Eftergydning.

Alm. Nybegynder hjælp.

Eftergydning.

Indlægaf Mclerch » 22. feb 2021, 21:35

Lige et spørgsmål om eftergydning.
Har set en formel på udregning af eftergydningsvand der så sådan her ud :Forventet ølmængde - (mæskevand -1 liter vand pr kg malt )
Jeg skal igang med min første bryg og har en opskrift hvor der skal bruges 5 kg malt og 15 liter mæskevand. Nu har jeg så læst at man skal tilføje 7 liter vand, som ligger under filtret.. Mit spørgsmål går så på om de 7 liter skal ligges til de 15 liter mæskevand, så det nu hedder 22 liter mæskevand.
Håber i forstår mit spørgsmål.
Mclerch
 
Indlæg: 5
Tilmeldt: 20. feb 2021, 12:36

Re: Eftergydning.

Indlægaf JAFU » 24. feb 2021, 05:24

Den mængde vand du tilsætter “under sien” skal medregnes, så du er ganske rigtigt oppe på 22 liter mæskevand.
For at dit regnestykke for forventet ølmængde kommer til at passe, skal du dog have et par faktorer yderligere med.
Den times tid du koger humlen, vil der fordampe vand - nok 2 til 3 liter. Det skal trækkes fra.
Når humlekogningen er færdig og du tapper over i din gæringsbeholder, får du ikke al væsken med over. Der vil være en del bundfald, som har det bedst med at blive efterladt. Det volumen (1-2 liter) skal du også trække fra i dit regnestykke.

Mvh Jakob


Sent from my iPad using Tapatalk
JAFU
 
Indlæg: 172
Tilmeldt: 21. jul 2017, 11:13
Geografisk sted: Falster

Re: Eftergydning.

Indlægaf Mclerch » 24. feb 2021, 17:33

tak for svar.
Mclerch
 
Indlæg: 5
Tilmeldt: 20. feb 2021, 12:36

Re: Eftergydning.

Indlægaf Borg » 24. feb 2021, 22:09

JAFU skrev:Den mængde vand du tilsætter “under sien” skal medregnes, så du er ganske rigtigt oppe på 22 liter mæskevand.
For at dit regnestykke for forventet ølmængde kommer til at passe, skal du dog have et par faktorer yderligere med.
Den times tid du koger humlen, vil der fordampe vand - nok 2 til 3 liter. Det skal trækkes fra.
Når humlekogningen er færdig og du tapper over i din gæringsbeholder, får du ikke al væsken med over. Der vil være en del bundfald, som har det bedst med at blive efterladt. Det volumen (1-2 liter) skal du også trække fra i dit regnestykke.

Mvh Jakob


Sent from my iPad using Tapatalk
Lige for at der ikke skal være tvivl.

Når du skriver, at fordampning (2-3 liter) og bundfald (1-2 liter) skal trækkes fra, så betyder det, at mængden af spargevand skal forøges med de liter.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4659
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Eftergydning.

Indlægaf JAFU » 25. feb 2021, 06:21

Ja - lige præcis.


Sent from my iPad using Tapatalk
JAFU
 
Indlæg: 172
Tilmeldt: 21. jul 2017, 11:13
Geografisk sted: Falster


Tilbage til Hjælp til at komme igang.

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 2 gæster