Redaktør: Co-Admin
af Mbrew » 28. dec 2020, 21:42
Hej medbryggere...
Jeg har bestemt mig for at lave en American Style Hvede Kôlsch...
Succeskriterier: - Ikke for sød - Hellere smage hen af en lager end for meget af ale.
Hvad siger i til opskriften? Jeg er specielt interesseret i at kontrollere sødmen. Vil en lav mæsketemperatur holde sødmen nede?
- Vedhæftede filer
-
Mbrew_Kolsch1.pdf
- (41.48 KiB) Downloadet 36 gange
Mbrew
-

Mbrew
-
- Indlæg: 99
- Tilmeldt: 15. feb 2013, 12:56
- Geografisk sted: Hillerød
af Borg » 29. dec 2020, 10:12
Fornemmelsen af restsødme kontrollerer du med bitterhed. Du skal ramme en BU:GU på ca 0,5. Lavere giver en maltfokuseret (sød/fyldig) fornemmelse, mens en højere giver en bitter fornemmelse. En IBU på 28-30 vil være bedre.
Din mæsketemperatur ser ud til at understøtte dit ønske.
Boil Gravety er vægtfylden før kogning, og OG er vægtfylden efter kogning. Forstår ikke at BeerCalc kan beregne den første ril at være højere end den sidste, når der nu koges vand væk.
-

Borg
-
- Indlæg: 4647
- Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
- Geografisk sted: Herning
-
af Per » 29. dec 2020, 12:50
Undskyld for at jeg bryder ind i tråden, men lige en kommentar til Borgs iagttagelse af henholdsvis BG og OG.
I den BeerCalc jeg bruger er BG lavere end OG. Jeg sætter "volumen" til den mængde jeg vil brygge, f.eks. 20 ltr. Jeg kender mit tab til afkog, trub og krymp. Det er ca. 6 ltr. Hvis jeg sætter "boil volumen til 6 ltr. mere end "volumen" så bliver BG lavere end OG. I mit tilfælde passer det bare ikke. Jeg skal have et sted omkring 7 - 8 Öscle point i forskel mellem BG og OG for at min BG bliver korrekt. Dvs. at jeg sætter "boil volumen" til 3 ltr. mere end mit "volumen".
Måske er det mig der bruger det forkert, så må i rette mig, men for mig virker det.
Mvh. Per.
-
Per
-
- Indlæg: 298
- Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
- Geografisk sted: Rønnede
af Mbrew » 29. dec 2020, 16:35
Tak for info @Borg og @Per... :)
Jeg har tilrettet opskriften: IBUen er hævet til 29 Boilvolume sat til 23 liter(som den rigtig nok skal være) BU:GU bliver således 0.51
Og så lige et lille bonus spørgsmål: Hvis jeg varmer vandet til 55c før malten tilføjes, tror i så temperaturen lander på 50c efter tilføjelse af malt? Eller skal vandet være varmere? (18 liter vand til 6 kg malt opbevaret ved stuetemperatur)
- Vedhæftede filer
-
Mbrew_Kolsch1_tilrettet.pdf
- Ny opskrift efter fif fra Forum
- (42.92 KiB) Downloadet 21 gange
Mbrew
-

Mbrew
-
- Indlæg: 99
- Tilmeldt: 15. feb 2013, 12:56
- Geografisk sted: Hillerød
af Per » 29. dec 2020, 16:47
Mbrew skrev:Tak for info @Borg og @Per... :)
Jeg har tilrettet opskriften: IBUen er hævet til 29 Boilvolume sat til 23 liter(som den rigtig nok skal være) BU:GU bliver således 0.51
Og så lige et lille bonus spørgsmål: Hvis jeg varmer vandet til 55c før malten tilføjes, tror i så temperaturen lander på 50c efter tilføjelse af malt? Eller skal vandet være varmere? (18 liter vand til 6 kg malt opbevaret ved stuetemperatur)
Prøv evt. denne http://www.homebrewing.com/calculators/?page=tools§ion=strike men der findes ogsÃ¥ andre pÃ¥ nettet. Prøv at søge pÃ¥ "Strike Temperatur" Jeg synes ikke jeg har haft held med det, sÃ¥ det er ikke noget jeg bruger. Mvh. Per.
-
Per
-
- Indlæg: 298
- Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
- Geografisk sted: Rønnede
af Per » 29. dec 2020, 16:57
Per skrev:Mbrew skrev:Tak for info @Borg og @Per... :)
Jeg har tilrettet opskriften: IBUen er hævet til 29 Boilvolume sat til 23 liter(som den rigtig nok skal være) BU:GU bliver således 0.51
Og så lige et lille bonus spørgsmål: Hvis jeg varmer vandet til 55c før malten tilføjes, tror i så temperaturen lander på 50c efter tilføjelse af malt? Eller skal vandet være varmere? (18 liter vand til 6 kg malt opbevaret ved stuetemperatur)
Prøv evt. denne http://www.homebrewing.com/calculators/?page=tools§ion=strike men der findes ogsÃ¥ andre pÃ¥ nettet. Prøv at søge pÃ¥ "Strike Temperatur" Jeg synes ikke jeg har haft held med det, sÃ¥ det er ikke noget jeg bruger. Mvh. Per.
Nu ved jeg ikke hvad udstyr du brygger på, men prøv evt. at sætte "boil volumen" til 26 ltr. Det giver måske omkring 7 Ôescle point, så din BG lander på 1050, og med indkogning får du en mere koncentreret urt på f.eks. 1057. Sådan virker det for mig. Jeg ligger på 70 - 75% effektivitet, og rammer som regel både OG og mængde rimeligt nøjagtigt. Så for mig ville en BG, - efter spargning og før kogning på 1050, - lande på 1057 efter urtkogningen. Jeg styrer min spargning dels efter BG men i høj grad også mængde. Jeg skal så bare have 6 ltr. til afkog, trub og krympning som nævnt tidligere. Mvh. Per.
-
Per
-
- Indlæg: 298
- Tilmeldt: 29. jan 2018, 20:06
- Geografisk sted: Rønnede
af Borg » 29. dec 2020, 18:13
Mbrew skrev:Tak for info @Borg og @Per... :)
Jeg har tilrettet opskriften: IBUen er hævet til 29 Boilvolume sat til 23 liter(som den rigtig nok skal være) BU:GU bliver således 0.51
Og så lige et lille bonus spørgsmål: Hvis jeg varmer vandet til 55c før malten tilføjes, tror i så temperaturen lander på 50c efter tilføjelse af malt? Eller skal vandet være varmere? (18 liter vand til 6 kg malt opbevaret ved stuetemperatur)
Det bliver meget tæt på. Måske 56 grader vil være optimalt. Men det afhænger også af dit udstyr, materiale og masse, for der ligger også varmeenergi deri.
-

Borg
-
- Indlæg: 4647
- Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
- Geografisk sted: Herning
-
af Mbrew » 31. dec 2020, 12:24
Tak for linket @Per og info @Borg. Jeg forsøger mig med en " striketemperatur" på 56-57 grader.
- Vedhæftede filer
-

Mbrew
-

Mbrew
-
- Indlæg: 99
- Tilmeldt: 15. feb 2013, 12:56
- Geografisk sted: Hillerød
Tilbage til Opskrifter
Hvem er online
Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 2 gæster
|
|