Kölsch

Redaktør: Co-Admin

Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Kölsch

Indlæg af Borg »

Jens har lige lavet det sådan at Beersmith2-filer kan uploades, så Kölshen kommer også som en sådan.
Vedhæftede filer
Kölsh.bsmx
Kölsh Beersmith fil
(17.53 KiB) Downloadet 610 gange
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Kölsch

Indlæg af Truntebryg »

Ach Borg -

Kan BS2 ikke gemme i BS1 format ?

For min BS1 kan ikke forstå bsmx filer ....

Iøvrigt kan jeg se at jeg har droppet Aromahumlen - alligevel dufter den ret kraftigt, kan det virkelig være gæren (London Ale 1028)?
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Kölsch

Indlæg af Borg »

Truntebryg skrev:Ach Borg -

Kan BS2 ikke gemme i BS1 format ?
Alt for min gode ven Søren, og andre gode venner med BS1.
Vedhæftede filer
Kölsh.bsm
(10.91 KiB) Downloadet 575 gange
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Kölsch

Indlæg af Truntebryg »

Uh - hvor det virker, den ryger jo durk lige ned i BeerSmith. Hvor nemt ;-)
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Kölsch

Indlæg af Truntebryg »

Truntebryg skrev:OK - det går stærkt det her - allerede efter yderligere 5 dage er den næsten "klar" - smagen er blevet markant mere harmonisk, og bolche smagen er meget mere integreret. Det tegner til at blive en ganske glimrende øl !!! (det lige før jeg vil anbefale den...)

(( det lige før jeg henter et glas mere ...))
8 dage senere ...

Fantastisk let drikkelig øl - super sommerøl, vi mangler blot lige sommeren.

Kan godt forstå at den er populær, selvom jeg har brugt en London Ale gær. Den der fede bolchesmag er næsten væk, måske den rigtige karbonering har harmoniseret helhedsindtrykket. Jeg skal vist ud at hente et glas mere ....
nicolajvaleur
Indlæg: 6
Tilmeldt: 12. dec 2011, 21:38

Re: Kölsch

Indlæg af nicolajvaleur »

Har pt. en spand kölsch til klaring i køleskabet.... står ved 5 grader i en månede ialt.

Den har stået en uge nu og er allerede ved at klare godt op.... smager sgu fantastisk og jeg glæder mig til at se hvordan smagen udvikler sig henover de næste tre uger.

Har været meget nøjagtig med at holde gæringstemperaturen nede...


Brøggeren fra Østergade ;-)
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
Indlæg: 2429
Tilmeldt: 6. jul 2009, 22:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Re: Kölsch

Indlæg af Morten L »

nicolajvaleur skrev:Har pt. en spand kölsch til klaring i køleskabet.... står ved 5 grader i en månede ialt.

Den har stået en uge nu og er allerede ved at klare godt op.... smager sgu fantastisk og jeg glæder mig til at se hvordan smagen udvikler sig henover de næste tre uger.

Har været meget nøjagtig med at holde gæringstemperaturen nede...


Brøggeren fra Østergade ;-)
Velkommen til fællesskabet :-)

Kölsch er en rigtig dejlig øl, jeg brygger selv én på søndag.

Regner faktisk med at brygge 3 forskellige i løbet af de næste 5-6 uger.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Brugeravatar
kimognicklas
Indlæg: 1961
Tilmeldt: 25. okt 2011, 00:07
Geografisk sted: Rødekro Sønderjylland

Re: Kölsch

Indlæg af kimognicklas »

Borg skrev:Jeg skal have brygget en Kölsch i påsken. Jeg har brygget et par stykker tidligere, men ikke 100% i forhold til stilen, den originale tyske tradition fra Köln.

Derfor konsulterede jeg "Designing Great Beers" og "Brewing Classic Styles", der begge giver gode beskrivelser og råd. Med disse råd i baghånden har jeg sammensat den opskrift jeg vil gå efter.

Overordnet set er rådene fra bøgerne således:
Basismalt er en tysk Pilsner. Helt originalt var det den eneste malt, men i dag kan man godt tilsætte 4-5% Vienna for lidt mere krop og frave.
Der skal være en så høj forgæringsgrad som mulig, hvorfor mæsketemperaturen skal være 63-65. FG skal ned på under 1.010.
På grund af den lave mæsketemperatur anbefales en 90 minutters mæskning for at få al stivelse omsat.
Humlekarakter er kun bitterhed. Hvis der er smags- eller aromatoner, skal de være næsten ikke eksisterende.
Tysk humle, Spalter eller Hallertau, og kun en 60 min tilsætning op til 22-25 IBU.
Urtkogning i 90 minutter for at slippe af med DMS.
Gæringen er vigtig for en Kölsh, men temperaturen er vigtigere end gærtypen. Naturligvis er en ægte Kölsh-gær at foretrække, men f.eks. en US-05 eller tilsvarende vådgær kan anvendes. Øllens specielle karakter og sprødhed skal findes ved en gæringstemperatur på maksimalt 18 grader celcius, og en korrekt pitchingrate. En lidt højere pitchingrate end normalt, grundet den lavere gøringstemperatur.

Dette har jeg sat sammen til en opskrift jeg vil prøve:
Bemærk, at en enkelt pakke gær som i opskriften ikke er nok. Der skal laves en gærstarter. For at gøre det optimalt for gæren vil jeg vælge at lave en 1,5 liters starter, som med stirplate vil give dobbelt så mange gærceller som nødvendig. Jeg vil så anvende 2/3 af gæren, og gemme resten til et senere bryg. Beersmith foreslår en 0,4 liters gærstarter for at opnå det korrekte antal gærceller, men sådan en starter vil - efter min bedste overbevisning - helt rigtig resultere i det nødvendige antal gærceller, men vil også pine gæren, så den ikke er så viril som mulig.


BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Recipe: B072: Kölsch
Brewer: Erik Borg
Style: Kölsch
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 32,69 l
Post Boil Volume: 22,36 l
Batch Size (fermenter): 20,00 l
Bottling Volume: 20,00 l
Estimated OG: 1,046 SG
Estimated Color: 6,2 EBC
Estimated IBU: 24,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 77,4 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
3,85 kg Pilsner (Fuglsang) (3,6 EBC) Grain 1 95,1 %
0,20 kg Vienna Malt (Weyermann) (5,9 EBC) Grain 2 4,9 %
47,0 g Hallertauer Mittelfrueh [4,10 %] - Boil Hop 3 24,6 IBUs
6,00 g Klar urt (Boil 10,0 mins) Fining 4 -
4,00 g Servomyces Mix (Boil 10,0 mins) Other 5 -
1,0 pkg German Ale/Kolsch (White Labs #WLP029) [ Yeast 6 -


Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Light Body
Total Grain Weight: 4,05 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 12,15 l of water at 70,6 C 65,0 C 90 min
Mash Out Heat to 77,0 C over 10 min 77,0 C 10 min

Sparge: Fly sparge with 28,59 l water at 78,0 C

Hvad er "Servomyces Mix" for noget?
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Kölsch

Indlæg af søreno »

kimognicklas skrev:
Hvad er "Servomyces Mix" for noget?
Gærnæring.
Det er lidt forskelligt om folk bruger det. Det er ikke strengt nødvendigt. Jeg gør, hvis jeg husker det (dvs. næsten aldrig). God ide at skrive det i opskriften. Så er der nok større chance.
Brugeravatar
kimognicklas
Indlæg: 1961
Tilmeldt: 25. okt 2011, 00:07
Geografisk sted: Rødekro Sønderjylland

Re: Kölsch

Indlæg af kimognicklas »

søreno skrev:
kimognicklas skrev:
Hvad er "Servomyces Mix" for noget?
Gærnæring.
Det er lidt forskelligt om folk bruger det. Det er ikke strengt nødvendigt. Jeg gør, hvis jeg husker det (dvs. næsten aldrig). God ide at skrive det i opskriften. Så er der nok større chance.
hvor kan det købes?
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Kölsch

Indlæg af søreno »

kimognicklas skrev: hvor kan det købes?
I alle maltbutikkerne, tror jeg. Det er ikke sikkert, at de lige har servomyces (eller hvordan det nu staves) som er organisk gærnæring, men en eller anden form har de.

VH
Søren
kvikky
Indlæg: 278
Tilmeldt: 4. sep 2010, 11:51
Geografisk sted: Ryaa, Aabybro

Kölsch

Indlæg af kvikky »

kimognicklas skrev:
Hvad er "Servomyces Mix" for noget?

hvor kan det købes?
Lund og maltbazaren har det.

Er det ikke en betegnelse for gærnæring som White Labs bruger ?
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Kölsch

Indlæg af Truntebryg »

Egentlig er det Danstar - og så står der, besøg vores hjemmeside = Lallemand.com .... ;-)
Besvar

Tilbage til "Opskrifter"