Undergær.

Re: Undergær.

Indlægaf Jan Rasmussen » 14. nov 2021, 14:01

Ctharth skrev:Har du brugt hydrometer eller refraktometer til at måle med?

Mvh
Jesper


Sent from my iPhone using Tapatalk


Jeg ved godt at man grundet alkohol skal kompensere resultatet når man måler FG med et refraktometer for at få en præcis måling.
men for at tjekke om gæringen er stoppet kan man vel godt bruge et refraktometer, resultatet refraktometret måler skal jo blot være stabil over tid.
altså hvis du f.eks. måler 1035 med refraktometret 3 dage i streg kan man vel udlede at gæringen er stoppet.

Jan
Jan Rasmussen
 
Indlæg: 86
Tilmeldt: 30. nov 2018, 16:49
Geografisk sted: 6600 Vejen

Re: Undergær.

Indlægaf Ctharth » 14. nov 2021, 18:54

Hej

Det er jeg ikke uenig i.

Men årsagen til den stopper kunne være den havde udgæret alt metaboliserbart sukker. Det lyder ikke sandsynligt med en måling på 1021 fg. Den ville have været betydeligt lavere hvis der ikke var kompenseret på et refraktometer.

Men jeg tænker 1021 er meget højt. Så med mindre gæren har en meget lav attenuation og der var mashet højt i temperatur så vil jeg tro noget andet har fået stoppet gæringen.

Men der er nok nogle derude med mere erfaring der er bedre til at forholde sig til dette.

Mvh
Jesper


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ctharth
 
Indlæg: 52
Tilmeldt: 29. sep 2020, 15:26

Re: Undergær.

Indlægaf Family Brewing » 15. nov 2021, 20:11

Så fik jeg målt igen, nu siger den 1018, altså den er gået fra 1021 til 1018 på 2 døgn, så jeg formoder gæren er aktiv.

Er der andre der har prøvet det, altså at gæringen går i gang igen ifb. med diacetyl pause?

Nu er der vel ikke andet for end at lade den "boble" færdig ved 18 grader?
Hvad sker der ved det, det er jo for varmt for en undergæret lager?

Jeg skal nok lave målinger hver 3. dag så jeg opdager når FG er stabil.
Family Brewing
 
Indlæg: 76
Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00

Re: Undergær.

Indlægaf Family Brewing » 15. nov 2021, 21:18

Prøverne smager i øvrigt virkelig godt, og det skulle den jo gerne blive ved med.
Family Brewing
 
Indlæg: 76
Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00

Re: Undergær.

Indlægaf JAFU » 16. nov 2021, 08:22

Er du opmærksom på, at du skal korrigere din måling, såfremt du måler med hydrometer ved forskellige temperaturer.
Hydrometeret er kalibreret til at måle ved 20 grader. Måler du for eksempel ved 10 grader, skal aflæsningen korrigeres med -2. En måling ved 23 grader skal der korrigeres med +1 og ved 28 grader er det +2, hvis du vil have den korrekte værdi.
Måler du ved samme temperatur hver gang, skal du ikke korrigere målingen, såfremt du kun er interesseret i at se ændringer, og ellers er ligeglad med den helt korrekte værdi.

Du vil sikkert kunne søge en tabel frem ved at søge efter hydrometer-temperatur-korrektion på nettet.

Mvh Jakob


Sent from my iPad using Tapatalk
JAFU
 
Indlæg: 194
Tilmeldt: 21. jul 2017, 11:13
Geografisk sted: Falster

Re: Undergær.

Indlægaf Family Brewing » 16. nov 2021, 16:43

Jeps, den er jeg med på :-)

Jeg måler ved 20 grader
Family Brewing
 
Indlæg: 76
Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00

Re: Undergær.

Indlægaf Family Brewing » 19. nov 2021, 14:13

Målte FG 1018 igen igår, så nu bliver den cold-crashet og flasket næste weekend, der er heller ingen aktivitet i gærlåsen længere.

Jeg gætter på den har gæret en del under diacetyl-pausen, men jeg har også læst et sted, at det mest optimale er, hvis man kan ramme diacetyl-pausen når 75% af gæringen er overstået.
Family Brewing
 
Indlæg: 76
Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00

Foregående

Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 18 gæster