Tid fra start af bryg til åbning?

RuneV
Indlæg: 253
Tilmeldt: 8. feb 2017, 12:34
Geografisk sted: Hasselager, Århus

Tid fra start af bryg til åbning?

Indlæg af RuneV »

Er der et sted på nettet hvor man kan se en generel tid det tager fra man starter et bryg, til man kan drikke det?

Sådan helt generelt. Noget i stil med:

Pilsner 14 dage
Brown ale 4 uger
Stout 8 uger

Ved der er kæmpe forskel inden for de enkelt øltyper også, men vil bare gerne vide hvad jeg nogenlunde kan regne med, hvis jeg feks køber et "brownale" kit hos en af online forretningerne.

På forhånd tak for hjælpen.
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Tid fra start af bryg til åbning?

Indlæg af admin »

De 14 dage med en pilsner er vist kun Carlsberg der kan det ;)

Brygget ved Fri Bryg - Naturligvis
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Tid fra start af bryg til åbning?

Indlæg af Truntebryg »

Der er lidt her:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... der#p39871" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Tid fra start af bryg til åbning?

Indlæg af Truntebryg »

OK - der er nogle gamle links der ikke virker - men her er "listen" som jeg fandt dengang ;-)

Der er 3 milestones:
  • Hvornår kan den drikkes efter CO2 tilsætning
  • Hvornår peaker den.
  • Hvor længe kan den holde
Imperial IPA
  • 1 måned efter CO2
  • Bedst fra 3 til 8 måneder
  • holder 12 måneder i kælderen
Bohemian Pilsner
  • Med det samme
  • Bedst fra 1 til 3 måneder
  • holder 5 måneder i kælderen
Rusian Imperial Stout
  • 8 måned efter CO2
  • Bedst fra 8 til 12 måneder
  • holder 24 måneder i kælderen
EPA / APA – Engelsk / Amerikansk Pale Ale
  • Med det samme
  • Bedst fra 1 til 3 måneder
  • holder 6 måneder i kælderen
Octoberfest – Märzen - MaiBock
  • 1 måned efter CO2
  • Bedst fra 3 til 7 måneder
  • holder 9 måneder i kælderen
Traditionel Bock
  • 1 måned efter CO2
  • Bedst fra 3 til 7 måneder
  • holder 9 måneder i kælderen
Dobbel Bock
  • 1 måned efter CO2
  • Bedst fra 5 til 9 måneder
  • holder 12 måneder i kælderen
Brown Porter
  • 1 måned efter CO2
  • Bedst fra 1 til 3 måneder
  • holder 6 måneder i kælderen
Baltic Porter
  • 2 måned efter CO2
  • Bedst fra 3 til 7 måneder
  • holder 9 måneder i kælderen
Guinness Stout (lav alc.)
  • 1 måned efter CO2
  • Bedst fra 2 til 4 måneder
  • holder 5 måneder i kælderen
Weissbier
  • Med det samme
  • Bedst fra 1 til 2 måneder
  • holder 4 måneder i kælderen
Barley Wine
  • 9 måned efter CO2
  • Bedst fra 10 til 16 måneder
  • holder 24 måneder i kælderen
Senest rettet af Truntebryg 18. feb 2017, 12:42, rettet i alt 1 gang.
RuneV
Indlæg: 253
Tilmeldt: 8. feb 2017, 12:34
Geografisk sted: Hasselager, Århus

Re: Tid fra start af bryg til åbning?

Indlæg af RuneV »

"Med det samme" betyder det, at så snart den der gærlås stopper med at boble, så hælder man det på flaske og sætter kapsel på, hvorefter det kan åbnes og drikkes?

Hvad så med karbonering? En weissbier har da bobler feks.

Undskyld mine simple spørgsmål, men jeg er helt ny i dette spændende selvbryg univers.
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 10:37
Geografisk sted: Allerød

Tid fra start af bryg til åbning?

Indlæg af Thage »

RuneV skrev:"Med det samme" betyder det, at så snart den der gærlås stopper med at boble, så hælder man det på flaske og sætter kapsel på, hvorefter det kan åbnes og drikkes?

Hvad så med karbonering? En weissbier har da bobler feks.

Undskyld mine simple spørgsmål, men jeg er helt ny i dette spændende selvbryg univers.
Teoretisk, men regn 14d til karbonering... har du fustage kan du karbonere på kort tid, og har du lavet cold crash så vel 15min fra du tapper til hane


Sent from my iPhone using Tapatalk
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Tid fra start af bryg til åbning?

Indlæg af Truntebryg »

Ja OK, jeg vil nu også mene - med det samme - er ca. 14 dage efter CO2 er opbygget. (jeg bruger kun fustager)

Den første uger sker der en hel del, den næste uge en del.
RuneV
Indlæg: 253
Tilmeldt: 8. feb 2017, 12:34
Geografisk sted: Hasselager, Århus

Re: Tid fra start af bryg til åbning?

Indlæg af RuneV »

Nu bestiller jeg et favorit begyndersæt og ingredienser til 20 liter viva weizen samt valsning af malten.

Vil det sige at jeg følger opskriften og lader det gære færdigt, for derefter at fylde det på flaske sammen med sukker i rigtig mængde, venter 14 dage og så er den klar til at nyde?

Hvis jeg vil have optimal nydelse, så venter jeg yderligere en måned, ud over de første 14 dage?

Flasker er jeg begyndt at samle og rengøre (50 cl, af slagsen Chiliklaus Ghost leveres i).
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Tid fra start af bryg til åbning?

Indlæg af Truntebryg »

Nej lige præcis Wiezen og lign kan drikkes med det samme - gerne med gær og det hele ;-)

Men jo - hvis de karbonere op normalt (ved stue temp) så er de meget hurtig klar.

Det jo så heller ikke en gemme øl, så de skal drikkes hurtig ;-)
RuneV
Indlæg: 253
Tilmeldt: 8. feb 2017, 12:34
Geografisk sted: Hasselager, Århus

Re: Tid fra start af bryg til åbning?

Indlæg af RuneV »

Truntebryg skrev:Nej lige præcis Wiezen og lign kan drikkes med det samme - gerne med gær og det hele ;-)

Men jo - hvis de karbonere op normalt (ved stue temp) så er de meget hurtig klar.

Det jo så heller ikke en gemme øl, så de skal drikkes hurtig ;-)
Hvordan bliver weizen karboneret, hvis man drikker det så snart det er færdiggæret? Eller er 14 dage efter gæring sådan en standard som man ikke regner med?

Altså en weizen drikkes efter 14 dage på flaske?
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Tid fra start af bryg til åbning?

Indlæg af søreno »

Ja det er korrekt. Du skal altid regne med de 14 dage efter flaskning til at lave CO2. Nogle gange går det lidt hurtigere. Som Truntebryg skriver, er hvede klar til at drikke umiddelbart efter det.
Vh Søren

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Brugeravatar
KimJohansen
Indlæg: 585
Tilmeldt: 9. jan 2014, 11:04
Geografisk sted: Frederiksberg
Kontakt:

Re: Tid fra start af bryg til åbning?

Indlæg af KimJohansen »

admin skrev:De 14 dage med en pilsner er vist kun Carlsberg der kan det ;)
Sker nu også ret tit her på matriklen :-)

Øl skal drikkes friskt og gammel øl er oxideret.
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Tid fra start af bryg til åbning?

Indlæg af Truntebryg »

Med mindre det er en Imperial Stout eller Quadrupple ;-)
Brugeravatar
KimJohansen
Indlæg: 585
Tilmeldt: 9. jan 2014, 11:04
Geografisk sted: Frederiksberg
Kontakt:

Re: Tid fra start af bryg til åbning?

Indlæg af KimJohansen »

Truntebryg skrev:Med mindre det er en Imperial Stout eller Quadrupple ;-)
Det bliver vi ikke enige om, men each to their own.
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Tid fra start af bryg til åbning?

Indlæg af Truntebryg »

Den Quadrupple de serverer i baren hos La Trappe - er ca 1½ år gammel. Formoder det er deres bedste anbefaling. (det kan selvfølgelig også være nogle gamle fade de ikke kunne komme af med)

Den var aldeles glimrende ;-)
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"