Udregning af mæske effektivitet

Besvar
chevydk
Indlæg: 913
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop
Kontakt:

Udregning af mæske effektivitet

Indlæg af chevydk »

Hvordan udregner man lettest sin mæske effektivitet?
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Malmberg
Indlæg: 342
Tilmeldt: 6. dec 2005, 12:52
Geografisk sted: Gudumholm

Indlæg af Malmberg »

det har er sakset fra brygladen


Beregning af mæskeeffektivitet
Beregning af dine mæskeeffektivitet kan godt være lidt besværligt. Det er dog meget rart at vide, og man udnytter malten tilfredsstillende. Hvis dette ikke er tilfældet, så kan det være en god idé, at kigge din mæskeproces igennem, for at se hvad der kan gøres bedre. Nå men den formel vi skal bruge ser således ud:

Efficiency = Total gravity of wort
Total potential gravity of grains

Godt så, var der nogen der blev klogere af det ? – Hvis man nu tænker sig lidt om, at er ovenstående jo faktisk ikke så svært. Det der faktisk står er, opnået gravity delt med den gravity man kunne have opnået – Ahhrr man hvordan regner man så det ud ? - Jo hvis vi tager en hvede øl med følgende data:

Opskrift:

3,17 kg. Hvede malt
2,90 kg. Pilsner malt
Færdig mængde øl: 25 liter
Opnået OG : 1055

Total gravity of wort:

Godt hvad er den total gravity så for den urt. Den udregnes således:

Total gravity of wort = (OG – 1000) * (Liter færdigt øl / 3,78)

Hvilket giver:

Total gravity of wort = (1055 – 1000) * (25 / 3,78) = 364

Total potential gravity of grains
Dette er så den svære del af udregningen. Her tager man udgangspunkt i, hvor meget gravity forskellige malttyper indeholder.

(Følgende formel skal løbes igennem for alle malttyper)

Pontential gravity of Grain = ((kg af malttype / 0,454) x gravity i malttype)

Det gav så et nyt problem, for hvad er gravity i malttype. Jo der er forskel på, hvor meget sukker der er i de forskellige malttyper. Du kan se dem i nedenstående tabel:



Malttype
Gravity i malt

Chokolade/black
25 – 30

Crystal & Cara pils
33 – 35

Munich/Vienna
35 – 36

Pale / Pilsner
35 – 37

Oats
33

Wheat
37 – 40

Flakes
36

Cane sukker
46

Tør ekstrakt
45

Honning
30 – 35

Flydende ekstrakt
37 – 39

Rye malt
29


Nu kan vi udregne pontential gravity:

Pilsner malt:

Pontential gravity = ((3,17 / 0,454) x 36 = 251

Hvede malt
Pontential graity = ((2,90 / 0,454) x 38 = 242

Total pontential gravity bliver så: (251 + 242) = 493

Den opnåede effektivitet bliver så:

Efficiency = Total gravity of wort
Total potential gravity of grains

Efficiency = (364 / 493) = 0,7383 eller ca. 73,83 %

General siger man, at man som haandbrygger skal være tilfreds, hvis man opnår en effektivitet på 75 %. Bryggeren der har brygget ovenstående øl, ligger altså marginalt under.
chevydk
Indlæg: 913
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop
Kontakt:

Indlæg af chevydk »

Kan det gøres lettere?
Her tænker jeg på om man kan gøre det i BeerCalc eller lign.?
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Malmberg
Indlæg: 342
Tilmeldt: 6. dec 2005, 12:52
Geografisk sted: Gudumholm

Indlæg af Malmberg »

jo da prøv at se øverst på en beercalc opskrift, der er et sted hvor der står " Calculate: Efficiency from actual OG"

og vupti sværere er det ikke

MVH
Kasper
chevydk
Indlæg: 913
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop
Kontakt:

Indlæg af chevydk »

Jamen det kan man da også, og endda ganske nemt. :oops:
Jeg fik en mæske effektivitet på 83% i mit sidste bryg, er spændt på hvad det næste bliver.
Tak for hjælpen :D
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"