Lauter Tun

Jimmi
Indlæg: 227
Tilmeldt: 22. mar 2006, 22:04
Geografisk sted: Randers

Lauter Tun

Indlæg af Jimmi »

Hey kære bryggere

Lige et rigtig begynder spørgsmål....

Hvad er egentlig en Lauter Tun og hvilken funktion har den

Jimmi :? :?
Øv ingen bryg igang :(
Mbislev
Indlæg: 1
Tilmeldt: 25. mar 2006, 13:36

Re: Lauter Tun

Indlæg af Mbislev »

Jimmi skrev:Hey kære bryggere

Lige et rigtig begynder spørgsmål....

Hvad er egentlig en Lauter Tun og hvilken funktion har den

Jimmi :? :?
Hi Jimmy
Kig her http://www.nanobryg.dk/udstyr/default.htm

Han har lavet en fin hjemmeside med sprog på vores plan
Ka du så komme i gang :lol:
Morten Bislev
chevydk
Indlæg: 913
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop
Kontakt:

Indlæg af chevydk »

Det er en betegnelse for beholderen som man Sparger i.
Nogle bruger en falskbund i mæskekaret andre en køletaske med et aftap.
Dermed bruges Lautertunet altså til at skylle sukkeret helt ud af malten, samt til at klare urten med.
Urten klares ved at man recirkulere en del af urten indtil denne bliver klar. På den måde kommer masken og skallerne fra malten til at virke som et naturligt filter.
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Jimmi
Indlæg: 227
Tilmeldt: 22. mar 2006, 22:04
Geografisk sted: Randers

Indlæg af Jimmi »

Oki det er vist kun for viderekomne bryggere ( mere end en bryg) det er vist ikke noget jeg skal starte ud med :) :)

Blev ikke helt vildt klogere
Øv ingen bryg igang :(
chevydk
Indlæg: 913
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop
Kontakt:

Indlæg af chevydk »

Jo, det er en del af all-grain brygning, så det skal gøres.
Men hvis du bryger ekstrakt, så er det jo ikke nødvendigt.
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Jimmi
Indlæg: 227
Tilmeldt: 22. mar 2006, 22:04
Geografisk sted: Randers

Indlæg af Jimmi »

chevydk skrev:Jo, det er en del af all-grain brygning, så det skal gøres.
Men hvis du bryger ekstrakt, så er det jo ikke nødvendigt.
Nej Nej men det skulle jeg bestemt heller ikke blive ved med :) :) nok kun 1. gang eller 2. gang :) :)

Men er det så ikke bare filtreringen efter mæskningen.. Den nogle gør med en plast ballon hvor toppen er skåret af, lavet huller i og puttet ned i ballonen igen :), hvor man så helst skal holde temperaturen.....

Jimmi
Øv ingen bryg igang :(
Anders
Indlæg: 65
Tilmeldt: 23. mar 2006, 09:51
Geografisk sted: 1350 K

Indlæg af Anders »

Korekt!

Der er delte meninger om hvad der er bedst og nemmest når det kommer til mæskning. Selv mæsker vi en gryden og filtrerer og sparger i en 30 liters spand med maaaaange 3 mm huller i bunden sat oven i en anden spand af samme slags. Jeg synes det er nemmere at holde temperaturen på den måde...

God fornøjelse med første bryg :D
/anders
Michael K
Indlæg: 198
Tilmeldt: 14. feb 2006, 09:09
Geografisk sted: Ringe

Indlæg af Michael K »

Vi hælder hele masken, med urt og det hele, over i en 20 liters spand med 2,5 mm. huller i bunden som er sat oven i en 30 liters gærspand, næsten som Anders.

Så løfter vi si-spanden op og lader urten skylle ud af maltet og sparger med varmt vand til vi ligger lige over den ønskede OG.
Efter afkøling justerer vi så ned til ønskede OG med 25 grader kogt vand.

Sidst vi bryggede ramte vi en effektivitet på 79% ifølge Beercalc.

Vi arbejder på at lave en indsats til vores grukeddel, men det bliver også en spand der kan hæves op af urten.
Mvh.

Michael K
chevydk
Indlæg: 913
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop
Kontakt:

Indlæg af chevydk »

Michael K skrev: Vi arbejder på at lave en indsats til vores grukeddel, men det bliver også en spand der kan hæves op af urten.
Hvorfor vil I hæve indstatsen op af gruekedlen :?:
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Michael K
Indlæg: 198
Tilmeldt: 14. feb 2006, 09:09
Geografisk sted: Ringe

Indlæg af Michael K »

For nemmere rengøring..
Hæv op og smid væk :)
Mvh.

Michael K
chevydk
Indlæg: 913
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop
Kontakt:

Indlæg af chevydk »

Altså for ikke at skulle igang med rustfrit stål osv., for der er jo ikke nogen grund til at hæve den under sparglingen.
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Michael K
Indlæg: 198
Tilmeldt: 14. feb 2006, 09:09
Geografisk sted: Ringe

Indlæg af Michael K »

Vi har en ide om at vi hælder alt maltet i si-spanden når vi forbereder os.
Så varmer vi mæskevandet op til den rette temp, og sætter si-spanden i gruekedlen.

Vi mæsker herefter i si-spanden, og når mæskeprogrammet er færdigt recirkulerer vi urten gennem hanen på gruekedlen og tilbage i spanden til den er klar. Hæver spanden op og sparger.

Resten smides væk og vi koger urten.

Det kan godt være vi får den lavet i rustfrit, hvis det virker for os...
Mvh.

Michael K
chevydk
Indlæg: 913
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop
Kontakt:

Indlæg af chevydk »

Ok, det er bestemt også en måde at gøre det på.
Jeg kan muligvis se en lille fordel med hensyn til rengøringen imellem mæskningen og urt kogning, når man kan hæve det hele op.
Der vil dog nok stadig skulle skylles efter osv.
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Michael K
Indlæg: 198
Tilmeldt: 14. feb 2006, 09:09
Geografisk sted: Ringe

Indlæg af Michael K »

chevydk skrev:Der vil dog nok stadig skulle skylles efter osv.
Jo, der vil være lidt men det tager vil lige med et dørslag.. :idea:
Mvh.

Michael K
Jimmi
Indlæg: 227
Tilmeldt: 22. mar 2006, 22:04
Geografisk sted: Randers

Indlæg af Jimmi »

ok... jeg troede faktisk kun at man skulle "si" urten en gang når man brygger All Grain..... så man får siet malten fra..... er jeg helt gal på den ( måske godt at jeg skal starte med en ekstrakt :) :) :oops:
Jimmi
Øv ingen bryg igang :(
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"