Kan en gærtank eksplodere?
Kan en gærtank eksplodere?
Jeg har nogle nogle historier om gærtanke der er eksploderet eller revnet.
Er det muligt?
Jeg har en plastictank på 30 liter med 18 liter bryg, der bobler derud af. Der er selvfølgelig en gærlås på. Er der nogen fare ved at have den stående i stuen?
Hvis ja, er der nogen man kan gøre for at minimere risikoen?
Er det muligt?
Jeg har en plastictank på 30 liter med 18 liter bryg, der bobler derud af. Der er selvfølgelig en gærlås på. Er der nogen fare ved at have den stående i stuen?
Hvis ja, er der nogen man kan gøre for at minimere risikoen?
Men ved en kraftig stormgæring kan man være uheldig at der sprøjter snask ud gennem gærlåsen - det bliver kæresten næppe glad for at høre :-)gotskov skrev:Dejligt, det bliver kæresten glad for at høre :)Ovi skrev:Nej, det er på ingen måde muligt når du bruger en gærlås!
mvh Poul
www.ohbl.dk
www.ohbl.dk
Hvad er en stormgæring? Er det muligt med 18 liter i en 30 liters tank?Mr. P skrev:Men ved en kraftig stormgæring kan man være uheldig at der sprøjter snask ud gennem gærlåsen - det bliver kæresten næppe glad for at høre :-)gotskov skrev:Dejligt, det bliver kæresten glad for at høre :)Ovi skrev:Nej, det er på ingen måde muligt når du bruger en gærlås!
Hvis man har en rigtig livlig gær, kan der komme så meget gang i gæringen, at skummet vælter ud gennem gærlåsen. Det sker dog næppe med alm. købegær, men hvis man anvender en frisk gær, man lige har høstet fra et igangværende bryg, kan det forekomme. Nu er jeg ikke selv særlig erfaring mht. ølbrygning, så jeg har aldrig selv prøvet det, men jeg er sikker på, at nogle af de gamle rotter her på forummet kan diske op med dramatiske beretninger deangående.gotskov skrev:Hvad er en stormgæring? Er det muligt med 18 liter i en 30 liters tank?Mr. P skrev:Men ved en kraftig stormgæring kan man være uheldig at der sprøjter snask ud gennem gærlåsen - det bliver kæresten næppe glad for at høre :-)
mvh Poul
www.ohbl.dk
www.ohbl.dk
Stormgæring med skum ud af gærlåsen kan sagtens lade sig gøre - hvis man da laver en ordentlig gærstarter (af normalt købegær). Det er mer reglen end undtagelsen med mine bryg, specielt hvis der bliver mere end 25 liter.Mr. P skrev:Hvis man har en rigtig livlig gær, kan der komme så meget gang i gæringen, at skummet vælter ud gennem gærlåsen. Det sker dog næppe med alm. købegær, men hvis man anvender en frisk gær, man lige har høstet fra et igangværende bryg, kan det forekomme. Nu er jeg ikke selv særlig erfaring mht. ølbrygning, så jeg har aldrig selv prøvet det, men jeg er sikker på, at nogle af de gamle rotter her på forummet kan diske op med dramatiske beretninger deangående.gotskov skrev:Hvad er en stormgæring? Er det muligt med 18 liter i en 30 liters tank?Mr. P skrev:Men ved en kraftig stormgæring kan man være uheldig at der sprøjter snask ud gennem gærlåsen - det bliver kæresten næppe glad for at høre :-)
Jeg tvivler dog på at det kan lade sig gøre hvis der "kun" er 18 liter urt, så det skal du ikke frygte, i hvert fald ikke med den mængde gær du bruger.
påfyldning af gærløs
Når jeg nu skal komme mere vand på gærlåsen, skal jeg jo koge det først. Men skal gryden først dissinficeres eller er det nok med kogningen?
Jeg vil bruge et lille glas til at fylde vandet i gærlåsen. Skal det også dissinficeres eller kan det også bare koges?
Jeg vil bruge et lille glas til at fylde vandet i gærlåsen. Skal det også dissinficeres eller kan det også bare koges?
Jeg tror også nok du kan regne med at vandværksvand i sig selv er rent nok.
Jeg skylder i hvert fald mine flasker i rindende koldt vand inden jeg flasker, og bruger det også ubehandlet i mine gærlåse.
Men der kan vel være forskelle fra område til område, eller hvad?
Har stadigt en infektion til gode... men det skader jo ikke at koge vandet før brug.
Jeg skylder i hvert fald mine flasker i rindende koldt vand inden jeg flasker, og bruger det også ubehandlet i mine gærlåse.
Men der kan vel være forskelle fra område til område, eller hvad?
Har stadigt en infektion til gode... men det skader jo ikke at koge vandet før brug.
Mvh.
Michael K
Michael K
Alt vandværksvand i DK skulle være rent nok, når det "ankommer" fra vandværket, men der er en lille risiko for, at ens egen vandinstallation inficerer vandet. Risikoen er dog lille, især hvis man lader vandet løbe lidt, så det er helt friskt vandværksvand, man anvender, og ikke noget, der har stået et stykke tid i rørene.Michael K skrev:Jeg tror også nok du kan regne med at vandværksvand i sig selv er rent nok.
Jeg skylder i hvert fald mine flasker i rindende koldt vand inden jeg flasker, og bruger det også ubehandlet i mine gærlåse.
Men der kan vel være forskelle fra område til område, eller hvad?
Har stadigt en infektion til gode... men det skader jo ikke at koge vandet før brug.
mvh Poul
www.ohbl.dk
www.ohbl.dk