Du skal bruge overraskende lidt af din gærkage for at have nok. Hvis du bare hovedløst bruger hele gærkagen overpitcher du voldsomt.Per skrev:Måske er det et dumt spørgsmål, men i forbindelse med at genbruge gær fra et tidligere bryg, hvordan ved man så hvor mange gærceller der er til rådighed?
Jeg bruger pt. vådgær til mine bryg, og er da lidt ked af blot at smide gærkagen ud hver gang. Jeg har godt set hvordan man opsamler og høster gæren, men hvordan ved man hvad man har? Jeg mener, at har man en ny gær f.eks. Imperial Yeast med 200 milliarder gærceller/pakke (ved produktionsdato) så ved man hvad udgangspunktet er. Har man nu brugt denne til et bryg, og vil "høste" gærkagen til et lignende bryg, hvordan ved man så hvad udgangspunktet er?
Mvh. Per.
Jeg bruger udregningerne på http://www.mrmalty.com/calc/calc.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Den fane som hedder "repitching from slurry" har angiver du hvornår gæren er høstet, hvor fast gæren er og hvilken type øl og OG. Så udregner den hvor mange ml du skal bruge.
Til en "normal" ale skal man bruge ca. 1 dl friskhøstet gær.
/Thomas