Side 1 af 1

Temperaturstyring i køleskab

: 29. apr 2017, 11:43
af Pøl
Hej,

Jeg vil gerne bede om lidt input til temperaturstyring i køleskab. Jeg har brygget et par belgier senest som under gæring har stået ved (stabil) temperatur på ca.21 grader. jeg ønsker næste gang at gære ved lidt højere temperatur og tænker derfor at smide spanden i køleskab (jeg har STC1000). Men er lidt i tvivl om hvad der er bedst at bruge til at hæve temperaturen.

Jeg kan se her på forum at man bruger lidt forskellige metoder, typisk:

Frostvagt:
http://images.biltema.com/PAXToImageSer ... 2000022756" onclick="window.open(this.href);return false;

Eller:
Varmeblæser:
http://images.biltema.com/PAXToImageSer ... 2000035069" onclick="window.open(this.href);return false;

Jeg tænker umiddelbart at det vil være fornutigt med en varmeblæser for at fordele varmen, men er der nogen som kan dele ud af lidt erfaring. Tak.

Vh Lars

Re: Temperaturstyring i køleskab

: 29. apr 2017, 12:55
af peos
Jeg tror, at der er alt for mange w i dem begge - især i varmeblæseren. Du risikerer, at den varmer så hurtigt op, at den efter hver opvarmning sætter køl på for at komme ned på setpunktet igen. Den vil pendle mellem varme og køl, og du vil bruge alt for meget energi.

Jeg har kun køl på min, men skulle der varme på, så ville jeg bruge en 50 w varmepære.

Re: Temperaturstyring i køleskab

: 29. apr 2017, 13:00
af Thage
Løsning er at isolere probe, så du ikke måler luften, men indhold - flere fordele ved dette Eks. At du kommer tættere på den faktiske temp. Har frostvagt selv, og sat 0,5 grad til udsving - fungere glimrende


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Temperaturstyring i køleskab

: 30. apr 2017, 07:55
af Pøl
peos skrev:Jeg tror, at der er alt for mange w i dem begge - især i varmeblæseren. Du risikerer, at den varmer så hurtigt op, at den efter hver opvarmning sætter køl på for at komme ned på setpunktet igen. Den vil pendle mellem varme og køl, og du vil bruge alt for meget energi.

Jeg har kun køl på min, men skulle der varme på, så ville jeg bruge en 50 w varmepære.
Men køleskabet i sig selv tilsluttes ikke, kun varmekilden.

Re: Temperaturstyring i køleskab

: 30. apr 2017, 07:58
af Pøl
Thage skrev:Løsning er at isolere probe, så du ikke måler luften, men indhold - flere fordele ved dette Eks. At du kommer tættere på den faktiske temp. Har frostvagt selv, og sat 0,5 grad til udsving - fungere glimrende


Sent from my iPhone using Tapatalk
Bruger du den frostvagt jeg linker til?

Jeg har engang købt en lang følerlomme som jeg ville smide i låget på spanden for at måle i øllet, det kunne være at den skulle findes frem igen :-)

Re: Temperaturstyring i køleskab

: 30. apr 2017, 08:44
af MonkeyBrew
Jeg har for længe siden købt en keramisk reptil "pære" på 100w som skulle implementeres i en kummefryser. Meningen er at der skal placeres en pc blæser inde i fryseren så luften kan cirkuleres og undgå kulde/varme lommer. Proben bliver placeret i et tyndt rør (gærrør fra Lund teknik) som placeres i en flaske med skruelåg (1/2 l colaflaske) med vand i. Så får man en mere præcis måling.

Re: Temperaturstyring i køleskab

: 30. apr 2017, 09:20
af Borg
MonkeyBrew skrev:Jeg har for længe siden købt en keramisk reptil "pære" på 100w som skulle implementeres i en kummefryser. Meningen er at der skal placeres en pc blæser inde i fryseren så luften kan cirkuleres og undgå kulde/varme lommer. Proben bliver placeret i et tyndt rør (gærrør fra Lund teknik) som placeres i en flaske med skruelåg (1/2 l colaflaske) med vand i. Så får man en mere præcis måling.
Og den mest præcise måling af urtens temperatur får man med proben i et dykrør/følerlomme der sidder i gærspandens låg, og når ned midt i urten.
Kun på den måde ved du, hvilken temperatur gæren arbejder under.

Men er det til køling af fustager o.l. er din metode supergod.

Re: Temperaturstyring i køleskab

: 30. apr 2017, 10:31
af MonkeyBrew
Kan det ikke give risiko for stor nedkøling eller opvarmning? Der er stor masse der skal køles og varmes?

Re: Temperaturstyring i køleskab

: 30. apr 2017, 22:18
af Pøl
Andre som kan byde ind med erfaringer omkring hvilken varmekilde I bruger? Evt fordele og ulemper?

Vh Lars

Re: Temperaturstyring i køleskab

: 30. apr 2017, 22:31
af Borg
MonkeyBrew skrev:Kan det ikke give risiko for stor nedkøling eller opvarmning? Der er stor masse der skal køles og varmes?
Jo, hvis der skal ændres rigtig meget i temperaturen.
Men almindeligvis har man nedkølet urten til gæringstemperaturen, eller der omkring. Der sker ikke stor temperaturudsving, når det drejer sig om at flytte den et par grader.
Vigtigst af alt er, at det er urtens temperatur der styres efter.
Husk også på, at når gæringen er i gang, så er der stor omrøring i urten grundet varmeudviklingen, så køle/varmepåvirkningen optages hurtigt i urten. Om når der ikke længere er så stor aktivitet, er det kun et spørgsmål om at holde temperaturen.

Re: Temperaturstyring i køleskab

: 30. apr 2017, 22:32
af Borg
Pøl skrev:Andre som kan byde ind med erfaringer omkring hvilken varmekilde I bruger? Evt fordele og ulemper?

Vh Lars
Jeg bruger en olieradiator, men det er ikke aktuelt til 25 liters bryg.

Re: Temperaturstyring i køleskab

: 1. maj 2017, 08:40
af Christian
Jeg bruger en olieradiator næsten som denne:
http://www.harald-nyborg.dk/p9965/olieradiator-7-rib" onclick="window.open(this.href);return false;
Den virker rigtig godt. En varme pære eller lign tror jeg også vil være god.

Jeg har også prøvet en lille varmeblæser med en elektronisk on/off termostat. Det gav alt for store udsving (overshoot), som absolut ikke er godt for gæringen.

Re: Temperaturstyring i køleskab

: 1. maj 2017, 10:12
af MonkeyBrew
Borg skrev:
MonkeyBrew skrev:Kan det ikke give risiko for stor nedkøling eller opvarmning? Der er stor masse der skal køles og varmes?
Jo, hvis der skal ændres rigtig meget i temperaturen.
Men almindeligvis har man nedkølet urten til gæringstemperaturen, eller der omkring. Der sker ikke stor temperaturudsving, når det drejer sig om at flytte den et par grader.
Vigtigst af alt er, at det er urtens temperatur der styres efter.
Husk også på, at når gæringen er i gang, så er der stor omrøring i urten grundet varmeudviklingen, så køle/varmepåvirkningen optages hurtigt i urten. Om når der ikke længere er så stor aktivitet, er det kun et spørgsmål om at holde temperaturen.
Det giver god mening Borg.

Re: Temperaturstyring i køleskab

: 1. maj 2017, 10:34
af Pøl
Jeg tænker at jeg vil forsøge mig med en frostvagt med en spand vand (det vil godt nok ikke give de exotherme bidrag fra gæringen) og se og indstille min STC1000 med den i første omgang. Min bekymring er dog også effekten af frostvagten og dermed gradienten af temperaturen fra ydersiden af spanden og ind til midten hvor min føler skal sidde i en termlomme.

Re: Temperaturstyring i køleskab

: 1. maj 2017, 13:22
af Thage
Pøl skrev:
Thage skrev:Løsning er at isolere probe, så du ikke måler luften, men indhold - flere fordele ved dette Eks. At du kommer tættere på den faktiske temp. Har frostvagt selv, og sat 0,5 grad til udsving - fungere glimrende


Sent from my iPhone using Tapatalk
Bruger du den frostvagt jeg linker til?

Jeg har engang købt en lang følerlomme som jeg ville smide i låget på spanden for at måle i øllet, det kunne være at den skulle findes frem igen :-)
Ja, dog købt i Silvan...


Sent from my iPhone using Tapatalk