Hi guys. Håber i kan vejlede mig. Jeg har en el gryde som kan rumme max 27 liter til kanten.
Min malt opskrift vil have flere liter vand, end der kan være i gryden når malten er kommet i. Jeg synes det er svært at finde en vejledning i hvordan jeg sparger, så forholdet holdes.
Hvis fx malten er på 6 kg, og gryden højest kan rumme 27 liter ialt, hvordan forholder jeg mig til det?
Outcom jf opskriften er 25 liter færdig urt.
Malten fylder for meget
Re: Malten fylder for meget
Gå ud fra et vand til malt forhold på 2.5-3.0 og udregne din spagevand
Det kunne f.eks. være
6 kg malt til 15 liter mæskevand giver 9 liter urt. Minus dit kogesvind på 3 liter (antaget, kan være højere eller lavere), giver 6 liter urt. Så for at nå de ønskede 25 liter skal du bruge 19 liter spagevand.
Men, men, du får problemer med at koge det i en 27 liters gryde. Lave i stedet 20 liters portioner. Det er meget lettere for dig at have med at gøre. Eller få dig en større gryde.
/Thomas
Det kunne f.eks. være
6 kg malt til 15 liter mæskevand giver 9 liter urt. Minus dit kogesvind på 3 liter (antaget, kan være højere eller lavere), giver 6 liter urt. Så for at nå de ønskede 25 liter skal du bruge 19 liter spagevand.
Men, men, du får problemer med at koge det i en 27 liters gryde. Lave i stedet 20 liters portioner. Det er meget lettere for dig at have med at gøre. Eller få dig en større gryde.
/Thomas
---
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
Re: Malten fylder for meget
Hej Thomas.morfmir skrev:Gå ud fra et vand til malt forhold på 2.5-3.0 og udregne din spagevand
Det kunne f.eks. være
6 kg malt til 15 liter mæskevand giver 9 liter urt. Minus dit kogesvind på 3 liter (antaget, kan være højere eller lavere), giver 6 liter urt. Så for at nå de ønskede 25 liter skal du bruge 19 liter spagevand.
Men, men, du får problemer med at koge det i en 27 liters gryde. Lave i stedet 20 liters portioner. Det er meget lettere for dig at have med at gøre. Eller få dig en større gryde.
/Thomas
Tak for dit svar. Du skriver ‘opdele’
Mener du jeg blot skal opdele hele brygget i 2 dele, og brygge to gange ?
Med venlig hilsen
Torben
Re: Malten fylder for meget
Ellers kunne du jo justere din maltmængde så den passer til gryden.
"De ej poeter ere, der kun drikke vand"
- Ludvig Holberg
- Ludvig Holberg
Re: Malten fylder for meget
Jeg ville ikke dele det, men hellere justere så det passer til din gryde.TarifDK skrev: Hej Thomas.
Tak for dit svar. Du skriver ‘opdele’
Mener du jeg blot skal opdele hele brygget i 2 dele, og brygge to gange ?
Med venlig hilsen
Torben
/Thomas
---
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
-
- Indlæg: 53
- Tilmeldt: 15. dec 2017, 12:02
Re: Malten fylder for meget
Jeg har en 25 liter gryde og har længe gået efter 20 liter urt (40 1/2liter flasker). Det indebar at jeg måtte sparge 4-6 liter ekstra ud for at nå min preboil volume som typisk har været på 29 liter. Jeg fyldte mit kogekar op og kogte de ekstra liter urt ved siden af på komfuret i en mindre gryde. Det tilsatte jeg så efter endt kogning, hvor afdampningen var så stor, at det hele nu kunne være i mit kogekar. Nedkølede det og så røg der ca 22 liter i gærspanden.
Jeg vil til at brygge lidt mindre portioner, da det hele bliver lidt upræcist. Jeg kan f.eks ikke rigtig måle min præcise preboil gravity osv.
Men det kan sagtens lade sig gøre på den måde, hvis det er det du vil.
Jeg vil til at brygge lidt mindre portioner, da det hele bliver lidt upræcist. Jeg kan f.eks ikke rigtig måle min præcise preboil gravity osv.
Men det kan sagtens lade sig gøre på den måde, hvis det er det du vil.
Re: Malten fylder for meget
Tak for svarerne, jeg troede man kunne sparge sig ud af den manglende plads i gryden, men I har nok ret, at jeg bør tilpasse opskriften til hvad jeg kan have i gryden.
Re: Malten fylder for meget
Du kan sagtens sparge dig ud af problemet. Det går højest lidt ud over effektiviteten. Hvor meget må du eksperimentere dig frem til.
Jeg har et setup med 29 l el-gryder og kan uden problemer mæske op til 8 kg malt. Prøv det og sparg efter med den mængde vand, der skal til for at nå den mængde urt, du ønsker. Og mål OG i forhold til din forventning til OG og tilpas. Det handler om at eksperimentere, lære sit udstyr at kende og lære af erfaringerne.
Jeg har et setup med 29 l el-gryder og kan uden problemer mæske op til 8 kg malt. Prøv det og sparg efter med den mængde vand, der skal til for at nå den mængde urt, du ønsker. Og mål OG i forhold til din forventning til OG og tilpas. Det handler om at eksperimentere, lære sit udstyr at kende og lære af erfaringerne.
Re: Malten fylder for meget
I en nødsituation kan man, bruge en extra gryde mæske i den, med en dyne (høkasse) omkring den extra mæske gryde? så man mæsker 2 portioner? returnere urten gennem en si? (man kan også koge den extra urt på den måde. )