Kogning af bikarbonat?

Kun for nørder :-)
Besvar
Willdew
Indlæg: 81
Tilmeldt: 6. jan 2016, 18:26

Kogning af bikarbonat?

Indlæg af Willdew »

Hej Haandbrygforum

Jeg står og skal lave en IPA her på lørdag, og jeg har lige taget et kig på min vandrapport, og der er 350 ppm bikarbonat i vandet, hvilket jo er alt for meget for en lys øl. Derfor har jeg tænkt at jeg ville koge vandet for at få noget af det ud, er der nogen som har erfaring med det? og hvor lang tid skal man koge vandet før det er effektivt?

På forhånd tak :-)
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlæg af Truntebryg »

Ah - mon ikke der er nogen i nordsjælland der har lidt RO vand til dig...

Det rykker ikke rigtig at koge det, kunne du støve en gammel vandrapport op - så er det den forbigående hårdhed du fjerne. (så falder totalhårdheden med den forbigående)

Ellers ca hvis Magnesium er 10 gange lavere end Calsium:

Bicarbonat tallet/21,8 - Calsium tallet/25 = Restalkalitet i dH

Den helt rigtige formel er:

Rest-alkalitet i dH = Bicarbonat tallet/21,8 - ( Ca/25 + Mg/30,4)

Typisk er en halvering +/- en træsko. Kræver dog en god kogning og afkøling til dagen efter og så et omstik i anden beholder.
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlæg af Truntebryg »

PS - jeg har ikke kunnet finde en vandrapport der verificere formlerne, men sig til hvis du finder en med både total - og forbigående hårdhed.
Willdew
Indlæg: 81
Tilmeldt: 6. jan 2016, 18:26

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlæg af Willdew »

Truntebryg skrev:Ah - mon ikke der er nogen i nordsjælland der har lidt RO vand til dig...

Det rykker ikke rigtig at koge det, kunne du støve en gammel vandrapport op - så er det den forbigående hårdhed du fjerne. (så falder totalhårdheden med den forbigående)

Ellers ca hvis Magnesium er 10 gange lavere end Calsium:

Bicarbonat tallet/21,8 - Calsium tallet/25 = Restalkalitet i dH

Den helt rigtige formel er:

Rest-alkalitet i dH = Bicarbonat tallet/21,8 - ( Ca/25 + Mg/30,4)

Typisk er en halvering +/- en træsko. Kræver dog en god kogning og afkøling til dagen efter og så et omstik i anden beholder.
Tak skal du have for svaret! Jeg kunne nok godt prøve at spørge på forummet havde noget RO vand, evt. i bytte for et par håndbryg :-) Men ellers må jeg bare lade være med at gøre noget med vandet, og håbe at øllen kommer til at smage nogenlunde godt, er der nogen som har erfaring med hvor stor en foreskel det gør? Det ser også ud til at min Mash ph kommer til at ligge på 5.9, hvilket også virker lidt højt.
Willdew
Indlæg: 81
Tilmeldt: 6. jan 2016, 18:26

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlæg af Willdew »

https://www.nordvand.dk/Vand/drikkevand ... fault.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
Her er den komlette rapport for resten
Moesmand
Indlæg: 91
Tilmeldt: 9. aug 2016, 22:47
Geografisk sted: 9000 Aalborg

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlæg af Moesmand »

Alternativt kan du bruge mælkesyre ...... Bruger det selv til hårdt vand og det virker....

Mvh

Henrik
Willdew
Indlæg: 81
Tilmeldt: 6. jan 2016, 18:26

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlæg af Willdew »

Moesmand skrev:Alternativt kan du bruge mælkesyre ...... Bruger det selv til hårdt vand og det virker....

Mvh

Henrik
Det var også hvad jeg havde i tankerne, problemet er at jeg ikke kan nå ud og købe noget inden lørdag, ville det være muligt at bruge citronsyre som man finder i supermarkedet?

Mvh William
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlæg af søreno »

Du kan godt bruge citronsyre. Det kan efter sigende give bismag ved større mængder men en teskefuld eller halvanden kan du sagtens tilsætte.

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Willdew
Indlæg: 81
Tilmeldt: 6. jan 2016, 18:26

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlæg af Willdew »

søreno skrev:Du kan godt bruge citronsyre. Det kan efter sigende give bismag ved større mængder men en teskefuld eller halvanden kan du sagtens tilsætte.

Sendt fra min ONEPLUS A3003 med Tapatalk
Tak skal du have, så prøver jeg det, det får nok ikke PH ned på 5.2, men det er da et skridt på vejen, er der nogen som har erfaring med acid rest? Det kunne være interessant at lade den stå i et par timer ved 35 grader og se om det har nogen effekt oven i citronsyre. Og tak for svarenen :-)
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlæg af Truntebryg »

Nå - faktisk så har BrunWater en "koge" beregner

Originalt vand:
Sjælsø 1.png
Sjælsø 1.png (8.43 KiB) Vist 20658 gange
Kogt - effektivitet "low"
Sjælsø 2.png
Sjælsø 2.png (8.41 KiB) Vist 20658 gange
Der sker en del med tallene, men som tidligere nævnt så rykker det ikke ved pH - den bliver stadig 5,9 ved EBC 8

Dog skal der kun 2,4 ml mælkesyre/citronsyre (88%) til at bringe mæskevandets pH ned på 5,5. (4,1 kg malt / 12L mæskevand)
Brugeravatar
maseol
Indlæg: 342
Tilmeldt: 10. feb 2010, 09:15
Geografisk sted: Nivå - Nordsjælland

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlæg af maseol »

hvor finder du den koge beregner henne?
Bryg hilsner
Thomas

Two beers or not two beers....that's the question
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlæg af Truntebryg »

Lige under Water input Report
BW boil.png
Brugeravatar
maseol
Indlæg: 342
Tilmeldt: 10. feb 2010, 09:15
Geografisk sted: Nivå - Nordsjælland

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlæg af maseol »

Det må være på den betalte version ?
Capture.PNG
Bryg hilsner
Thomas

Two beers or not two beers....that's the question
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Kogning af bikarbonat?

Indlæg af Truntebryg »

Ja da - når man selv bestemmer prisen, så er det jo det store problem
Besvar

Tilbage til "Kemi"