Side 1 af 1

Maltmølle

Indlæg: 13. feb 2017, 18:47
af Cep459
Kigger på en maltmølle , kan se kenwood har en mølle til min køkkenmaskine , så kunne jeg måske kombinere , valsning af malt , og grov mel , øl og brød spænder jo godt sammen
Nogen der prøvet den ?


Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Re: Maltmølle

Indlæg: 13. feb 2017, 19:45
af Borg
Mel er korn der bliver malet, mens malt skal valses. Det er to vidt forskellige processer, som jeg tvivler din køkkenmaskine kan gøre.

Re: Maltmølle

Indlæg: 14. feb 2017, 13:35
af Nimbus39
Jeg har både kornmølle og maltvalse - det er 2 meget forskellige processer (og resultater) så jeg vil ikke anbefale at man bruger en kornmølle til valsning ;-)
Men jeg vil tro det godt kunne virke...

Re: Maltmølle

Indlæg: 15. feb 2017, 10:13
af Truntebryg
Idealt så skal maltkærnen kun "knækkes" i 3-4 stykker og så - så lidt mel som muligt ;-)

Kan den det - så er det jo fint.

Re: Maltmølle

Indlæg: 15. feb 2017, 15:21
af peos
Truntebryg skrev:Idealt så skal maltkærnen kun "knækkes" i 3-4 stykker og så - så lidt mel som muligt ;-)

Kan den det - så er det jo fint.

Jeg ville da mene, at det ideelle er, at kærnerne knækkes i så mange stykker som muligt, samtidig med at skallerne er hele. Det må lette omsætningen af stivelse til sukker og udvaskningen af sukkeret, at kernerne er så findelte som muligt, og er skallerne hele, undgås stuck mash.

Re: Maltmølle

Indlæg: 15. feb 2017, 22:37
af Dalmoseosebryg
Jeg har prøvet den Kenwood det giver for meget mel selv på groveste trin

Re: Maltmølle

Indlæg: 16. feb 2017, 08:04
af Truntebryg
peos skrev:Jeg ville da mene, at det ideelle er, at kærnerne knækkes i så mange stykker som muligt, samtidig med at skallerne er hele. Det må lette omsætningen af stivelse til sukker og udvaskningen af sukkeret, at kernerne er så findelte som muligt, og er skallerne hele, undgås stuck mash.


Det er da rigtigt, har også set bryggerier hvor "malt sækkene" på lageret var mel !!!

MEN jeg kører med 1,3mm valsebrede og knækker derfor kun kærnerne - hvis jeg brygger < 5% alc. og er omhyggelig så får jeg bekymrende > 96% efficiency.

Alm. hurtig bryg ligger på 93% mæske efficiency, så jeg har ikke de store problemer med at trække sukkeret ud af klumperne ;-)

For fin malt - har tendens til at give langsom sparge hsatighed, og det har jeg ikke tålmodighed til. Jeg sparger 18L vand igennem 5 kg malt på ca. 10 minutter - og har således ca. 26L boil-volume.

Re: Maltmølle

Indlæg: 16. feb 2017, 18:02
af peos
Taler vi mæskeeffektivitet eller bryghuseffektivitet?

Re: Maltmølle

Indlæg: 16. feb 2017, 22:03
af Truntebryg
Mæske - da det er den eneste "vigtige" efficiency, forstået på den måde at her har valsning, emzyner osv. jo en vis indvirkning...

Brewhouse eff er jo blot spild her og der ... oh det er for længe siden jeg har brygget, kan faktisk ikke huske hvad min Brewhouse efficiency er ;-(