Lauter Tun
Lauter Tun
Hey kære bryggere
Lige et rigtig begynder spørgsmål....
Hvad er egentlig en Lauter Tun og hvilken funktion har den
Jimmi :? :?
Lige et rigtig begynder spørgsmål....
Hvad er egentlig en Lauter Tun og hvilken funktion har den
Jimmi :? :?
Øv ingen bryg igang :(
Re: Lauter Tun
Hi JimmyJimmi skrev:Hey kære bryggere
Lige et rigtig begynder spørgsmål....
Hvad er egentlig en Lauter Tun og hvilken funktion har den
Jimmi :? :?
Kig her http://www.nanobryg.dk/udstyr/default.htm
Han har lavet en fin hjemmeside med sprog på vores plan
Ka du så komme i gang :lol:
Morten Bislev
Det er en betegnelse for beholderen som man Sparger i.
Nogle bruger en falskbund i mæskekaret andre en køletaske med et aftap.
Dermed bruges Lautertunet altså til at skylle sukkeret helt ud af malten, samt til at klare urten med.
Urten klares ved at man recirkulere en del af urten indtil denne bliver klar. På den måde kommer masken og skallerne fra malten til at virke som et naturligt filter.
Nogle bruger en falskbund i mæskekaret andre en køletaske med et aftap.
Dermed bruges Lautertunet altså til at skylle sukkeret helt ud af malten, samt til at klare urten med.
Urten klares ved at man recirkulere en del af urten indtil denne bliver klar. På den måde kommer masken og skallerne fra malten til at virke som et naturligt filter.
Mvh.
Søren Ladegaard
"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Søren Ladegaard
"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Nej Nej men det skulle jeg bestemt heller ikke blive ved med :) :) nok kun 1. gang eller 2. gang :) :)chevydk skrev:Jo, det er en del af all-grain brygning, så det skal gøres.
Men hvis du bryger ekstrakt, så er det jo ikke nødvendigt.
Men er det så ikke bare filtreringen efter mæskningen.. Den nogle gør med en plast ballon hvor toppen er skåret af, lavet huller i og puttet ned i ballonen igen :), hvor man så helst skal holde temperaturen.....
Jimmi
Øv ingen bryg igang :(
Korekt!
Der er delte meninger om hvad der er bedst og nemmest når det kommer til mæskning. Selv mæsker vi en gryden og filtrerer og sparger i en 30 liters spand med maaaaange 3 mm huller i bunden sat oven i en anden spand af samme slags. Jeg synes det er nemmere at holde temperaturen på den måde...
God fornøjelse med første bryg :D
/anders
Der er delte meninger om hvad der er bedst og nemmest når det kommer til mæskning. Selv mæsker vi en gryden og filtrerer og sparger i en 30 liters spand med maaaaange 3 mm huller i bunden sat oven i en anden spand af samme slags. Jeg synes det er nemmere at holde temperaturen på den måde...
God fornøjelse med første bryg :D
/anders
Vi hælder hele masken, med urt og det hele, over i en 20 liters spand med 2,5 mm. huller i bunden som er sat oven i en 30 liters gærspand, næsten som Anders.
Så løfter vi si-spanden op og lader urten skylle ud af maltet og sparger med varmt vand til vi ligger lige over den ønskede OG.
Efter afkøling justerer vi så ned til ønskede OG med 25 grader kogt vand.
Sidst vi bryggede ramte vi en effektivitet på 79% ifølge Beercalc.
Vi arbejder på at lave en indsats til vores grukeddel, men det bliver også en spand der kan hæves op af urten.
Så løfter vi si-spanden op og lader urten skylle ud af maltet og sparger med varmt vand til vi ligger lige over den ønskede OG.
Efter afkøling justerer vi så ned til ønskede OG med 25 grader kogt vand.
Sidst vi bryggede ramte vi en effektivitet på 79% ifølge Beercalc.
Vi arbejder på at lave en indsats til vores grukeddel, men det bliver også en spand der kan hæves op af urten.
Mvh.
Michael K
Michael K
Vi har en ide om at vi hælder alt maltet i si-spanden når vi forbereder os.
Så varmer vi mæskevandet op til den rette temp, og sætter si-spanden i gruekedlen.
Vi mæsker herefter i si-spanden, og når mæskeprogrammet er færdigt recirkulerer vi urten gennem hanen på gruekedlen og tilbage i spanden til den er klar. Hæver spanden op og sparger.
Resten smides væk og vi koger urten.
Det kan godt være vi får den lavet i rustfrit, hvis det virker for os...
Så varmer vi mæskevandet op til den rette temp, og sætter si-spanden i gruekedlen.
Vi mæsker herefter i si-spanden, og når mæskeprogrammet er færdigt recirkulerer vi urten gennem hanen på gruekedlen og tilbage i spanden til den er klar. Hæver spanden op og sparger.
Resten smides væk og vi koger urten.
Det kan godt være vi får den lavet i rustfrit, hvis det virker for os...
Mvh.
Michael K
Michael K
Ok, det er bestemt også en måde at gøre det på.
Jeg kan muligvis se en lille fordel med hensyn til rengøringen imellem mæskningen og urt kogning, når man kan hæve det hele op.
Der vil dog nok stadig skulle skylles efter osv.
Jeg kan muligvis se en lille fordel med hensyn til rengøringen imellem mæskningen og urt kogning, når man kan hæve det hele op.
Der vil dog nok stadig skulle skylles efter osv.
Mvh.
Søren Ladegaard
"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Søren Ladegaard
"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields