Hvordan tvangskarbonere du dit Cornelius fad?
-
- Indlæg: 208
- Tilmeldt: 1. jun 2012, 15:22
- Geografisk sted: Odense
Hvordan tvangskarbonere du dit Cornelius fad?
Hej kære medbryggere,
Jeg har efterhånden prøvede en del forskellige metoder for at tvangskarbonere mit øl på cornelius fustage men har ikke fundet den optimale metode..
Så hvordan gør du?
Jeg har prøvet at:
1. køle fadet ned, tilsætte CO" ved høj bar og så ryste.
2. Sat trykket på en bar, ved stuetemperatur og så ladet stå i en uges tid.
3. Sat trykket på en bar, ved stuetemperatur, rystet i en 20 minutters tid for så at lade stå et par dage yderligere..
Generelt sætter jeg altid co2 koblingen på øl udgangen. Jeg har fået mange forskellige udfald men intet hvor jeg har været 100% tilfreds.
Det skal siges at jeg køre med to set-up af fadøl. Et pick-nik setup med to haner i køleskab til hverdagsbrug og så det store med 3 haner som er bliver kølet via isbank.
Jeg har købt en bleeder-valve nu her da jeg vil til og lave et par tests for hvor meget CO2 jeg formår at putte i øllet for så derfra at finde ud af hvilken mænde jeg finder passende.
Men vil meget gerne have Jeres feed-back hvis i har et system i synes er kanon for så vil jeg teste det.
Jeg har efterhånden prøvede en del forskellige metoder for at tvangskarbonere mit øl på cornelius fustage men har ikke fundet den optimale metode..
Så hvordan gør du?
Jeg har prøvet at:
1. køle fadet ned, tilsætte CO" ved høj bar og så ryste.
2. Sat trykket på en bar, ved stuetemperatur og så ladet stå i en uges tid.
3. Sat trykket på en bar, ved stuetemperatur, rystet i en 20 minutters tid for så at lade stå et par dage yderligere..
Generelt sætter jeg altid co2 koblingen på øl udgangen. Jeg har fået mange forskellige udfald men intet hvor jeg har været 100% tilfreds.
Det skal siges at jeg køre med to set-up af fadøl. Et pick-nik setup med to haner i køleskab til hverdagsbrug og så det store med 3 haner som er bliver kølet via isbank.
Jeg har købt en bleeder-valve nu her da jeg vil til og lave et par tests for hvor meget CO2 jeg formår at putte i øllet for så derfra at finde ud af hvilken mænde jeg finder passende.
Men vil meget gerne have Jeres feed-back hvis i har et system i synes er kanon for så vil jeg teste det.
Re: Hvordan tvangskarbonere du dit Cornelius fad?
Du slår op i en tabel som denne: http://www.aal-bryg.dk/Brygning/Tvangskarbonering.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Her finder du ud af hvor mange volumen CO2 ølstilen skal have. Når du så kender den temperatur faddet står ved så slår du op i tabellen og finder det tryk du skal sætte på. Lad det stå med det tryk i en uges tid og du er i mål.
Hvis du f.eks. gerne vil ramme 2.4 volumen CO2, og faddet er 7 grader C, så skal du sætte 0.9 bar på.
Hvis du vil karbonere hurtigere kan du i starten sætte et højere tryk på (2-3 bar), køle øllet ned, og evt også ryste det lidt. Pas på det ikke overkarboneres og når du nærmer du en passende mængde CO2, så finder du dit tryk i tabellen.
Færdig - bum - det er faktisk meget let.
Mvh
Christian
Her finder du ud af hvor mange volumen CO2 ølstilen skal have. Når du så kender den temperatur faddet står ved så slår du op i tabellen og finder det tryk du skal sætte på. Lad det stå med det tryk i en uges tid og du er i mål.
Hvis du f.eks. gerne vil ramme 2.4 volumen CO2, og faddet er 7 grader C, så skal du sætte 0.9 bar på.
Hvis du vil karbonere hurtigere kan du i starten sætte et højere tryk på (2-3 bar), køle øllet ned, og evt også ryste det lidt. Pas på det ikke overkarboneres og når du nærmer du en passende mængde CO2, så finder du dit tryk i tabellen.
Færdig - bum - det er faktisk meget let.
Mvh
Christian
Hvordan tvangskarbonere du dit Cornelius fad?
Og det gode ved at tvangskarbonere er at man hele tiden skal huske at smage på øllet. Igen og igen. Igen og igen....
Mage
Sent from my iPhone using Tapatalk and BUNDGAS! BUNDGAS! BUNDGAS!
Mage
Sent from my iPhone using Tapatalk and BUNDGAS! BUNDGAS! BUNDGAS!
I'd rather have a bottle in front of me, than a frontal lobotomy.
--Tom Waits
Man må ALDRIG ALDRIG ALDRIG gå ned på udstyret!!!
hyggemedhumle.dk <----- NY HJEMMESIDE - NU MED BILLEDER!!!
--Tom Waits
Man må ALDRIG ALDRIG ALDRIG gå ned på udstyret!!!
hyggemedhumle.dk <----- NY HJEMMESIDE - NU MED BILLEDER!!!
-
- Indlæg: 208
- Tilmeldt: 1. jun 2012, 15:22
- Geografisk sted: Odense
Re: Hvordan tvangskarbonere du dit Cornelius fad?
Christian du skriver:
-> Så lader du jo også dit øl stå i længer tid end anbefalet ud fra det skema du sender (der står 2 dage) - Er det din erfaring at det bliver bedre ved en uge end 2 dage?
Mage:
Helt sikkert, kontrol og opfølgning er vigtige elementer i ølbrygning :-)
Christian skrev: ... slår du op i tabellen og finder det tryk du skal sætte på. Lad det stå med det tryk i en uges tid og du er i mål.
-> Så lader du jo også dit øl stå i længer tid end anbefalet ud fra det skema du sender (der står 2 dage) - Er det din erfaring at det bliver bedre ved en uge end 2 dage?
Mage:
Helt sikkert, kontrol og opfølgning er vigtige elementer i ølbrygning :-)
Re: Hvordan tvangskarbonere du dit Cornelius fad?
Det er min erfaring at 2 dage ikke er nok, men jeg synes også det afhænger af temperaturen. Jo koldere jo hurtigere har det med at karbonere.
Hvis du bruger det tryk fra tabellen der passer til det volumental du vil have, og den temperatur øllet har, så kan du bare lade den stå lige så længe du vil. Det er en balance tilstand, mellem tryk og mængden af CO2 opløst i øllet. Øllet vil ikke overkarbonere.
I praksis plejer jeg oftest at sætte 2-3 bar på til at starte med. Så slukker jeg for CO2, og hen over de næste dage lukker jeg lige op en gang imellem så den lige får et skud CO2, så der kommer tryk på igen. Når den er ved at være der så sætter jeg den på det tryk jeg finder i tabellen.
I fadølsanlægget bruger jeg også dette tryk gældende ved de 5 grader jeg har i min kegerator, så øllet ikke står og over eller underkarbonerer. Anlægget skal jo selvfølgelig tilpasses med længder af slanger/bremseslanger/kompensator så det kommer til at passe med et passende serverings tryk ved hanen.
Mvh
Christian
Hvis du bruger det tryk fra tabellen der passer til det volumental du vil have, og den temperatur øllet har, så kan du bare lade den stå lige så længe du vil. Det er en balance tilstand, mellem tryk og mængden af CO2 opløst i øllet. Øllet vil ikke overkarbonere.
I praksis plejer jeg oftest at sætte 2-3 bar på til at starte med. Så slukker jeg for CO2, og hen over de næste dage lukker jeg lige op en gang imellem så den lige får et skud CO2, så der kommer tryk på igen. Når den er ved at være der så sætter jeg den på det tryk jeg finder i tabellen.
I fadølsanlægget bruger jeg også dette tryk gældende ved de 5 grader jeg har i min kegerator, så øllet ikke står og over eller underkarbonerer. Anlægget skal jo selvfølgelig tilpasses med længder af slanger/bremseslanger/kompensator så det kommer til at passe med et passende serverings tryk ved hanen.
Mvh
Christian
-
- Indlæg: 208
- Tilmeldt: 1. jun 2012, 15:22
- Geografisk sted: Odense
Re: Hvordan tvangskarbonere du dit Cornelius fad?
Hej igen,
Jamen jeg kører jo mit ene set med picnic hane som max kan holde 2 bar..? Det står konstanst i køleskabet meen vil det ikke skabe ballede hvis mit øl indeholde 2,2 co2, og jeg max må sætte 2 bars tryk på? Så vil den vel trykke co2 tilbage i co2 patronen=? Eller findes der et back-flow filter for CO2?
Men ellers tak for svar end til vider..
Jamen jeg kører jo mit ene set med picnic hane som max kan holde 2 bar..? Det står konstanst i køleskabet meen vil det ikke skabe ballede hvis mit øl indeholde 2,2 co2, og jeg max må sætte 2 bars tryk på? Så vil den vel trykke co2 tilbage i co2 patronen=? Eller findes der et back-flow filter for CO2?
Men ellers tak for svar end til vider..
Re: Hvordan tvangskarbonere du dit Cornelius fad?
Hej igen
Du må ikke forveksle hvor mange volumen CO2 der er i øllet eller skal være, med hvor mange bars tryk du skal sætte på. Det er 2 forskellige ting.
Hvis dit øl står i køleskabet ved 5 grader og du vil have 2.2 vol CO2, så skal du sætte 0.7 bar på jvf tabellen. Så det kan picnic hanen snilt klare.
Du må ikke forveksle hvor mange volumen CO2 der er i øllet eller skal være, med hvor mange bars tryk du skal sætte på. Det er 2 forskellige ting.
Hvis dit øl står i køleskabet ved 5 grader og du vil have 2.2 vol CO2, så skal du sætte 0.7 bar på jvf tabellen. Så det kan picnic hanen snilt klare.
-
- Indlæg: 208
- Tilmeldt: 1. jun 2012, 15:22
- Geografisk sted: Odense
Re: Hvordan tvangskarbonere du dit Cornelius fad?
bum.. der faldt 5 øren.. MEN - for at være sikker..
Hvis jeg karbonerer mit øl ved 20 grader rumtemperatur og gerne vil opnå 2,6 mængde CO2 i øllet så skal jeg lade det stå i en uge ved 2,0 bars tryk.. Når jeg så vil tage hul på fadet sætter jeg det på køl, venter en dag eller to til fadet er 5 grader og så kan jeg godt sætte min picnic hane på og tappe uden problemer=?
//Benjamin
Hvis jeg karbonerer mit øl ved 20 grader rumtemperatur og gerne vil opnå 2,6 mængde CO2 i øllet så skal jeg lade det stå i en uge ved 2,0 bars tryk.. Når jeg så vil tage hul på fadet sætter jeg det på køl, venter en dag eller to til fadet er 5 grader og så kan jeg godt sætte min picnic hane på og tappe uden problemer=?
//Benjamin
Re: Hvordan tvangskarbonere du dit Cornelius fad?
Bum bummelum- yes det er rigtigt. Trykket vil falde i fustagen når du får den kølet ned. Hvis ikke det falder nok, så hiv lidt i sikkerheds ventilen, og find det tryk der skulle passe med 5 grader. Dvs 1.0 bar for 2.6 Vol CO2.
PS: Hvis du har mulighed for det så opbevar dine fustager med øl på køl. Øllet holder sig friskt meget længere.
PS: Hvis du har mulighed for det så opbevar dine fustager med øl på køl. Øllet holder sig friskt meget længere.
-
- Indlæg: 208
- Tilmeldt: 1. jun 2012, 15:22
- Geografisk sted: Odense
Re: Hvordan tvangskarbonere du dit Cornelius fad?
Sådan, Christian mange gange tak.. Du kan holde weekend med rigtig god samvittighed om at du har hjulpet en medbrygger.. :-)
Ang. fustager på køl er det et fremtidige ønske om at have en kummefryser til opbevaringssted men end til da må jeg nøjes og drikke det hurtigere :-)
//Benjamin
Ang. fustager på køl er det et fremtidige ønske om at have en kummefryser til opbevaringssted men end til da må jeg nøjes og drikke det hurtigere :-)
//Benjamin
Re: Hvordan tvangskarbonere du dit Cornelius fad?
Ved godt det er en ældgammel tråd, men jeg,gør nøjagtigt som beskrevet.Christian skrev:Bum bummelum- yes det er rigtigt. Trykket vil falde i fustagen når du får den kølet ned. Hvis ikke det falder nok, så hiv lidt i sikkerheds ventilen, og find det tryk der skulle passe med 5 grader. Dvs 1.0 bar for 2.6 Vol CO2.
PS: Hvis du har mulighed for det så opbevar dine fustager med øl på køl. Øllet holder sig friskt meget længere.
Køler min fustage ned til 5 grader. Sætter CO2 på ølsiden ved 2 bar og ruller fustagen i ca 5 min. Lader fustagen står 3 dage i køleren ved 5 grader. Sætter en picnic på der har en ca 1 meter ølslange. Lukker trykket af min cornelius og sætter trykket til 1 bar.
Øllet sprøjtes ud og bliver til 70% skum. Totalt uden karbonering.
What to do?
Re: Hvordan tvangskarbonere du dit Cornelius fad?
Er der bremseslange på din picnic? Eller er det 3/8 ølslange? Der skal bremses lidt...
Men ellers kan den være overkarboneret. Man mister jo lidt kontrollen når det rulles ind. Og når du alligevel lader den stå i 3 dage kan du ligeså godt bare give den nogle høje skud til at starte med og så lade den stå med lavere tryk permanent efterfølgende.
Selv sætter jeg den i køleren og slutter CO2 til en uges tid. Bar jf. diverse tabeller afhængig af øltype. Typisk 0,8 til 1,0. Sat på CO2 indgang. Og så difunderer det langsomt ind i øllet. Tålmodighed er en dyd. Men det har ikke slået fejl endnu. Og kun skum på toppen af øllen ved tapning.
Men ellers kan den være overkarboneret. Man mister jo lidt kontrollen når det rulles ind. Og når du alligevel lader den stå i 3 dage kan du ligeså godt bare give den nogle høje skud til at starte med og så lade den stå med lavere tryk permanent efterfølgende.
Selv sætter jeg den i køleren og slutter CO2 til en uges tid. Bar jf. diverse tabeller afhængig af øltype. Typisk 0,8 til 1,0. Sat på CO2 indgang. Og så difunderer det langsomt ind i øllet. Tålmodighed er en dyd. Men det har ikke slået fejl endnu. Og kun skum på toppen af øllen ved tapning.
Re: Hvordan tvangskarbonere du dit Cornelius fad?
Hej
Jeg er helt ny på cornelius, så lige et hurtigt spørgsmål.
Skal jeg forstå det således, at når øllet har karboneret en uges tid, så kan jeg lukke helt ned der for co2 ?
Jeg har fået en pygmy 25K, og kan derved bruge den indbyggede kompressor til at drive øllet med
Eller skal co2 være åben for at "vedligholde" trykket ?
vh
claus
Jeg er helt ny på cornelius, så lige et hurtigt spørgsmål.
Skal jeg forstå det således, at når øllet har karboneret en uges tid, så kan jeg lukke helt ned der for co2 ?
Jeg har fået en pygmy 25K, og kan derved bruge den indbyggede kompressor til at drive øllet med
Eller skal co2 være åben for at "vedligholde" trykket ?
vh
claus
-
- Indlæg: 644
- Tilmeldt: 1. okt 2006, 19:22
- Geografisk sted: KBH Nordvest
- Kontakt:
Re: Hvordan tvangskarbonere du dit Cornelius fad?
Du må kun bruge kompressoren til at drive med, hvis du er sikker på at alt øllet bliver drukket samme dag (inden for et par dage), da øllet ellers vil blive iltet og blive dårligt!
Hvis der skal tappes af flere omgange skal du bruge CO2 til at drive med :)
Hvis der skal tappes af flere omgange skal du bruge CO2 til at drive med :)
Re: Hvordan tvangskarbonere du dit Cornelius fad?
Tak for ihjælpenskidemajet-inc skrev:Du må kun bruge kompressoren til at drive med, hvis du er sikker på at alt øllet bliver drukket samme dag (inden for et par dage), da øllet ellers vil blive iltet og blive dårligt!
Hvis der skal tappes af flere omgange skal du bruge CO2 til at drive med :)