der er ingen aktivitet i Gærlåsen længere, blev hældt på gærspand i lørdags.
den var også noget mørkere i farven da urten blev pumpet på spanden, da OG var 1049, idag tirsdag er OG 1021, så der er da sket noget.
tænker selv det er spanden der ikke er tæt-selv om den er helt ny.
men hvorfor er den blevet lysere i farven ?
Skal jeg give den et brev gær ?
den står mørkt i rum temp. på 20-21 grader og spanden er 20grader.
2nd bryg. New castel klon.. Er gæringen gået i stå?
2nd bryg. New castel klon.. Er gæringen gået i stå?
Senest rettet af houe68 28. jan 2020, 20:16, rettet i alt 2 gange.
Re: 2nd bryg. New castel klon.
Den er nok bare lysere fordi der var mange partikler i urten oprindeligt som nu er bundfældet. "Trub" og måske lidt humlerester. Det er ikke noget problem.
Hvor lang tid har den været på spand?
Jeg anbefaler mindst 21 dage for at undgå overkarbonering senere og for at gæren kan "rydde op efter sig selv". Men som minimum skal du kunne måle samme SG/FG 3 gange med et par dages mellemrum mellem hver måling før du flasker. Man får som regel intet ud af at tilsætte yderligere gær. Hvis ellers gæren har været sund og haft gode betingelser er der masser af celler.
Lad os lige få terminologien på plads ;-)
OG = Original Gravity. Målingen før gæring - lige når urt er kommet på spand.
SG = Specific Gravity. Alle de mellemliggende (hvis nogen) målinger mellem OG og FG.
FG = Final Gravity. Vægtfylden når den ikke kommer længere ned og du kan flaske. OG og FG indgår i din beregning af alkoholprocent.
Hvor lang tid har den været på spand?
Jeg anbefaler mindst 21 dage for at undgå overkarbonering senere og for at gæren kan "rydde op efter sig selv". Men som minimum skal du kunne måle samme SG/FG 3 gange med et par dages mellemrum mellem hver måling før du flasker. Man får som regel intet ud af at tilsætte yderligere gær. Hvis ellers gæren har været sund og haft gode betingelser er der masser af celler.
Lad os lige få terminologien på plads ;-)
OG = Original Gravity. Målingen før gæring - lige når urt er kommet på spand.
SG = Specific Gravity. Alle de mellemliggende (hvis nogen) målinger mellem OG og FG.
FG = Final Gravity. Vægtfylden når den ikke kommer længere ned og du kan flaske. OG og FG indgår i din beregning af alkoholprocent.
Re: 2nd bryg. New castel klon.. Er gæringen gået i stå?
Hvad gør i når man skal måle SG??
Man skal jo undgå at ilte urten, og låget skal jo af før man tage en prøve.
Er der en smart måde at gøre det på
Man skal jo undgå at ilte urten, og låget skal jo af før man tage en prøve.
Er der en smart måde at gøre det på
Re: 2nd bryg. New castel klon.. Er gæringen gået i stå?
Jeg har et meget tynd glas pipette der passer perfekt ned i hullet, hvor gærlåsen normalt sidder. Så slipper man netop for at tage låget af. Det kræver dog at man også har et refraktometer til at måle med da prøven man får op ikke er stor nok til et hydrometer. Men et refraktometer er nu heller ikke så dyrt. Man får tilstrækkeligt øl op til lige at kunne smage, btw.houe68 skrev:Hvad gør i når man skal måle SG??
Man skal jo undgå at ilte urten, og låget skal jo af før man tage en prøve.
Er der en smart måde at gøre det på
F.eks. denne - men kan også købes andre steder: https://www.albryg.dk/brygudstyr/maaleu ... ette-10-ml" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: 2nd bryg. New castel klon.. Er gæringen gået i stå?
Jeg plejer at tage låget af og øse over i målebæger med en suppeske.houe68 skrev:Hvad gør i når man skal måle SG??
Man skal jo undgå at ilte urten, og låget skal jo af før man tage en prøve.
Er der en smart måde at gøre det på
(Den bliver skoldet inden jeg jager den i, som man siger)
Hilsen
Freund