Hejsa
Har brygget en stout som jeg egentlig er ret tilfreds med - bare kunne jeg ønske lidt mere sødme/fylde i den.
Hvad skal jeg gøre?: erstatte pale ale malten med maris otter eller tilsætte mere krystalmalt
Er mæsket ved 67*c
Sødme / fylde
Re: Sødme / fylde
Lactose bruges til milkstouts. Har købt det til formålet, men endnu ikke prøvet det. Lactose rummer sukkerarter der ikke konverteres af gær og hiver derved mere sødme og fyldighed. De milkstouts jeg har smagt har netop haft fyldig krop.
Bruger selv konsekvent maris otter.
Vh. Kenneth
Bruger selv konsekvent maris otter.
Vh. Kenneth
Re: Sødme / fylde
Vi mæskede en ved 68 grader i 20 minutter og så 72 grader i 50 minutter for at prøve. Den endte på 1022 og blev ret god.
Re: Sødme / fylde
Mine tal var OG 1066 FG 1019 6,2%
men mæskede også 67*c 70 min og 77*c 15 min
Basissmalt pale ale
men mæskede også 67*c 70 min og 77*c 15 min
Basissmalt pale ale
Re: Sødme / fylde
Måske Vienna som basismalt?
Ellers er jeg nok på Krystal holdet. :-) Jeg har ikke været særligt vild med de gange, vi har brugt lactose.
Ellers er jeg nok på Krystal holdet. :-) Jeg har ikke været særligt vild med de gange, vi har brugt lactose.
Re: Sødme / fylde
Har I fulgt en stout opskrift ved jeres anvendelse af laktose eller bare prøvet jer frem?
Re: Sødme / fylde
Vi leger bare. Men selvfølge med inspiration fra nogen, der ved noget. (Mest Craft Beer & Brewing Magazine.)
Det er nok bare mine smagsløg. Jeg synes, laktose har en snert "kunstigt".
Det er nok bare mine smagsløg. Jeg synes, laktose har en snert "kunstigt".
Re: Sødme / fylde
Det er jo også en måde at blive klogere på. Har som nævnt kun smagt kommercielle milkstouts. Men får du chancen for fx at smage 2 Øls “Sort Sort Sort Mælk” så slå til, selvom den er noget pebret. Det er en havre milkstout med fylde og sødme. Sådan en skal jeg prøve at lave en dag ....
Re: Sødme / fylde
Den vil jeg prøve at huske. :-)
Re: Sødme / fylde
Valg af gær har også betydning for oplevelsen af sødme og fylde.
Jeg brygger med mellemrum en porter med både røgmalt og lakrids - lidt i retning af Limfjordsporteren fra Thisted Bryghus.
Mæsker ved 65 grader i 60 minutter. OG ligger omkring de 1065, og med Mangrove Jacks M05 gær ender den på 1016-1018 stykker. Efter et års lagring smager den himmelsk.
En enkelt gang har jeg benyttet SafAle S-04, da jeg var løbet tør for MJ M05 gæren. Denne gang endte den på 1011 og er noget mere tør i smagen. Røgsmagen bliver ikke "rundet", som den plejer, og lagring (indtil nu 8 måneder) har heller ikke hævet den til det sædvanlige smagsmæssige niveau.
MJ M05 gær er egentlig til mjød, men en ven anbefalede den, og det råd har jeg ikke fortrudt, at jeg lyttede til.
Vienna malt, som mhn foreslår, er også et godt bud på at tilføre sødme.
Mvh Jakob
Jeg brygger med mellemrum en porter med både røgmalt og lakrids - lidt i retning af Limfjordsporteren fra Thisted Bryghus.
Mæsker ved 65 grader i 60 minutter. OG ligger omkring de 1065, og med Mangrove Jacks M05 gær ender den på 1016-1018 stykker. Efter et års lagring smager den himmelsk.
En enkelt gang har jeg benyttet SafAle S-04, da jeg var løbet tør for MJ M05 gæren. Denne gang endte den på 1011 og er noget mere tør i smagen. Røgsmagen bliver ikke "rundet", som den plejer, og lagring (indtil nu 8 måneder) har heller ikke hævet den til det sædvanlige smagsmæssige niveau.
MJ M05 gær er egentlig til mjød, men en ven anbefalede den, og det råd har jeg ikke fortrudt, at jeg lyttede til.
Vienna malt, som mhn foreslår, er også et godt bud på at tilføre sødme.
Mvh Jakob