Temperaturstyring i køleskab

Alt i udstyr, flasker, Keg´s, osv.
Besvar
Pøl
Indlæg: 51
Tilmeldt: 13. mar 2015, 08:45
Geografisk sted: Glostrup

Temperaturstyring i køleskab

Indlæg af Pøl »

Hej,

Jeg vil gerne bede om lidt input til temperaturstyring i køleskab. Jeg har brygget et par belgier senest som under gæring har stået ved (stabil) temperatur på ca.21 grader. jeg ønsker næste gang at gære ved lidt højere temperatur og tænker derfor at smide spanden i køleskab (jeg har STC1000). Men er lidt i tvivl om hvad der er bedst at bruge til at hæve temperaturen.

Jeg kan se her på forum at man bruger lidt forskellige metoder, typisk:

Frostvagt:
http://images.biltema.com/PAXToImageSer ... 2000022756" onclick="window.open(this.href);return false;

Eller:
Varmeblæser:
http://images.biltema.com/PAXToImageSer ... 2000035069" onclick="window.open(this.href);return false;

Jeg tænker umiddelbart at det vil være fornutigt med en varmeblæser for at fordele varmen, men er der nogen som kan dele ud af lidt erfaring. Tak.

Vh Lars
peos
Indlæg: 727
Tilmeldt: 1. dec 2011, 22:09

Re: Temperaturstyring i køleskab

Indlæg af peos »

Jeg tror, at der er alt for mange w i dem begge - især i varmeblæseren. Du risikerer, at den varmer så hurtigt op, at den efter hver opvarmning sætter køl på for at komme ned på setpunktet igen. Den vil pendle mellem varme og køl, og du vil bruge alt for meget energi.

Jeg har kun køl på min, men skulle der varme på, så ville jeg bruge en 50 w varmepære.
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 09:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Temperaturstyring i køleskab

Indlæg af Thage »

Løsning er at isolere probe, så du ikke måler luften, men indhold - flere fordele ved dette Eks. At du kommer tættere på den faktiske temp. Har frostvagt selv, og sat 0,5 grad til udsving - fungere glimrende


Sent from my iPhone using Tapatalk
Pøl
Indlæg: 51
Tilmeldt: 13. mar 2015, 08:45
Geografisk sted: Glostrup

Re: Temperaturstyring i køleskab

Indlæg af Pøl »

peos skrev:Jeg tror, at der er alt for mange w i dem begge - især i varmeblæseren. Du risikerer, at den varmer så hurtigt op, at den efter hver opvarmning sætter køl på for at komme ned på setpunktet igen. Den vil pendle mellem varme og køl, og du vil bruge alt for meget energi.

Jeg har kun køl på min, men skulle der varme på, så ville jeg bruge en 50 w varmepære.
Men køleskabet i sig selv tilsluttes ikke, kun varmekilden.
Pøl
Indlæg: 51
Tilmeldt: 13. mar 2015, 08:45
Geografisk sted: Glostrup

Re: Temperaturstyring i køleskab

Indlæg af Pøl »

Thage skrev:Løsning er at isolere probe, så du ikke måler luften, men indhold - flere fordele ved dette Eks. At du kommer tættere på den faktiske temp. Har frostvagt selv, og sat 0,5 grad til udsving - fungere glimrende


Sent from my iPhone using Tapatalk
Bruger du den frostvagt jeg linker til?

Jeg har engang købt en lang følerlomme som jeg ville smide i låget på spanden for at måle i øllet, det kunne være at den skulle findes frem igen :-)
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Temperaturstyring i køleskab

Indlæg af MonkeyBrew »

Jeg har for længe siden købt en keramisk reptil "pære" på 100w som skulle implementeres i en kummefryser. Meningen er at der skal placeres en pc blæser inde i fryseren så luften kan cirkuleres og undgå kulde/varme lommer. Proben bliver placeret i et tyndt rør (gærrør fra Lund teknik) som placeres i en flaske med skruelåg (1/2 l colaflaske) med vand i. Så får man en mere præcis måling.
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Temperaturstyring i køleskab

Indlæg af Borg »

MonkeyBrew skrev:Jeg har for længe siden købt en keramisk reptil "pære" på 100w som skulle implementeres i en kummefryser. Meningen er at der skal placeres en pc blæser inde i fryseren så luften kan cirkuleres og undgå kulde/varme lommer. Proben bliver placeret i et tyndt rør (gærrør fra Lund teknik) som placeres i en flaske med skruelåg (1/2 l colaflaske) med vand i. Så får man en mere præcis måling.
Og den mest præcise måling af urtens temperatur får man med proben i et dykrør/følerlomme der sidder i gærspandens låg, og når ned midt i urten.
Kun på den måde ved du, hvilken temperatur gæren arbejder under.

Men er det til køling af fustager o.l. er din metode supergod.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Temperaturstyring i køleskab

Indlæg af MonkeyBrew »

Kan det ikke give risiko for stor nedkøling eller opvarmning? Der er stor masse der skal køles og varmes?
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Pøl
Indlæg: 51
Tilmeldt: 13. mar 2015, 08:45
Geografisk sted: Glostrup

Re: Temperaturstyring i køleskab

Indlæg af Pøl »

Andre som kan byde ind med erfaringer omkring hvilken varmekilde I bruger? Evt fordele og ulemper?

Vh Lars
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Temperaturstyring i køleskab

Indlæg af Borg »

MonkeyBrew skrev:Kan det ikke give risiko for stor nedkøling eller opvarmning? Der er stor masse der skal køles og varmes?
Jo, hvis der skal ændres rigtig meget i temperaturen.
Men almindeligvis har man nedkølet urten til gæringstemperaturen, eller der omkring. Der sker ikke stor temperaturudsving, når det drejer sig om at flytte den et par grader.
Vigtigst af alt er, at det er urtens temperatur der styres efter.
Husk også på, at når gæringen er i gang, så er der stor omrøring i urten grundet varmeudviklingen, så køle/varmepåvirkningen optages hurtigt i urten. Om når der ikke længere er så stor aktivitet, er det kun et spørgsmål om at holde temperaturen.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4741
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Temperaturstyring i køleskab

Indlæg af Borg »

Pøl skrev:Andre som kan byde ind med erfaringer omkring hvilken varmekilde I bruger? Evt fordele og ulemper?

Vh Lars
Jeg bruger en olieradiator, men det er ikke aktuelt til 25 liters bryg.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Christian
Indlæg: 363
Tilmeldt: 29. sep 2006, 09:18
Geografisk sted: Vestbjerg, 9380
Kontakt:

Re: Temperaturstyring i køleskab

Indlæg af Christian »

Jeg bruger en olieradiator næsten som denne:
http://www.harald-nyborg.dk/p9965/olieradiator-7-rib" onclick="window.open(this.href);return false;
Den virker rigtig godt. En varme pære eller lign tror jeg også vil være god.

Jeg har også prøvet en lille varmeblæser med en elektronisk on/off termostat. Det gav alt for store udsving (overshoot), som absolut ikke er godt for gæringen.
Brugeravatar
MonkeyBrew
Indlæg: 4420
Tilmeldt: 26. okt 2006, 21:13
Geografisk sted: 8670 Låsby

Re: Temperaturstyring i køleskab

Indlæg af MonkeyBrew »

Borg skrev:
MonkeyBrew skrev:Kan det ikke give risiko for stor nedkøling eller opvarmning? Der er stor masse der skal køles og varmes?
Jo, hvis der skal ændres rigtig meget i temperaturen.
Men almindeligvis har man nedkølet urten til gæringstemperaturen, eller der omkring. Der sker ikke stor temperaturudsving, når det drejer sig om at flytte den et par grader.
Vigtigst af alt er, at det er urtens temperatur der styres efter.
Husk også på, at når gæringen er i gang, så er der stor omrøring i urten grundet varmeudviklingen, så køle/varmepåvirkningen optages hurtigt i urten. Om når der ikke længere er så stor aktivitet, er det kun et spørgsmål om at holde temperaturen.
Det giver god mening Borg.
Monkeybrew - Abegodt øl!

~ Lars Bang Rasmussen ~

http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

Mæsketemperature for stilarterne:

http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Pøl
Indlæg: 51
Tilmeldt: 13. mar 2015, 08:45
Geografisk sted: Glostrup

Re: Temperaturstyring i køleskab

Indlæg af Pøl »

Jeg tænker at jeg vil forsøge mig med en frostvagt med en spand vand (det vil godt nok ikke give de exotherme bidrag fra gæringen) og se og indstille min STC1000 med den i første omgang. Min bekymring er dog også effekten af frostvagten og dermed gradienten af temperaturen fra ydersiden af spanden og ind til midten hvor min føler skal sidde i en termlomme.
Thage
Indlæg: 1442
Tilmeldt: 3. okt 2015, 09:37
Geografisk sted: Allerød

Re: Temperaturstyring i køleskab

Indlæg af Thage »

Pøl skrev:
Thage skrev:Løsning er at isolere probe, så du ikke måler luften, men indhold - flere fordele ved dette Eks. At du kommer tættere på den faktiske temp. Har frostvagt selv, og sat 0,5 grad til udsving - fungere glimrende


Sent from my iPhone using Tapatalk
Bruger du den frostvagt jeg linker til?

Jeg har engang købt en lang følerlomme som jeg ville smide i låget på spanden for at måle i øllet, det kunne være at den skulle findes frem igen :-)
Ja, dog købt i Silvan...


Sent from my iPhone using Tapatalk
Besvar

Tilbage til "Udstyr"