeunderlag fra Harald Nyborg. Metoden hertil er (ofte) single infusion og holder temperaturen "fast" i den periode man har behov for. De fleste ligger på en temperatur på 62C - 66C. Ved disse ca. 60C - 62C skulle man få en mest alkohol ud af malten og ved 65C - 69C skulle man få en afbalanceret urt da de enzymer der arbejder ved de temperature konvertere stivelsen til "lige" dele fermenterbare og ikke-fermenterbare sukkerarter.
Der er et lille ordsprog der hedder "M.A.L.T" More Alcohol Less Temperature, eller frit oversat til dansk Mere Alkohol Lille Temperatur. Det er en god guideline hvis man satser på mere alkohol. Men pas på med at sigte efter mere alkohol KUN. Så kan du risikere at ende med en tør men stærk øl. Det kan ofte løses med tilsætning af "body enhancers" der er ikke-fermenterbare sukkerstoffer og øger til fylde i øllet. Men gør man det rigtigt fra starten, kan det smages end hvis der skal tilsættes "kemi" bagefter. ;)
Mht alkoholsvage mørk øl kan nævnes Bitters, Milds, Porters og Stouts. Her er en god guideline til øl og deres standarder:

http://www.bjcp.org/docs/2008_Guidelines.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Og her er et lille skema jeg har brugt meget mht temperatur og hvad det gøv ved mæsken. Det er et fantastisk stykke værktøj:

http://www.tawoel.dk/beer%20rescources/ ... aturer.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Håber du kan bruge den lille "stikpille" her. Ellers er der mange andre rigtig dygtige bryggere herinde der har MEGET mere erfaring end mig der står på spring til at hjælpe. ;)
Senest rettet af MonkeyBrew 13. feb 2013, 13:50, rettet i alt 1 gang.
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
Indlæg: 2429
Tilmeldt: 6. jul 2009, 22:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Re: OG og FO

Indlæg af Morten L »

MBW skrev:Hej Alle sammen
Så er første bryg en mørk øl med lidt bitter undertoner kommet på flaske og alt går godt (god smag og alt det der) men jeg har et spørgsmål ang alkohol:

Jeg målte OG til 1050 før jeg gæring og FO til 1020 hvilket er noget under hvad jeg havde regnet med (havde lidt gæring problemer, hvilket vil sige at gæringen ikke rigtig gik igang så jeg tilsatte mere gær efter 24timer).

Derfor er jeg intersseret i at vide hvordan styre man hvormeget alkohol man får i øllet?
og er det normalt at jeg "kun" får 3,75% alkohol i en ret mørk øl?
Farven af dit øl har intet at gøre med indholdet af alkohol. Det styrer du vha. din malt, mæsketemperatur og valg af gær.

Helt generelt: mere malt=højere alkoholprocent.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: OG og FO

Indlæg af Nimbus39 »

Hej,
Tillykke med det første bryg, det er altid en fed fornemmelse :-)
Dit spørgsmål har mange indlejrede spørgsmål og komplicerede svar, men jeg vil forsøge at ridse det grundlæggende op.
OG og FG er et udtryk for vægtfylden af din urt før og efter gæringen, det fortæller ikke noget om hvor meget alkohol du får i dit øl.
De 2 tal tilsammen fortæller noget om hvor meget sukker der er omsat til alkohol mm (f.eks. gær) og kan indsættes i en formel som så beregner alkoholen.
Det der betyder noget for alkoholen er de sukkerarter du får dannet under mæskningen. Så din mæske temperatur bestemmer hvor meget forgærbart sukker der er i din urt, og din gær (og gæring) bestemmer hvor meget af det sukker der bliver omdannet til alkohol. Din mæske effektivitet har også indflydelse på sukkerudtrækket.
Hvis du vil have en øl med høj restsødme skal den mæskes "varmt" så der dannes mange uforgærbare sukkermolekyler
Vil du have en øl med meget alkohol og mindre restsødme skal der mæskes "koldt" så der dannes forgærbare sukker molekyler.
Det er forklaret ganske godt i denne pdf:
maesketemperaturer.pdf
(74.97 KiB) Downloadet 676 gange
Farven på øllet siger intet om alkoholen eller restsødmen i øllet, men det er en almindelig "fejlopfattelse" at mørkt øl er stærkt øl - i Sverige kan man få en porter på 2,8%!
Farven siger noget om de malte mm. der er brugt i øllet (og en masse andet f.eks. kogning) men generelt kan man sige at jo mørkere malt jo mindre sukkerudtræk da ristningen af malt ødelægger enzymerne og karamelliserer dele af sukkeret i kornet. Til gengæld for dette tab af sukker bidrager de så med andre smagsindtryk, f.eks. kaffe, chokolade, nødder, kiks, osv osv.
Brygning er meget kompleks proces, men stadigvæk ret simpel. Der er nogen bryggere der bare brygger løs uden nogensinde at gå op i detaljerne og andre kan nørde med de små ting, det er en del af det der gør denne hobby så fed. Der er altid noget nyt at lære hvis man vil.
Hvis du gerne vil have et hurtigt overblik over brygningen kan du læse mere i "Ølbrygning for begyndere" som kan fås til rimelige priser. http://www.bogpriser.dk/q-%22%D8lbrygni ... yndere%22/" onclick="window.open(this.href);return false;
Den er meget kort og skrevet så den er let at læse. En rigtig god begynder bog.

Det var måske ikke et præcist svar på dit spørgsmål, men jeg håber du kan bruge det alligevel.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: OG og FG

Indlæg af Truntebryg »

MBW skrev:Jeg målte OG til 1050 før jeg gæring og FO til 1020 hvilket er noget under hvad jeg havde regnet med
Nu skriver du "noget under" jeg tror du mener at FG er noget over hvad du regnede med ?

Altså 1,050 er en fin OG til ca. 4,7% og lidt mørkt malt.

Hvad måler du med ?

Temperatur ? (efter kogning / og idag)

Hvor meget sukker karbonere du med ? (16 til 18g sukker/L giver 1% alc. oven i !!!) så du er nok allerede over 4% ...
Brugeravatar
Boje
Indlæg: 726
Tilmeldt: 4. nov 2007, 22:45
Geografisk sted: 6310 Broager

Re: OG og FO

Indlæg af Boje »

MonkeyBrew skrev: Her er en god guideline til øl og deres standarder:

http://www.bjcp.org/docs/2008_Guidelines.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Her er det samme skema på dansk.

http://www.oeldommer.dk/wp-content/pdf/ ... 202011.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Hilsen Bo

Velkommen til
.
Der er altid en måde, hvorpå tingene kan gøres bedre... - Gør det !
Thomas Edison
.
MBW
Indlæg: 10
Tilmeldt: 19. jan 2013, 23:31

Re: OG og FG

Indlæg af MBW »

Truntebryg skrev:
MBW skrev:Jeg målte OG til 1050 før jeg gæring og FO til 1020 hvilket er noget under hvad jeg havde regnet med
Nu skriver du "noget under" jeg tror du mener at FG er noget over hvad du regnede med ?

Altså 1,050 er en fin OG til ca. 4,7% og lidt mørkt malt.

Hvad måler du med ?

Temperatur ? (efter kogning / og idag)

Hvor meget sukker karbonere du med ? (16 til 18g sukker/L giver 1% alc. oven i !!!) så du er nok allerede over 4% ...
Først tak for alle de gode svar.

Før gærring målte jeg OG til 1050
og efter målte jeg FG til 1020

JEg måler med et Hydrometer/Oechslevægt m. 3 scalaer :http://www.maltbazaren.dk/shop/hydromet ... -781p.html

Jeg bruger denne guide til at karbonere med: http://www.haandbryg.dk/eftergaering.html" onclick="window.open(this.href);return false; så jeg brugte 3,8g pr liter da gærings temperaturen var 20grader, er det for lidt?

JEg mæskede ved 70 grader

Lidt rodet men jeg håber at i forstår.
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
Indlæg: 2429
Tilmeldt: 6. jul 2009, 22:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

OG og FG

Indlæg af Morten L »

Var temperaturen 70 grader efter malten var kommet i vandet?

Hvis det er tilfældet har du fået meget uforgærbart sukker.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: OG og FG

Indlæg af MonkeyBrew »

Temperaturen ved mæskningen (70C) kan være årsagen til at du stadig måler en "høj" gravity. Den høje temperatur gør at du har lavet "lige" dele fermenterbare og ikke-fermenterbare sukkerarter (dextriner). Man får en vel-afbalanceret øl, men FG kan snyde lidt da din oechelvægt stadig måler sukkerstof (dextrin) i øllet. Det giver mere fylde. Den kan sagtens falde mere og hvis du har tilsat yderligere sukker, så gærer det hurtigt væk og du vil stadig blive snydt af dextrinerne. Jeg tror det er en fornuftig øl du er på vej mod. ;)
Eftergærings temperatur på 20C er ok for den øltype. Den kan klarer optil 24C-26C såvidt jeg husker.

EDIT: Slået på stregen. ;)
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
MBW
Indlæg: 10
Tilmeldt: 19. jan 2013, 23:31

Re: OG og FG

Indlæg af MBW »

Det er nok de 70 grader der driller lidt så...
Øllet smager udemærket så jeg er godt tilfreds men er jo altid interesseret i at lære noget mere..
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: OG og FG

Indlæg af Nimbus39 »

MBW skrev:... men er jo altid interesseret i at lære noget mere..
Ja, hvem er ikke det ;o)
Det er en af de ting jeg elsker allermest ved denne hobby - den konstante jagt efter viden for at blive bedre.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Family Brewing
Indlæg: 99
Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00

Re: OG og FG

Indlæg af Family Brewing »

Jeg er begyndt at gære under tryk, kan man stadig regne med FG målt med hydrometer når øllet er færdigkarboneret efter gæring?
Imund
Indlæg: 2
Tilmeldt: 21. aug 2023, 08:24

Re: OG og FG

Indlæg af Imund »

Der er, så vidt jeg ved, ikke nogen forskel på om du måler FG ved fermentering under tryk eller ved traditionel fermentering. Altså med mindre du bruger en Tilt eller lignende. En Tilt kan være lidt off under tryk. Ellers skulle alt være som det plejer. Dvs. afgasse øllet når du måler med et hygrometer og bruge en omregner ved brug af et refragtometer.

Jeg fermentere selv under tryk, men hænger mig ikke så meget i alkoholprocenter, men er mere interesseret i stabile målinger, så jeg ved at fermenteringen er overstået.
Family Brewing
Indlæg: 99
Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00

Re: OG og FG

Indlæg af Family Brewing »

Jeg troede måske at boblerne ville holde hydrometeret for højt oppe.
Guinnless
Indlæg: 124
Tilmeldt: 29. aug 2008, 11:56
Geografisk sted: Ved Køge Bugt

Re: OG og FG

Indlæg af Guinnless »

Hej,
Er det ikke et spørgsmål om at lave en lille test:
-Tag en frisk prøve
-mål gravity
-lad prøven blive flad / ryst den og mål igen

(skrev ham der heller ikke ved det og ikke går så højt op i gravity)
vh
Bjarne
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"