Udregning af mæske effektivitet
Udregning af mæske effektivitet
Hvordan udregner man lettest sin mæske effektivitet?
Mvh.
Søren Ladegaard
"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Søren Ladegaard
"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
det har er sakset fra brygladen
Beregning af mæskeeffektivitet
Beregning af dine mæskeeffektivitet kan godt være lidt besværligt. Det er dog meget rart at vide, og man udnytter malten tilfredsstillende. Hvis dette ikke er tilfældet, så kan det være en god idé, at kigge din mæskeproces igennem, for at se hvad der kan gøres bedre. Nå men den formel vi skal bruge ser således ud:
Efficiency = Total gravity of wort
Total potential gravity of grains
Godt så, var der nogen der blev klogere af det ? – Hvis man nu tænker sig lidt om, at er ovenstående jo faktisk ikke så svært. Det der faktisk står er, opnået gravity delt med den gravity man kunne have opnået – Ahhrr man hvordan regner man så det ud ? - Jo hvis vi tager en hvede øl med følgende data:
Opskrift:
3,17 kg. Hvede malt
2,90 kg. Pilsner malt
Færdig mængde øl: 25 liter
Opnået OG : 1055
Total gravity of wort:
Godt hvad er den total gravity så for den urt. Den udregnes således:
Total gravity of wort = (OG – 1000) * (Liter færdigt øl / 3,78)
Hvilket giver:
Total gravity of wort = (1055 – 1000) * (25 / 3,78) = 364
Total potential gravity of grains
Dette er så den svære del af udregningen. Her tager man udgangspunkt i, hvor meget gravity forskellige malttyper indeholder.
(Følgende formel skal løbes igennem for alle malttyper)
Pontential gravity of Grain = ((kg af malttype / 0,454) x gravity i malttype)
Det gav så et nyt problem, for hvad er gravity i malttype. Jo der er forskel på, hvor meget sukker der er i de forskellige malttyper. Du kan se dem i nedenstående tabel:
Malttype
Gravity i malt
Chokolade/black
25 – 30
Crystal & Cara pils
33 – 35
Munich/Vienna
35 – 36
Pale / Pilsner
35 – 37
Oats
33
Wheat
37 – 40
Flakes
36
Cane sukker
46
Tør ekstrakt
45
Honning
30 – 35
Flydende ekstrakt
37 – 39
Rye malt
29
Nu kan vi udregne pontential gravity:
Pilsner malt:
Pontential gravity = ((3,17 / 0,454) x 36 = 251
Hvede malt
Pontential graity = ((2,90 / 0,454) x 38 = 242
Total pontential gravity bliver så: (251 + 242) = 493
Den opnåede effektivitet bliver så:
Efficiency = Total gravity of wort
Total potential gravity of grains
Efficiency = (364 / 493) = 0,7383 eller ca. 73,83 %
General siger man, at man som haandbrygger skal være tilfreds, hvis man opnår en effektivitet på 75 %. Bryggeren der har brygget ovenstående øl, ligger altså marginalt under.
Beregning af mæskeeffektivitet
Beregning af dine mæskeeffektivitet kan godt være lidt besværligt. Det er dog meget rart at vide, og man udnytter malten tilfredsstillende. Hvis dette ikke er tilfældet, så kan det være en god idé, at kigge din mæskeproces igennem, for at se hvad der kan gøres bedre. Nå men den formel vi skal bruge ser således ud:
Efficiency = Total gravity of wort
Total potential gravity of grains
Godt så, var der nogen der blev klogere af det ? – Hvis man nu tænker sig lidt om, at er ovenstående jo faktisk ikke så svært. Det der faktisk står er, opnået gravity delt med den gravity man kunne have opnået – Ahhrr man hvordan regner man så det ud ? - Jo hvis vi tager en hvede øl med følgende data:
Opskrift:
3,17 kg. Hvede malt
2,90 kg. Pilsner malt
Færdig mængde øl: 25 liter
Opnået OG : 1055
Total gravity of wort:
Godt hvad er den total gravity så for den urt. Den udregnes således:
Total gravity of wort = (OG – 1000) * (Liter færdigt øl / 3,78)
Hvilket giver:
Total gravity of wort = (1055 – 1000) * (25 / 3,78) = 364
Total potential gravity of grains
Dette er så den svære del af udregningen. Her tager man udgangspunkt i, hvor meget gravity forskellige malttyper indeholder.
(Følgende formel skal løbes igennem for alle malttyper)
Pontential gravity of Grain = ((kg af malttype / 0,454) x gravity i malttype)
Det gav så et nyt problem, for hvad er gravity i malttype. Jo der er forskel på, hvor meget sukker der er i de forskellige malttyper. Du kan se dem i nedenstående tabel:
Malttype
Gravity i malt
Chokolade/black
25 – 30
Crystal & Cara pils
33 – 35
Munich/Vienna
35 – 36
Pale / Pilsner
35 – 37
Oats
33
Wheat
37 – 40
Flakes
36
Cane sukker
46
Tør ekstrakt
45
Honning
30 – 35
Flydende ekstrakt
37 – 39
Rye malt
29
Nu kan vi udregne pontential gravity:
Pilsner malt:
Pontential gravity = ((3,17 / 0,454) x 36 = 251
Hvede malt
Pontential graity = ((2,90 / 0,454) x 38 = 242
Total pontential gravity bliver så: (251 + 242) = 493
Den opnåede effektivitet bliver så:
Efficiency = Total gravity of wort
Total potential gravity of grains
Efficiency = (364 / 493) = 0,7383 eller ca. 73,83 %
General siger man, at man som haandbrygger skal være tilfreds, hvis man opnår en effektivitet på 75 %. Bryggeren der har brygget ovenstående øl, ligger altså marginalt under.