Side 1 af 1

CO2 karbonering

: 7. okt 2019, 20:36
af Vestv
Er ikke rigtig lykkedes med CO2 karbonering på cornelius fad.
Har efter omstikning til fad fyldt CO2 på og luftet ud over flere omgange, fyldt på op til 3 bar og rullet fustagen. Kontrolleret tryk og efter et par dage hvor trykket er faldet efterfyldt til karboneringstryk som passer i forhold til temperatur og CO2 volumen.

Har kontrolleret/efterfyldt to gange dagligt og hele tiden justeret tryk efter fadets temperatur (står ved 12-14 grader) Har nu fulgt proceduren hver dag i 14 dage men øllet er decideret dovent ved prøvesmagning, (kølet til 5 grader) Bør det ikke efter 14 dage være karboneret?

Har lavet masser af flaskekarboneret øl uden nogen former for problemer er der noget jeg gør forkert ?

Re: CO2 karbonering

: 7. okt 2019, 21:35
af Borg
Holder fadet trykket?
Er utæt fad kunne være årsagen ril dit problem.

Som jeg læser det, gør du ikke noget forkert.

Re: CO2 karbonering

: 7. okt 2019, 21:37
af peos
Jo, det burde nærme sig efter 14 dage. Men hvorfor ikke gøre det på 10 minutter uden risiko for overkarbonering?

Køl fadet ned til køleskabstemperatur, 6-7 grader, sæt CO2 på fadet (på CO2 koblingen og ikke ølkoblingen) og indstil trykket svarende til temperaturen. 1,0-1,1 bar passer til de fleste øltyper ved den temperatur. Rul herefter fadet i 10 minutter, og dit øl er færdigkarboneret. Når øllet er faldet lidt til ro, kan du tappe.

Har du en regulator med to manometre, kan du bruge flaskemanometret (det der går op til godt 50 bar) til at tjekke, hvornår øllet er færdigkarboneret. Luk med mellemrum hanen på CO2 flasken og rul videre i 1-2 minutter. Hvis trykket på flaskemanomeret herefter ikke er faldet (fra de ca 50 bar, der er på flasken), så optager øllet ikke længere CO2 og er færdigkarboneret.

Re: CO2 karbonering

: 7. okt 2019, 22:14
af mhn
Jeg tænker lige, karboneret ved 12-14 grader, kølet til 5 grader. Så falder trykket da i omegnen af 0,5 bar?

Mvh
Morten

Re: CO2 karbonering

: 7. okt 2019, 22:41
af Vestv
Borg, vil tro at fadet er tæt da jeg ikke har skullet efterfylde noget væsentligt efter ca 8 dage.
Peos vil prøve din fremgangsmåde i morgen. Vil dog mene at trykket fortsat bør kontrolleres under lagring i forhold til lagrings temp så der ikke er risiko for at karbonering bliver ulig den ønskede CO2 volumen. Hvis bare jeg havde overkarboneret - det ville være til at forstå og ja, det kunne nok nå at udligne sig over lagringstiden på min 30 dage. Men øllet er fladt og uden bobler....(læs: skuffet ejer af sprit nyt udstyr og så dårligt resultat...op på hesten igen)

Re: CO2 karbonering

: 8. okt 2019, 07:00
af Borg
5 grader og 1 bar skal give en volumen på 2,6.

Re: CO2 karbonering

: 8. okt 2019, 12:01
af Knet
Hvis jeg var dig, med nyt udstyr, så ville jeg væbne mig med tålmodighed og få en succes første gang. Som Borg skriver:1 bar 5 graders en uge. Tjek evt karboneringstabeller. Tryk varierer med temperatur.

Hvis jeg overkarbonerede min første fad ved at ryste, og derfor løbende skulle slippe tryk ud og imens opleve skumkaskader, ville jeg blive ked - snøft.

Vh. Kenneth

Re: CO2 karbonering

: 10. okt 2019, 17:12
af Vestv
Tak for svar men ville det ikke følge samme logik med 1.6 bar ved 14 grader i en uge ?
Eller overser jeg noget ?

Re: CO2 karbonering

: 10. okt 2019, 19:43
af Knet
Jo. Min kommentar var heller ikke så meget ment med henblik på temperatur. Derfor nævnte jeg karboneringsskema, hvor man netop kan læse at det også giver omkring 2,6 rumfang. Kommentaren var mest i forhold til alternativ: at rulle og risikere overkarbonering. Har ikke selv haft gode erfaringer.

Meeeen.... er det nu helt det samme? Rumfangsmæssigt ja... men en varm øl frigiver jo lettere CO2. Optager den det så også lettere? Uden at hijacke tråd, da det er samme boldgade: nogle der ved om stillestående tvangskarbonering med permanent tryk går hurtigere i varm øl end kold?

Re: CO2 karbonering

: 11. okt 2019, 05:13
af Vestv
Knet, super relevant spørgsmål - men hvis du har gode erfaringer med 1 bar 5 grader 1 uge ingen rulning, så vil jeg prøve det. - Har du konstant gas på eller efterfylder du ?
Hvis ikke det virker vil jeg prøve at få kontrolleret manometeret på flasken.

Re: CO2 karbonering

: 11. okt 2019, 09:16
af Tollund
Øllet optager Co2 nemmere jo koldere det er, ifølge min viden. Når jeg Karbonerer sætter sætter jeg 3 bar på. Lukker flasken og tager koblingen af. Dette gør jeg 3 gange i døgnet de første 2-3 dage, indtil jeg nærmer mig det ønskede tryk. Herefter justeres manometer til ønsket tryk og der efterfyldes over et par dage.
Peder

Sendt fra min ALE-L21 med Tapatalk

Re: CO2 karbonering

: 11. okt 2019, 17:08
af Knet
Efter et par tryk, hvor jeg lufter ud, då giver jeg den lige et skud ved lidt højere tryk, då pakning binder. Pakning får altid lidt ølfedt inden. Men ellers så står den bare med permanent tryk på. Jeg har en lille tysker CO2, som jeg slutter til (inspireret af Truntebryg). Den kan stå mellem fustagerne i køleren. Og skulle der være utæthed, så mister jeg ikke mere en 200 gram CO2.

Via den har jeg også altid serveringstryk på.

Har 7-9-13 ikke oplevet utæthed endnu.

Peos anbefaling til at se om den er karboneret færdig, den brugte jeg også til at starte med. Den er god til at gå en føling med fremskridtet og udstyret. Nu snupper jeg bare en øl og smager om jeg er tilfreds :-) og det plejer jeg at være efter 5-7 dage.

Re: CO2 karbonering

: 13. okt 2019, 07:36
af RuneV
Jeg har min fustage stående ved 12-16 grader. Sætter 1,5 bar på og lader den stå indtil jeg skal bruge den. Efter 14 dage er den klar, men lader den som sagt bare stå med tryk på indtil den skal bruges.

Re: CO2 karbonering

: 28. okt 2019, 15:48
af Vestv
Tak for alle inputs - det tog mig noget tid at lokalisere fejlen som var ca 0,4 bars misvisning på manometeret.
Troede jeg karbonerede 2.6 men nærmere 1.9 - tak til den lokale VVS'er som kommenterede på om jeg havde købt det manometer i fætter BR.
Har andre været ude for samme og kan noget bestemt mærke anbefales for at sikre sig mod for stor unøjagtighed ?