Safale US-05
-
- Indlæg: 125
- Tilmeldt: 30. nov 2018, 16:49
- Geografisk sted: 6600 Vejen
Safale US-05
Hej
Bøvler lidt med tør gær fra Fermentis, nærmere SafAle US-05
Hvis man bruger denne beregner https://www.brewersfriend.com/yeast-pit ... s_per_gram
og indsætter 20 liter med en OG på f.eks. 1.072 og sætter target pitch rate til 1 fordi OG er over 1.060 så får man at man skal bruge 350 milliarder celler.
scroller man lidt længere ned på siden er der nogle bud på hvor mange celler der er i tør gær, Mr. Malty ser ud til at være meget positiv, men det er ikke dokumenteret, det nævnes endvidere at Fermintis SafAle US-05 skulle have 6 milliarder celler pr. gram. ok, der skal så ca. 5,3 pakker til á 11 gram.
Forsøger man så at finde tallet på Fermentis hjemmeside går man forgæves, men til gengæld skriver de på databladet https://fermentis.com/wp-content/upload ... -US-05.pdf følgende:
Dosering: 50 til 80 gram / HL = 50 til 80 gram / 100 Liter
omregnet betyder det at man ved 20 liter skal bruge mellem 10 til 16 gram gær for at gære en given øl, springet mellem 10 og 16 gram kunne jo skyldes de tager højde for Target pitch rate.
Men der skal jo ifølge beregningen 350 milliarder celler til at gære den aktuelle øl, hvilket så må betyde at der må være ca. 22-35 milliarder celler pr. gram hvis man fast holder at der skal mellem 10 til 16 gram for at gære 20 liter øl. (omregnet 50 to 80g / HL). og så er Fermentis selv pludselig mere ambitiøse en Mr. Malty.
Nogen der har nogle gode bud på hver der er op og ned, hvad gør i når i beregner tør gær som denne? hælder i til beregneren, eller omregner i fabrikantens anvisninger til jeres øl, altså 10-16 gram pr. 20 liter og vælger så 13 gram da 1.072 er i et stykke over 1.060 eller hvad gør i?
Jan
Bøvler lidt med tør gær fra Fermentis, nærmere SafAle US-05
Hvis man bruger denne beregner https://www.brewersfriend.com/yeast-pit ... s_per_gram
og indsætter 20 liter med en OG på f.eks. 1.072 og sætter target pitch rate til 1 fordi OG er over 1.060 så får man at man skal bruge 350 milliarder celler.
scroller man lidt længere ned på siden er der nogle bud på hvor mange celler der er i tør gær, Mr. Malty ser ud til at være meget positiv, men det er ikke dokumenteret, det nævnes endvidere at Fermintis SafAle US-05 skulle have 6 milliarder celler pr. gram. ok, der skal så ca. 5,3 pakker til á 11 gram.
Forsøger man så at finde tallet på Fermentis hjemmeside går man forgæves, men til gengæld skriver de på databladet https://fermentis.com/wp-content/upload ... -US-05.pdf følgende:
Dosering: 50 til 80 gram / HL = 50 til 80 gram / 100 Liter
omregnet betyder det at man ved 20 liter skal bruge mellem 10 til 16 gram gær for at gære en given øl, springet mellem 10 og 16 gram kunne jo skyldes de tager højde for Target pitch rate.
Men der skal jo ifølge beregningen 350 milliarder celler til at gære den aktuelle øl, hvilket så må betyde at der må være ca. 22-35 milliarder celler pr. gram hvis man fast holder at der skal mellem 10 til 16 gram for at gære 20 liter øl. (omregnet 50 to 80g / HL). og så er Fermentis selv pludselig mere ambitiøse en Mr. Malty.
Nogen der har nogle gode bud på hver der er op og ned, hvad gør i når i beregner tør gær som denne? hælder i til beregneren, eller omregner i fabrikantens anvisninger til jeres øl, altså 10-16 gram pr. 20 liter og vælger så 13 gram da 1.072 er i et stykke over 1.060 eller hvad gør i?
Jan
Re: Safale US-05
En pakke pr. 20-25 l passer fint - og lidt mere skader ikke.
Mere videnskabeligt er det ikke her i huset.
Mere videnskabeligt er det ikke her i huset.
Re: Safale US-05
Hej
Jeg bruger 0,01 g. Pr. Gravity point pr. Ltr.
Beregnet ud fra 50 g. Pr. 100 ltr. Ved en urtstyrke på 1048
Regne eks.
20 ltr. Gravity 1072
0,01 x 72 x 20 = 14,4
Jeg har lagt beregningen ind i et Excel ark men kunne ikke få det vedhæftet.
Denne beregning bruger jeg til overgær.
Ved undergær bruger jeg 0,017 g.
Det fungerer for mig.
Vh. Peder
Jeg bruger 0,01 g. Pr. Gravity point pr. Ltr.
Beregnet ud fra 50 g. Pr. 100 ltr. Ved en urtstyrke på 1048
Regne eks.
20 ltr. Gravity 1072
0,01 x 72 x 20 = 14,4
Jeg har lagt beregningen ind i et Excel ark men kunne ikke få det vedhæftet.
Denne beregning bruger jeg til overgær.
Ved undergær bruger jeg 0,017 g.
Det fungerer for mig.
Vh. Peder
Peder Tollund
I ØLLETS RIGE ER VI ALLE LIGE
I ØLLETS RIGE ER VI ALLE LIGE
-
- Indlæg: 125
- Tilmeldt: 30. nov 2018, 16:49
- Geografisk sted: 6600 Vejen
Re: Safale US-05
Godt bud Tollund ;o)Tollund skrev:Hej
Jeg bruger 0,01 g. Pr. Gravity point pr. Ltr.
Beregnet ud fra 50 g. Pr. 100 ltr. Ved en urtstyrke på 1048
Regne eks.
20 ltr. Gravity 1072
0,01 x 72 x 20 = 14,4
Jeg har lagt beregningen ind i et Excel ark men kunne ikke få det vedhæftet.
Denne beregning bruger jeg til overgær.
Ved undergær bruger jeg 0,017 g.
Det fungerer for mig.
Vh. Peder
Du tager ikke umiddelbart højde for taget pitch rate, da du bruger samme mængde celler/ml /°Plato uanset om man brygger over eller under 1.060
På side 7 på denne side https://fermentis.com/wp-content/upload ... che-bd.pdf
står der at der er "minimum" 6 milliarder celler pr. gram, det er så imponerende at der åbenbart kan være 3,5 til 6 gange så mange celler i virkeligheden.
Endvidere står der at doseringen for Lager = 80 til 120 gram / HL og for Ale 50 til 80 gram / HL
Doseringsværdierne er åbenbart temperatur afhængige
*Values given are for fermentation between 12-15°C (53-59°F). The yeast dosage should be increased
at temperatures below 12°C (53°F), up to 200 to 300g/hl (0.26-0.40 oz/gal.) at 9°C (48°F)
Jeg ved ikke om man kan udlede at mængden af gær skal reduceres hvis temperaturen er over 15°C, men mængden af gær stiger åbenbart hvis gærings temperaturen kommer under 12°C og ender ud i noget der ligner en fordobling hvis man kommer ned på 9°C.
De 1,048 du har brugt som udgangspunkt for beregningen, er det bare et gennemsnit du har valgt eller kommer tallet et sted fra?
Jan
Re: Safale US-05
Hej
Jeg har bare taget udgangspunkt i 50 - 80 g. Pr. 100 ltr. Og gik ud fra at 50 g. Var ved lav urtstyrke. Der valgte jeg 1048.
Jeg brygger typisk øl mellem 1048 og 1075 - Og syntes jeg har en god gæring efter denne beregning.
Jeg har ikke nærlæst hvad Fermentis skriver om tilsætning af gær.
Peder
Jeg har bare taget udgangspunkt i 50 - 80 g. Pr. 100 ltr. Og gik ud fra at 50 g. Var ved lav urtstyrke. Der valgte jeg 1048.
Jeg brygger typisk øl mellem 1048 og 1075 - Og syntes jeg har en god gæring efter denne beregning.
Jeg har ikke nærlæst hvad Fermentis skriver om tilsætning af gær.
Peder
Peder Tollund
I ØLLETS RIGE ER VI ALLE LIGE
I ØLLETS RIGE ER VI ALLE LIGE
- GeheimBrau
- Indlæg: 159
- Tilmeldt: 2. apr 2017, 10:24
- Geografisk sted: 2690 Mosede Strand
Re: Safale US-05
Jeg læner mig op af BeerSmith og hvis jeg kigger på min Pliny the Elder klon (OG på 1.073), så ender jeg på 18,8g = 1,6 breve US-05.
Det betyder så i mit regi, at jeg rehydrerer og anvender 2 gær breve da de typisk ikke er produceret i går (men dog er opbevaret i køleskab siden anskaffelsen).
Jeg synes ikke Fermentis er specielt tydelige omkring dosering - og så alligevel:
Jf. US-05 Produktbladet og dit link, så er doseringen 50g-80g/HL, dvs. 10g til 16g for 20 liter.
Hvis du også kigger på Kinetics, så er der grafer for en 13,5°P (SG 1.055) og en 18°P (SG 1.074) urt og kombineret med ovenstående (og BeerSmith beregning), vil jeg antage at det er 50/10g for 13,5°P og 80/16g for 18°P.
Btw: "*Values given are for fermentation between 12-15°C (53-59°F)" er for Lager gær.
Det betyder så i mit regi, at jeg rehydrerer og anvender 2 gær breve da de typisk ikke er produceret i går (men dog er opbevaret i køleskab siden anskaffelsen).
Jeg synes ikke Fermentis er specielt tydelige omkring dosering - og så alligevel:
Jf. US-05 Produktbladet og dit link, så er doseringen 50g-80g/HL, dvs. 10g til 16g for 20 liter.
Hvis du også kigger på Kinetics, så er der grafer for en 13,5°P (SG 1.055) og en 18°P (SG 1.074) urt og kombineret med ovenstående (og BeerSmith beregning), vil jeg antage at det er 50/10g for 13,5°P og 80/16g for 18°P.
Btw: "*Values given are for fermentation between 12-15°C (53-59°F)" er for Lager gær.
GeheimBrau
/Gert
/Gert
Re: Safale US-05
Jeg går som regel ind og kigget på levende celler i typiske analyse (cfu/g) oplyst på producentens hjemmeside eller i databladet.
Her Skriver Fermentis 1,0 x 10^10 cfu/g. Så passer 3 pk. fint.
Her Skriver Fermentis 1,0 x 10^10 cfu/g. Så passer 3 pk. fint.
-
- Indlæg: 125
- Tilmeldt: 30. nov 2018, 16:49
- Geografisk sted: 6600 Vejen
Re: Safale US-05
Jeg har snakket med Fermentis omkring SafAle US-05 og beregninger bl.a. ud fra Brewers Friends calculator, men Fermentis henholder sig til grundlaget for beregningerne er 17 år gamle.Jan Rasmussen skrev:Hej
Bøvler lidt med tør gær fra Fermentis, nærmere SafAle US-05
Jan
Samtidig oplyser de at de vil holde en række Webseminar og det første starter i morgen Fredag den 9 oktober 2020
Se ved hæftede fil for deres svar og deres Webseminar
Jan
- Vedhæftede filer
-
- Fermentis svar.pdf
- (252.78 KiB) Downloadet 364 gange
Re: Safale US-05
Jeg bruger ikke så mange kræfter på tørgær. Over 1.060 = 2 pakker tørgær.
Og hvis man tænker på overpitch, så skal du altså op i væsentlige større mængder gær inden det gør sig gældende.
Interessant læsning her:
http://brulosophy.com/2016/11/07/yeast- ... t-results/" onclick="window.open(this.href);return false;
Og hvis man tænker på overpitch, så skal du altså op i væsentlige større mængder gær inden det gør sig gældende.
Interessant læsning her:
http://brulosophy.com/2016/11/07/yeast- ... t-results/" onclick="window.open(this.href);return false;
"De ej poeter ere, der kun drikke vand"
- Ludvig Holberg
- Ludvig Holberg