Champagnegær: HJÆLP!

Champagnegær: HJÆLP!

Indlægaf jensnik » 16. feb 2017, 12:52

Hejsa

Efter at have smagt flere øl med champagnegær, så har jeg besluttet mig for selv at give det en chance i et af mine kommende bryg. Jeg tænker at kombinere det med pale malt, Nelson Sauvin og evt. noget hyldeblomst :-)

Er der nogle af jer herinde, som har erfaringer med champagnegær? Er der noget, som jeg skal være opmærksom på? Jeg vil helst flaske i mine almindelige ølflasker - men ved ikke om de kan holde til trykket? Jeg er ikke den store keminørd, men champagneflasker, ved jeg, er jo traditionelt noget stærkere end almindelige ølflasker. Betyder dette noget, hvis jeg blot nøjes med at anvende 4-5g suker pr. l øl, når jeg skal karbonere (og hvis ellers øllen er gæret færdig imens den står i gærspanden).
jensnik
 
Indlæg: 93
Tilmeldt: 14. dec 2013, 17:00
Geografisk sted: Brabrand

Re: Champagnegær: HJÆLP!

Indlægaf Truntebryg » 16. feb 2017, 13:24

Hvis du lader Champagne gæren gære helt ned - så burde det være det samme mht. karboneringen.
Brugeravatar
Truntebryg
 
Indlæg: 5041
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Geografisk sted: 4370 - Midt Sjælland

Re: Champagnegær: HJÆLP!

Indlægaf Dalmoseosebryg » 16. feb 2017, 15:37

Karbonere du som øl må trykket jo blive som var det øl jeg karbonere cider med 12-14g
Dalmoseosebryg
 
Indlæg: 773
Tilmeldt: 16. nov 2015, 20:44
Geografisk sted: Højelse 4623

Re: Champagnegær: HJÆLP!

Indlægaf Borg » 16. feb 2017, 16:21

Det er ikke gæren der er bestemmende for karboneringen. Det er sukkermængden.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4205
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Champagnegær: HJÆLP!

Indlægaf Anped » 16. feb 2017, 16:46

Jeg lavede noget boblevand med hyldeblomst sidste sommer, hvor jeg brugte champagnegær. Og den gærede helt!! ned... 999, så vidt jeg husker. Så hvis du venter til den er gæret helt ned, så skal du bare karbonere med samme sukkermængde som alm øl - så kam dine flasker sagtens holde. Men hvis du flasker og tilsætter sukker inden gæringen er afsluttet, kan du løbe ind i problemer...


Sent from my iPhone using Tapatalk
Anped
 
Indlæg: 50
Tilmeldt: 1. dec 2015, 10:52
Geografisk sted: 5683 Haarby

Re: Champagnegær: HJÆLP!

Indlægaf jensnik » 16. feb 2017, 22:50

Tak for jeres svar allesammen!

Anped skrev:Jeg lavede noget boblevand med hyldeblomst sidste sommer, hvor jeg brugte champagnegær. Og den gærede helt!! ned... 999, så vidt jeg husker. Så hvis du venter til den er gæret helt ned, så skal du bare karbonere med samme sukkermængde som alm øl - så kam dine flasker sagtens holde. Men hvis du flasker og tilsætter sukker inden gæringen er afsluttet, kan du løbe ind i problemer...


Fedt, Anped! Hvordan endte den med at blive?
jensnik
 
Indlæg: 93
Tilmeldt: 14. dec 2013, 17:00
Geografisk sted: Brabrand

Re: Champagnegær: HJÆLP!

Indlægaf Anped » 17. feb 2017, 10:43

Det blev godt! I starten bar det ret bitter pga citronen, men det er nu aftaget en del, og den er blevet rigtig rart at drikke!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Anped
 
Indlæg: 50
Tilmeldt: 1. dec 2015, 10:52
Geografisk sted: 5683 Haarby

Re: Champagnegær: HJÆLP!

Indlægaf jensnik » 19. feb 2017, 14:00

Anped skrev:Det blev godt! I starten bar det ret bitter pga citronen, men det er nu aftaget en del, og den er blevet rigtig rart at drikke!


Sent from my iPhone using Tapatalk


Super spændende! Du må endelig sige til, hvis du vil dele din opskrift. Jeg er på udkig efter forskellige erfaringer at trække på.
jensnik
 
Indlæg: 93
Tilmeldt: 14. dec 2013, 17:00
Geografisk sted: Brabrand

Re: Champagnegær: HJÆLP!

Indlægaf jensnik » 19. feb 2017, 14:01

Jeg plejer at bruge Brewtoad når jeg laver opskrifter. Men på Brewtoad er der ikke champagnegær, så det bliver lidt en udfordring at forudsige hvad FG skal være, hvis jeg bruger champagnegær.

Er her nogle, som kender en tilsvarende hjemmeside/program, som jeg kan bruge til champagnegær?
jensnik
 
Indlæg: 93
Tilmeldt: 14. dec 2013, 17:00
Geografisk sted: Brabrand

Re: Champagnegær: HJÆLP!

Indlægaf Truntebryg » 19. feb 2017, 15:38

Champagne gær er grådig, meget tolerant og sulten - men den kan altså ikke spise mere sukker end andre high attenuation gær.
Brugeravatar
Truntebryg
 
Indlæg: 5041
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Geografisk sted: 4370 - Midt Sjælland

Re: Champagnegær: HJÆLP!

Indlægaf Borg » 20. feb 2017, 08:26

jensnik skrev:Jeg plejer at bruge Brewtoad når jeg laver opskrifter. Men på Brewtoad er der ikke champagnegær, så det bliver lidt en udfordring at forudsige hvad FG skal være, hvis jeg bruger champagnegær.

Er her nogle, som kender en tilsvarende hjemmeside/program, som jeg kan bruge til champagnegær?

Det drejer sig om attenuation (forgæringsgrad).
Hvis du kan finde den information om champagnegær, kan du vel oprette din egen gær i Brewtoad (uden at jeg ved noget som helst om det program). Og så har du informationen.
Alternativt gør du det manuelt.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4205
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning


Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 5 gæster