Hvor lang tid på gærtank før tapning
Hvor lang tid på gærtank før tapning
Jeg har lavet 2 stks beer kit ca 6%, som nu er færdiggæret og sat køligt (udendørs skur, uopvarmet) mhp. klaring. Hvor lang tid kan det stå, jeg mener sker der noget hvis det får lov at stå 2 mdr. før tapning???
Afsendt fra mit transportable telefonapparat med risiko for snave- og nastefeil ;-)
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Re: Hvor lang tid på gærtank før tapning
Jeg ville ikke være nervøs ved at lade det stå et par måneder hvis du har tæt låg på.
keep it simple !
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Hvor lang tid på gærtank før tapning
Der må helst ikke være for store temperatursving. Hvis den ligger ved 8 grader den ene uge og ugen efter ryger temperaturen op i 25 grader, så er det nok ikke så godt.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Hvor lang tid på gærtank før tapning
tak for gode kommentarer.
gærtankene er af plastic, behørigt lukket med skruelåg og påsat gærlås, så tætte er de vel, men plastic er jo ikke så tæt som stål og glas. gærtankene står i lukket rum hvor nattekulden forbliver det meste af dagen. jeg lader dem stå i en rum tid (tvunget af mangel på tid til at tappe) - klaringen bliver vel kun bedre af at stå "lidt" længere end normalt.
gærtankene er af plastic, behørigt lukket med skruelåg og påsat gærlås, så tætte er de vel, men plastic er jo ikke så tæt som stål og glas. gærtankene står i lukket rum hvor nattekulden forbliver det meste af dagen. jeg lader dem stå i en rum tid (tvunget af mangel på tid til at tappe) - klaringen bliver vel kun bedre af at stå "lidt" længere end normalt.
Afsendt fra mit transportable telefonapparat med risiko for snave- og nastefeil ;-)
Re: Hvor lang tid på gærtank før tapning
Hvis du formår ikke at rykke for meget når du tapper(inden) og det er koldt ja, men hanen skaber lidt rumstering...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Hvor lang tid på gærtank før tapning
Uopvarmet skur pt. er helt fint - men det er det nok ikke om 3 uger ....
Ang. plastpand, så er der mange der har øl stående længe - men min klare holdning er bestemt max 6-8 uger ved kraftige øl, og mindre ved alm. styrke øl.
Hvis det er en meget kraftig tønde type, så er den nok lidt mere ilt-tæt og kan stå lidt længere.
Ang. plastpand, så er der mange der har øl stående længe - men min klare holdning er bestemt max 6-8 uger ved kraftige øl, og mindre ved alm. styrke øl.
Hvis det er en meget kraftig tønde type, så er den nok lidt mere ilt-tæt og kan stå lidt længere.
Re: Hvor lang tid på gærtank før tapning
prøver at få mulighed for at tappe om godt 4 ugers tid.
tønderne er placeret så tilpas højt at de ikke skal flyttes yderligere før tapning. henstår i aflukket udhus i forbindelse med carport, døren holdes lukket så temp burde ikke svinge meget.
tak for beroligende kommentarer - al bekymring er nu væk ;-)
tønderne er placeret så tilpas højt at de ikke skal flyttes yderligere før tapning. henstår i aflukket udhus i forbindelse med carport, døren holdes lukket så temp burde ikke svinge meget.
tak for beroligende kommentarer - al bekymring er nu væk ;-)
Afsendt fra mit transportable telefonapparat med risiko for snave- og nastefeil ;-)
Re: Hvor lang tid på gærtank før tapning
Jeg er helt enig, når det angår de tynde plastikspande der er meget anvendte til gæring blandt hjemmebryggere.Truntebryg skrev:Uopvarmet skur pt. er helt fint - men det er det nok ikke om 3 uger ....
Ang. plastpand, så er der mange der har øl stående længe - men min klare holdning er bestemt max 6-8 uger ved kraftige øl, og mindre ved alm. styrke øl.
Hvis det er en meget kraftig tønde type, så er den nok lidt mere ilt-tæt og kan stå lidt længere.
Selv har jeg 120 liters gæringstanke af 4 mm HDPE plast. Jeg ville ikke have det fjerneste problem med at have en øl stående på den i flere måneder. Der kommer ingen ilt igennem.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Hvor lang tid på gærtank før tapning
Angående gæringstemperatur.
Min gæring foregår i en kælder, hvor jeg målte det til 18-20 grader... det er vel fint til overgærring?MonkeyBrew skrev:Der må helst ikke være for store temperatursving. Hvis den ligger ved 8 grader den ene uge og ugen efter ryger temperaturen op i 25 grader, så er det nok ikke så godt.
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Hvor lang tid på gærtank før tapning
Ja det er helt perfekt. Lidt temperatursving betyder ikke det store når det drejer sig om et par grader. 18-20 grader er lige i øjet for de fleste overgærede øl. Nogle få øltyper "kræver" højere temperaturer, som eks. belgiske øl, saison og visse hvedeøl. Men for de fleste aletyper passer temperaturen rigtig godt.Balslev skrev:Angående gæringstemperatur.
Min gæring foregår i en kælder, hvor jeg målte det til 18-20 grader... det er vel fint til overgærring?MonkeyBrew skrev:Der må helst ikke være for store temperatursving. Hvis den ligger ved 8 grader den ene uge og ugen efter ryger temperaturen op i 25 grader, så er det nok ikke så godt.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Hvor lang tid på gærtank før tapning
Lige et opfølgningsspørgsmål angående belgisk øl.MonkeyBrew skrev: Ja det er helt perfekt. Lidt temperatursving betyder ikke det store når det drejer sig om et par grader. 18-20 grader er lige i øjet for de fleste overgærede øl. Nogle få øltyper "kræver" højere temperaturer, som eks. belgiske øl, saison og visse hvedeøl. Men for de fleste aletyper passer temperaturen rigtig godt.
Jeg regner med at det bliver mit næste bryg, hva dælen kan man så gøre, hvad gør i andre? Nu skrev du "kræver", så det er måske ikke super vitalt?
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Hvor lang tid på gærtank før tapning
Ja grunden til at jeg skriver "kræver" på den måde, er at en del af de belgiske øl som feks trappist typerne gæres ved forhøjede temperaturer for at få gæren til at udvikle nogle unikke smagsstoffer kaldet estere og fenoler. Det er noget af det der klassificerer de belgiske øltyper. Man KAN godt lave gode belgiske øl ved alm stuetemperature. En måde man kan få gæren til at udvikle estere og fenoler er ved at underpitche gæren. Dvs man tilsætter mindre gær. Så stresser man gæren og de udvikler de ønskede aroma og smagsstoffer. Gærer man en high-gravity øl på F.eks 1.090, så kan man tilsætte (hvis man bruger tørgær) 1 brev gær i stedet for 2-3 breve. Så er der mindre gær om mere sukker og det giver gæren mere at arbejde med.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Hvor lang tid på gærtank før tapning
Super info, takker MonkeyBrew, det bliver spændende, jeg har faktisk kun en pose gær til hver omgang 20l/25l øl, så det passer fint.
Re: Hvor lang tid på gærtank før tapning
Jeg havede en spand der stod 1/2år maj till oktober i bryggeset, antager temperatur svingning mellem 15 og 35 grader og en del sol.
Ikke desto mindre smagte det fantastisk til jul :/) 6% alh
Ikke desto mindre smagte det fantastisk til jul :/) 6% alh
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Hvor lang tid på gærtank før tapning
Jo jo - man kan være heldig med en god spand. Men det er bestemt ikke anbefalingen.
Men måske din øl var gået fra fantastisk til verdensklasse øl ...☺
Nogle øltyper er dog mere modtagelig over for iltning end andre !!
Men måske din øl var gået fra fantastisk til verdensklasse øl ...☺
Nogle øltyper er dog mere modtagelig over for iltning end andre !!