S-23

Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 10:37
Geografisk sted: Allerød

Re: S-23

Indlæg af Thage »

Truntebryg skrev:Ja - gæringstid, men den langsomme blev lidt sødere end den hurtige... smagen var nu rimelig ens.

Så de overanstrengte gærceller magtede så ikke hele opgaven ;-)
Der er jo god info... går i tanker om en dag at få gæret samme øl ved forskellige temp - diverse videoer på nettet siger både op og ned


Sent from my iPhone using Tapatalk
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: S-23

Indlæg af søreno »

Thage skrev:
Truntebryg skrev:Ja - gæringstid, men den langsomme blev lidt sødere end den hurtige... smagen var nu rimelig ens.

Så de overanstrengte gærceller magtede så ikke hele opgaven ;-)
Der er jo god info... går i tanker om en dag at få gæret samme øl ved forskellige temp - diverse videoer på nettet siger både op og ned


Sent from my iPhone using Tapatalk
Jeg har eksperimenteret med at gære 34-70 varmt, som brulosophy skriver, at man kan. Dert virker umiddelbart fint, så hvis man ikke har temperaturkontrol, kan man bruge den.
Vh Søren

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: S-23

Indlæg af admin »

S-23 er lidt sær, jeg plejer at drive den frem ved 18 grader over 10 dage, ellers er den for langsom, faktisk er den ikke ret glad for lavere temperaturer, selv ikke hvis den er pitchet som den skal.

Sendt fra min SM-G900F med Tapatalk
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: S-23

Indlæg af Borg »

Som jeg altid har sagt :-) gærcellerne er dine venner. Vær god ved dem, og de er gode ved dig.
Og leg gerne med gæringstemperaturen.
Tag det næste bryg og split det i to gærspande. Pitch med samme gærmængde, men hold den ene på 19 grader og den anden på 23. Og smag bagefter forskellen.
Næste gang så fordelet du gæren med 1/3 i den ene spand og 2/3 i den anden, men holder samme temperatur.

Nu har du så oplevet den forskel det giver, og har så mulighed for at træffe et oplyst valg om gærmængde og temperatur.

Gæringstemperatur er mindst lige så vigtig som mæsketemperatur. Men fokus fra håndbryggere er ikke tilsvarende fordelt.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 10:37
Geografisk sted: Allerød

Re: S-23

Indlæg af Thage »

@Borg enig i at det giver mening at teste, men at afsætte tid i praksis er ikke lige så nemt. Kunne være skønt at kunne købe sig til de smagsindtryk, da det netop vil afgøre nogle valg fremad...


Sent from my iPhone using Tapatalk
Dalmoseosebryg
Indlæg: 1167
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: S-23

Indlæg af Dalmoseosebryg »

Hvis det handler om at fordele brygget i 2 spande er det vel til at overkomme og bestemt noget jeg vil tage til efterretning
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: S-23

Indlæg af Borg »

Thage skrev:@Borg enig i at det giver mening at teste, men at afsætte tid i praksis er ikke lige så nemt. Kunne være skønt at kunne købe sig til de smagsindtryk, da det netop vil afgøre nogle valg fremad...
Tage, jeg forstår dig så godt. Kunne man dog bare få alt den erfaring andre har gjort sig direkte ind i hovedet. Så var alt godt. Eller i det mindste putte det ind i hovedet af sine umulige unger, så de kunne opføre sig ordentlig. (P.S. Det hjælper med ungernes alder).

Men heldigvis er det ikke sådan. Vi skal drage vore egne erfaringer. Gerne bygget ovenpå andres erfaringer, som vi så bruger som inspiration. Og så finder vi vore egne præferencer, ønsker og behov.
Tænk, hvis det ikke var sådan, og hvad vi så gik glip af:
Første gang du strejfer hendes hånd.
Det første kys.
Den første sne.
Den første tur i en bil alene (eller jomfrutur i et fly).
Det første bryg.
Den første gang (...)
Den første druktur.
De første tømmermænd.
Ja, selv haandbrygforum.dk's diskussioner

Men, nej, Thage, jeg ville (næsten) aldrig ønske at jeg kunne springe over den første oplevelse, og bare bruge andres erfaringer uden videre. Tømmermænd ville være fint nok at undvære, men slet ikke alle de andre.

Og tænk, hvis dem før dig, nu tog fejl...

Undskyld at mit gamle, sentimentale hjerte løb af med mig, men der er altså nogle erfaringer jeg nødigt ville overlade til andre at få på mine vegne, og erfaringer jeg er mere end villig til selv at afsætte tid til...
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 10:37
Geografisk sted: Allerød

Re: S-23

Indlæg af Thage »

@Borg, så blev der ellers øset ud af livsmedicinen ;) Mærker selv den mere vise tilgang som årene tikker ind, men er stadig fra den utålmodige generation ;)
Evolutionen bygger jeg på at erfaringer genbruges, og nogle gange er det bare sjovere hurtigt at blive klogere - og her taler vi jo om at selv drage sig erfaring, men med mindre risiko...

Kan dog være at jeg skal lave alle disse forsøg når jeg får mit gasstyrring til at virke, hvilket giver mere præcis tempstyring mht mæsketemp forskel.


Vedr. Gær tænker jeg en simpel Pale ale med US 05 er et godt sted at starte, og så i hver sin ende af temp område (ikke anbefalet, men arbejdsområde)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: S-23

Indlæg af Borg »

Ja, en "simpel" urt og en "simpel" gær, så der ikke er for meget der smager igennem.
Måske S-04, da den har en tydeligere esterprofil end US-05.
Så er det en engelsk pale ale i stedet for en amerikansk.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"