Hvilket bryganlæg?

Alm. Nybegynder hjælp.

Re: Hvilket bryganlæg?

Indlægaf mhn » 5. nov 2021, 19:10

peterlieberkind skrev:Så er der bestilt :P og det blev en malt master 30L.
Er en pilsner for udfordrende, som aller første bryg? :)


Sent from my iPhone using Tapatalk


Pilsner kræver kontrol af gæringtemperatur, og dobbelt tålmodighed inden det kan drikkes. :-)
Mvh
Morten

Den ene af to. :-) http://mortenbryg.dk
mhn
 
Indlæg: 425
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: Hvilket bryganlæg?

Indlægaf peterlieberkind » 6. nov 2021, 07:51

Peterdanske skrev:Hvis det skal være en lys øl ville jeg nok starte med noget lettere, måske kan du lave en Pseudo Pilsner?
Det er Pils, men gæret relativt køligt med en Lutra Kveik, det giver en meget ren gæring, og så er det pokkers meget hurtigere end en lager :-)
Se evt her:
https://youtu.be/EN69jIy4FfI
Lyder interessant. Synes ikke jeg kan finde så meget info omkring det. Hvordan er fremgangsmåden?


Sent from my iPhone using Tapatalk
peterlieberkind
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: 8. aug 2021, 19:59

Re: Hvilket bryganlæg?

Indlægaf peterlieberkind » 6. nov 2021, 07:55

mhn skrev:
peterlieberkind skrev:Så er der bestilt :P og det blev en malt master 30L.
Er en pilsner for udfordrende, som aller første bryg? :)


Sent from my iPhone using Tapatalk


Pilsner kræver kontrol af gæringtemperatur, og dobbelt tålmodighed inden det kan drikkes. :-)
I forhold til gæringstemp, tænkte jeg at købe et køleskab og tilslutte til en inkbird. Er det så ellers kun ventetiden, der bliver udfordrende? :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
peterlieberkind
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: 8. aug 2021, 19:59

Re: Hvilket bryganlæg?

Indlægaf mhn » 6. nov 2021, 08:12

Den skal gære ca. dobbelt så længe. :-)

Pilsner er meget ren, så fejl vil være meget tydelige. En mørk stærk øl kan skjule en del upsere. Jeg ville ikke starte med pilsner. Men måske vil du?
Mvh
Morten

Den ene af to. :-) http://mortenbryg.dk
mhn
 
Indlæg: 425
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: Hvilket bryganlæg?

Indlægaf Peterdanske » 6. nov 2021, 08:27

peterlieberkind skrev:
Peterdanske skrev:Hvis det skal være en lys øl ville jeg nok starte med noget lettere, måske kan du lave en Pseudo Pilsner?
Det er Pils, men gæret relativt køligt med en Lutra Kveik, det giver en meget ren gæring, og så er det pokkers meget hurtigere end en lager :-)
Se evt her:
https://youtu.be/EN69jIy4FfI
Lyder interessant. Synes ikke jeg kan finde så meget info omkring det. Hvordan er fremgangsmåden?


Sent from my iPhone using Tapatalk


Det er ikke så meget et spørgsmål om metode, men et spørgsmål om valget af gær, Kveik er Norske gær og bakteriekultur der er brugt i, måske, århundreder. Denne gær er udviklet og muteret gennem tiden på de enkelte gårde hvor de blev brugt i brygningen.
Der er mange forskellige, Lutra er en isoleret gær strain fra Hornindal, rendyrket og sat i produktion.
Dens styrke er en uovertruffen renhed og meget høj gæringshastighed.

Jeg har før gæret en Ale ned fra 1065 til 1008 på mindre end 36 timer, reelt kan det endda gøres hurtigere med højere temperaturer.
QUID QUID LATINE DICTUM SIT, ALTUM VIDITUR.
(Alt hvad der siges på latin lyder dybsindigt.)
Peterdanske
 
Indlæg: 96
Tilmeldt: 1. apr 2020, 21:04
Geografisk sted: Sydjylland

Re: Hvilket bryganlæg?

Indlægaf peterlieberkind » 6. nov 2021, 08:37

mhn skrev:Den skal gære ca. dobbelt så længe. :-)

Pilsner er meget ren, så fejl vil være meget tydelige. En mørk stærk øl kan skjule en del upsere. Jeg ville ikke starte med pilsner. Men måske vil du?
Jeg må indrømme at jeg ikke er helt vild med de mørke, men måske jeg skal udforske det lidt mere :) Hvordan er det med hvedeøl, weissbier har også en stor plads i mit ølhjerte :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
peterlieberkind
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: 8. aug 2021, 19:59

Re: Hvilket bryganlæg?

Indlægaf mhn » 6. nov 2021, 10:37

En hvedøl skal op i temperatur, så der får du også brug for gærskab. Den er nemmere end en pilsner. En god pilsner er sådan ca. det sværeste at brygge. :-) Men hvis den ikke behøver at være god, er det sådan set nemt nok med et gærskab. ;-)

https://beercalc.org/ kan du vælge øl type. Hvis du vælger pokalen oppe til venstre, får du kun opskrifter, der helt sikkert har smagt godt, da de har fået premie i konkurrencer.

Hvis du er til de lyse, er der også de engelske bitter typer, steambeer, en belgisk blonde..... Der mangler ikke muligheder.
Mvh
Morten

Den ene af to. :-) http://mortenbryg.dk
mhn
 
Indlæg: 425
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: Hvilket bryganlæg?

Indlægaf peterlieberkind » 6. nov 2021, 13:12

Peterdanske skrev:
peterlieberkind skrev:
Peterdanske skrev:Hvis det skal være en lys øl ville jeg nok starte med noget lettere, måske kan du lave en Pseudo Pilsner?
Det er Pils, men gæret relativt køligt med en Lutra Kveik, det giver en meget ren gæring, og så er det pokkers meget hurtigere end en lager :-)
Se evt her:
https://youtu.be/EN69jIy4FfI
Lyder interessant. Synes ikke jeg kan finde så meget info omkring det. Hvordan er fremgangsmåden?


Sent from my iPhone using Tapatalk


Det er ikke så meget et spørgsmål om metode, men et spørgsmål om valget af gær, Kveik er Norske gær og bakteriekultur der er brugt i, måske, århundreder. Denne gær er udviklet og muteret gennem tiden på de enkelte gårde hvor de blev brugt i brygningen.
Der er mange forskellige, Lutra er en isoleret gær strain fra Hornindal, rendyrket og sat i produktion.
Dens styrke er en uovertruffen renhed og meget høj gæringshastighed.

Jeg har før gæret en Ale ned fra 1065 til 1008 på mindre end 36 timer, reelt kan det endda gøres hurtigere med højere temperaturer.
Okay. Kan godt være jeg spørger dumt, men køber jeg så et pilsner all grain kit og erstatter gæren med kveik? :-)


Sent from my iPhone using Tapatalk
peterlieberkind
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: 8. aug 2021, 19:59

Re: Hvilket bryganlæg?

Indlægaf peterlieberkind » 6. nov 2021, 13:25

mhn skrev:En hvedøl skal op i temperatur, så der får du også brug for gærskab. Den er nemmere end en pilsner. En god pilsner er sådan ca. det sværeste at brygge. :-) Men hvis den ikke behøver at være god, er det sådan set nemt nok med et gærskab. ;-)

https://beercalc.org/ kan du vælge øl type. Hvis du vælger pokalen oppe til venstre, får du kun opskrifter, der helt sikkert har smagt godt, da de har fået premie i konkurrencer.

Hvis du er til de lyse, er der også de engelske bitter typer, steambeer, en belgisk blonde..... Der mangler ikke muligheder.
Tak for info, det må jeg tjekke ud ;)
Men kan en weissbier ikke gære ved stuetemp?


Sent from my iPhone using Tapatalk
peterlieberkind
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: 8. aug 2021, 19:59

Re: Hvilket bryganlæg?

Indlægaf Peterdanske » 6. nov 2021, 13:55

[/quote]Okay. Kan godt være jeg spørger dumt, men køber jeg så et pilsner all grain kit og erstatter gæren med kveik? :-)
[/quote]

Det kan du sagtens, og hvis du bare gærer den ved stuetemperatur får du garanteret en ren og hurtig gæring.

Jeg har lavet både mange øl stile på Kveik, også hvedeøl, der foretrækker jeg klart Kveik, og gerne med en Voss Kveik eller lignende, da den ved høje temperaturer giver nogle citrus og eksotiske frugt estere der klæder en hvedeøl virkelig godt.
QUID QUID LATINE DICTUM SIT, ALTUM VIDITUR.
(Alt hvad der siges på latin lyder dybsindigt.)
Peterdanske
 
Indlæg: 96
Tilmeldt: 1. apr 2020, 21:04
Geografisk sted: Sydjylland

Re: Hvilket bryganlæg?

Indlægaf mhn » 6. nov 2021, 21:05

peterlieberkind skrev:
mhn skrev:En hvedøl skal op i temperatur, så der får du også brug for gærskab. Den er nemmere end en pilsner. En god pilsner er sådan ca. det sværeste at brygge. :-) Men hvis den ikke behøver at være god, er det sådan set nemt nok med et gærskab. ;-)

https://beercalc.org/ kan du vælge øl type. Hvis du vælger pokalen oppe til venstre, får du kun opskrifter, der helt sikkert har smagt godt, da de har fået premie i konkurrencer.

Hvis du er til de lyse, er der også de engelske bitter typer, steambeer, en belgisk blonde..... Der mangler ikke muligheder.
Tak for info, det må jeg tjekke ud ;)
Men kan en weissbier ikke gære ved stuetemp?


Sent from my iPhone using Tapatalk


Du kan sagtens gære den ved stue temperatur og få en fin øl. Men de banan estere, der kendetegner en weissbier, kommer først ved højere temperatur.
Mvh
Morten

Den ene af to. :-) http://mortenbryg.dk
mhn
 
Indlæg: 425
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: Hvilket bryganlæg?

Indlægaf peterlieberkind » 7. nov 2021, 12:20

Tak for jeres ekspertise :) det er meget værdsat.


Sent from my iPhone using Tapatalk
peterlieberkind
 
Indlæg: 15
Tilmeldt: 8. aug 2021, 19:59

Re: Hvilket bryganlæg?

Indlægaf Peterdanske » 7. nov 2021, 17:38

Det er jo netop det sådan et forum er beregnet til, at dele både viden og spørgsmål :-)
QUID QUID LATINE DICTUM SIT, ALTUM VIDITUR.
(Alt hvad der siges på latin lyder dybsindigt.)
Peterdanske
 
Indlæg: 96
Tilmeldt: 1. apr 2020, 21:04
Geografisk sted: Sydjylland

Foregående

Tilbage til Hjælp til at komme igang.

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 6 gæster