Gasolin

Redaktør: Co-Admin

Besvar
Humlejægeren
Co-Admin
Indlæg: 1878
Tilmeldt: 7. jan 2011, 19:50
Geografisk sted: Horsens (Brædstrup)

Gasolin

Indlæg af Humlejægeren »

Syndes også denne skulle med..
Taget fra http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic. ... n&start=15
Vedhæftede filer
gasolin.bsm
(29 KiB) Downloadet 784 gange
Brew Strong
Nikolaj
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Gasolin

Indlæg af Truntebryg »

Den er meget svær at kloges på - når nu brygget er delt op i 2.

For BS regner vel humle profilen helt skæv ?? (BU/GU forholdet er da helt forkert)
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Gasolin

Indlæg af admin »

ikke hvis man lægger det hele sammen i en opskrift.
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Gasolin

Indlæg af Truntebryg »

Nemlig - jeg er begynd på en BC opskrift her:

http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercal ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;

og her ses det tydeligt at IBU "kun" havner på ca. 65 - hvilket dog giver en rimelig balanceret øl til de 1,110
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Gasolin

Indlæg af admin »

Der mangler da en pæn stor del munich2 malt ? i den BC opskrift ?
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Gasolin

Indlæg af Truntebryg »

Det rigtigt - den er omdøbt til Cara Munich... tilpasset lageret her (åbenbart)

Kan dog godt se at EBCerne ikke er helt ens ;-)
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Gasolin

Indlæg af admin »

Det er ikke så godt, der er ikke nogle enzymer i cara malt.
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Gasolin

Indlæg af Truntebryg »

Ingen betydning her - bruger DMG malt ;-)
martinwa
Indlæg: 29
Tilmeldt: 6. sep 2012, 12:54

Re: Gasolin

Indlæg af martinwa »

Er ny brygger - indrømmet :)

men jeg forstår ikke den sidste den af brygningen hvor humlen skal i.
MASH Schedule: 64°C i 60 minutes, 80°C i 10 min.
Men der er jo 3 x humle... 2 x fuggle og 1 x Centennial.

Hvad skal temp. være ved de 30 min, som ses i beercalc?

Mvh
Martin
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Gasolin

Indlæg af Nimbus39 »

martinwa skrev:Er ny brygger - indrømmet :)

men jeg forstår ikke den sidste den af brygningen hvor humlen skal i.
MASH Schedule: 64°C i 60 minutes, 80°C i 10 min.
Men der er jo 3 x humle... 2 x fuggle og 1 x Centennial.

Hvad skal temp. være ved de 30 min, som ses i beercalc?

Mvh
Martin
Jeg tror du blander tingene lidt sammen.
MASH (mæskning) er den fase hvor malten ligger i blød i vandet (urten) ved skiftende temperaturer, humle indgår ikke i dette trin.
Når du er færdig med mæskningen skal du tappe urten af og eftergyde med vand derefter skal du koge urten med humlen, og det er der du skal tilsætte humle af 3 omgange:
Ved starten af kogningen, 30 min før du er færdig og så den sidste omgang 10 min før du er færdig. Den skal samlet koge i 60 min, og humlen tages ikke op før kogningen er helt slut efter 60 min - du ender altså med alle 3 gang humle i gryden på samme tid.

Personligt vil jeg ikke mene at gasolin er en god øl at brygge som nybegynder da den kræver en del sukkerudtræk og det kan være svært hvis man ikke har rigtig godt styr på sin mæskning og sit udstyr.
Start med noget lidt simplere og når du har 100% styr på rutinerne kan du begynde at lave sværere og sværere bryg.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
martinwa
Indlæg: 29
Tilmeldt: 6. sep 2012, 12:54

Re: Gasolin

Indlæg af martinwa »

Tak for svar - og de gode råd :-)

Mvh
Martin
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Gasolin

Indlæg af Truntebryg »

OK - nu skal det snart være - der er lyttet lidt til Jens's kommentar og cara hell er tilsat istedet for ... så passer EBCerne bedre.

Der forventes lavere efficiency end normalt - derfor 24L så der er lidt at tage af. Den brygges i et hug !!!

Den originale GASOLIN har både farve- og chokomalt - her er det slået sammen til kun chokomalt - derfor 5% af denne ellers skulle farver og procent maltfordeling gerne ligne originalen.

http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Gasolin

Indlæg af Truntebryg »

Hmm jeg har en Weyermann munch 2 malt - men jeg har skrevet 120 EBC på bøtten ... så mon ikke det er den rigtige ? (jeg gør ikke så meget i Weyermann ;-)

OK jeg har fundet den.. der er både en Cara Munich2 malt og en Munich2 malt ... ikke så let ;-( så den bliver altså erstattet med Cara hell ;-)
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Gasolin

Indlæg af Truntebryg »

Så blev svanen sat på overarbejde !!! Normalt brygger jeg 22L urt med 4- 4,5 kg malt – men denne gang var det mere end det dobbelte, hele 10 kg malt skulle der proppes ned i denne øl ;-)

For pokker noget klistret stads, vi taler jo om ca. 25% sukker – men alligevel gik det OK. Jeg glemte dog havregrynet og havnede (formoder jeg) derfor kun på en potentiel alc = 10,2% mod originalens 10,8%

Da kavanten blev stoppet ved en OG på 1,052 ja så er der jo en rigtig dårlig efficiency på dette bryg. Men sikken en fantastisk urt, tyktflydende - duftede helt vildt godt, og nærmest med frugt noter (hvor pokker det så kommer fra) bliver spændende og se om min Mauribrew Ale gær kan tygge denne urt. (den er kun lovet til 9,5%)

Sparge hastigeden var noget langsommere end normalt, måske kun 1,5L / min – men det var udmærket da jeg jo gerne skulle trække sukkeret ud så hurtigt som mulig.

http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercal ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;

2 sep: Dagen efter ... tyk urt = meget gær, den skulle have 16-18g men fik 25g for at være sikker - IKKE så smart, den tykke sirupsagtige urt skummer helt vildt næsten mere skum end urt !!! Altså skummer det ud af gærrøret ;-)
Besvar

Tilbage til "13F. Russian Imperial Stout"