Jeg er novice i tvangskarbonering og mente "at jeg da sagtens kunne karbonere på 30 min" som de store drenge :-) jeg tror bare at det stakkels øl har fået for meget co2. I går kom der kun tyk tyk skum ud og når det var faldet lidt var det en halvflad oplevelse. Nu har jeg ladet det få ro ved 4gr. og har ud fra tabel fundet frem til niveau på ca 2,4 vol. Jeg har lettet det tryk det var til 0,8 bar (lidt mere end tabel) og lader det stå i køleskab uden tilsluttet co2, fordi jeg ikke har mulighed for det. Virker det som en ok plan?
Sendt fra min RNE-L21 med Tapatalk
Kan man redde overkarboneret øl?
Re: Kan man redde overkarboneret øl?
Øv. Det er surt når man har karbonerer hurtigt og må vente på øllen.
Når du normalt karbonerer over længere tid fyldes headspace med CO2, som langsomt difunderer ned i øllet, indtil der er ligevægt. Det samme sker den modsatte vej, så hvis du hiver i ventilen så der ikke er noget tryk, vil CO2 langsomt frigives fra øllet, til der er ligevægt. Og langsomt er ordet, for kold øl holder på CO2. Så kan du gøre det igen og igen, til du kan måle at trykket er det ønskelige jf tabel.
Der er mig bekendt ingen hurtigt vej til tvangsafkarbonering. Husk antal bar der skal til samme rumfang, varierer med temperatur.
Vh. Kenneth
Når du normalt karbonerer over længere tid fyldes headspace med CO2, som langsomt difunderer ned i øllet, indtil der er ligevægt. Det samme sker den modsatte vej, så hvis du hiver i ventilen så der ikke er noget tryk, vil CO2 langsomt frigives fra øllet, til der er ligevægt. Og langsomt er ordet, for kold øl holder på CO2. Så kan du gøre det igen og igen, til du kan måle at trykket er det ønskelige jf tabel.
Der er mig bekendt ingen hurtigt vej til tvangsafkarbonering. Husk antal bar der skal til samme rumfang, varierer med temperatur.
Vh. Kenneth
Re: Kan man redde overkarboneret øl?
Ja, men man jo nogen gange slå en skæv for at lære:-/. Er det så smartere at fjerne tryk helt, lade det stå i stue temp og gå og lette trykket over et stykke tid til man har et passende niveau?
Sendt fra min RNE-L21 med Tapatalk
Sendt fra min RNE-L21 med Tapatalk
Re: Kan man redde overkarboneret øl?
Undskyld det havde du jo faktisk svaret på! Bare ikke om stuetemp er en god ide
Bedste hilsner
Mikkel
Sendt fra min RNE-L21 med Tapatalk
Bedste hilsner
Mikkel
Sendt fra min RNE-L21 med Tapatalk
Re: Kan man redde overkarboneret øl?
Det er et godt spørgsmål. Altså i et glas frigives CO2 fra en varm øl hurtigere end fra en kold. Så måske det er samme på fad.
Bare husk, at du så skal stoppe ved et noget højere tryk i bar, ved samme rumfang. Det skal jo helst ikke være fladt, når det køles ned igen ;-)
Bare husk, at du så skal stoppe ved et noget højere tryk i bar, ved samme rumfang. Det skal jo helst ikke være fladt, når det køles ned igen ;-)
Re: Kan man redde overkarboneret øl?
Sendt fra min RNE-L21 med Tapatalk