Temperaturstyring i køleskab
Temperaturstyring i køleskab
Hej,
Jeg vil gerne bede om lidt input til temperaturstyring i køleskab. Jeg har brygget et par belgier senest som under gæring har stået ved (stabil) temperatur på ca.21 grader. jeg ønsker næste gang at gære ved lidt højere temperatur og tænker derfor at smide spanden i køleskab (jeg har STC1000). Men er lidt i tvivl om hvad der er bedst at bruge til at hæve temperaturen.
Jeg kan se her på forum at man bruger lidt forskellige metoder, typisk:
Frostvagt:
http://images.biltema.com/PAXToImageSer ... 2000022756" onclick="window.open(this.href);return false;
Eller:
Varmeblæser:
http://images.biltema.com/PAXToImageSer ... 2000035069" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeg tænker umiddelbart at det vil være fornutigt med en varmeblæser for at fordele varmen, men er der nogen som kan dele ud af lidt erfaring. Tak.
Vh Lars
Jeg vil gerne bede om lidt input til temperaturstyring i køleskab. Jeg har brygget et par belgier senest som under gæring har stået ved (stabil) temperatur på ca.21 grader. jeg ønsker næste gang at gære ved lidt højere temperatur og tænker derfor at smide spanden i køleskab (jeg har STC1000). Men er lidt i tvivl om hvad der er bedst at bruge til at hæve temperaturen.
Jeg kan se her på forum at man bruger lidt forskellige metoder, typisk:
Frostvagt:
http://images.biltema.com/PAXToImageSer ... 2000022756" onclick="window.open(this.href);return false;
Eller:
Varmeblæser:
http://images.biltema.com/PAXToImageSer ... 2000035069" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeg tænker umiddelbart at det vil være fornutigt med en varmeblæser for at fordele varmen, men er der nogen som kan dele ud af lidt erfaring. Tak.
Vh Lars
Re: Temperaturstyring i køleskab
Jeg tror, at der er alt for mange w i dem begge - især i varmeblæseren. Du risikerer, at den varmer så hurtigt op, at den efter hver opvarmning sætter køl på for at komme ned på setpunktet igen. Den vil pendle mellem varme og køl, og du vil bruge alt for meget energi.
Jeg har kun køl på min, men skulle der varme på, så ville jeg bruge en 50 w varmepære.
Jeg har kun køl på min, men skulle der varme på, så ville jeg bruge en 50 w varmepære.
Re: Temperaturstyring i køleskab
Løsning er at isolere probe, så du ikke måler luften, men indhold - flere fordele ved dette Eks. At du kommer tættere på den faktiske temp. Har frostvagt selv, og sat 0,5 grad til udsving - fungere glimrende
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Temperaturstyring i køleskab
Men køleskabet i sig selv tilsluttes ikke, kun varmekilden.peos skrev:Jeg tror, at der er alt for mange w i dem begge - især i varmeblæseren. Du risikerer, at den varmer så hurtigt op, at den efter hver opvarmning sætter køl på for at komme ned på setpunktet igen. Den vil pendle mellem varme og køl, og du vil bruge alt for meget energi.
Jeg har kun køl på min, men skulle der varme på, så ville jeg bruge en 50 w varmepære.
Re: Temperaturstyring i køleskab
Bruger du den frostvagt jeg linker til?Thage skrev:Løsning er at isolere probe, så du ikke måler luften, men indhold - flere fordele ved dette Eks. At du kommer tættere på den faktiske temp. Har frostvagt selv, og sat 0,5 grad til udsving - fungere glimrende
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jeg har engang købt en lang følerlomme som jeg ville smide i låget på spanden for at måle i øllet, det kunne være at den skulle findes frem igen :-)
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Temperaturstyring i køleskab
Jeg har for længe siden købt en keramisk reptil "pære" på 100w som skulle implementeres i en kummefryser. Meningen er at der skal placeres en pc blæser inde i fryseren så luften kan cirkuleres og undgå kulde/varme lommer. Proben bliver placeret i et tyndt rør (gærrør fra Lund teknik) som placeres i en flaske med skruelåg (1/2 l colaflaske) med vand i. Så får man en mere præcis måling.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Temperaturstyring i køleskab
Og den mest præcise måling af urtens temperatur får man med proben i et dykrør/følerlomme der sidder i gærspandens låg, og når ned midt i urten.MonkeyBrew skrev:Jeg har for længe siden købt en keramisk reptil "pære" på 100w som skulle implementeres i en kummefryser. Meningen er at der skal placeres en pc blæser inde i fryseren så luften kan cirkuleres og undgå kulde/varme lommer. Proben bliver placeret i et tyndt rør (gærrør fra Lund teknik) som placeres i en flaske med skruelåg (1/2 l colaflaske) med vand i. Så får man en mere præcis måling.
Kun på den måde ved du, hvilken temperatur gæren arbejder under.
Men er det til køling af fustager o.l. er din metode supergod.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Temperaturstyring i køleskab
Kan det ikke give risiko for stor nedkøling eller opvarmning? Der er stor masse der skal køles og varmes?
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Temperaturstyring i køleskab
Andre som kan byde ind med erfaringer omkring hvilken varmekilde I bruger? Evt fordele og ulemper?
Vh Lars
Vh Lars
Re: Temperaturstyring i køleskab
Jo, hvis der skal ændres rigtig meget i temperaturen.MonkeyBrew skrev:Kan det ikke give risiko for stor nedkøling eller opvarmning? Der er stor masse der skal køles og varmes?
Men almindeligvis har man nedkølet urten til gæringstemperaturen, eller der omkring. Der sker ikke stor temperaturudsving, når det drejer sig om at flytte den et par grader.
Vigtigst af alt er, at det er urtens temperatur der styres efter.
Husk også på, at når gæringen er i gang, så er der stor omrøring i urten grundet varmeudviklingen, så køle/varmepåvirkningen optages hurtigt i urten. Om når der ikke længere er så stor aktivitet, er det kun et spørgsmål om at holde temperaturen.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Temperaturstyring i køleskab
Jeg bruger en olieradiator, men det er ikke aktuelt til 25 liters bryg.Pøl skrev:Andre som kan byde ind med erfaringer omkring hvilken varmekilde I bruger? Evt fordele og ulemper?
Vh Lars
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Temperaturstyring i køleskab
Jeg bruger en olieradiator næsten som denne:
http://www.harald-nyborg.dk/p9965/olieradiator-7-rib" onclick="window.open(this.href);return false;
Den virker rigtig godt. En varme pære eller lign tror jeg også vil være god.
Jeg har også prøvet en lille varmeblæser med en elektronisk on/off termostat. Det gav alt for store udsving (overshoot), som absolut ikke er godt for gæringen.
http://www.harald-nyborg.dk/p9965/olieradiator-7-rib" onclick="window.open(this.href);return false;
Den virker rigtig godt. En varme pære eller lign tror jeg også vil være god.
Jeg har også prøvet en lille varmeblæser med en elektronisk on/off termostat. Det gav alt for store udsving (overshoot), som absolut ikke er godt for gæringen.
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Temperaturstyring i køleskab
Det giver god mening Borg.Borg skrev:Jo, hvis der skal ændres rigtig meget i temperaturen.MonkeyBrew skrev:Kan det ikke give risiko for stor nedkøling eller opvarmning? Der er stor masse der skal køles og varmes?
Men almindeligvis har man nedkølet urten til gæringstemperaturen, eller der omkring. Der sker ikke stor temperaturudsving, når det drejer sig om at flytte den et par grader.
Vigtigst af alt er, at det er urtens temperatur der styres efter.
Husk også på, at når gæringen er i gang, så er der stor omrøring i urten grundet varmeudviklingen, så køle/varmepåvirkningen optages hurtigt i urten. Om når der ikke længere er så stor aktivitet, er det kun et spørgsmål om at holde temperaturen.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Temperaturstyring i køleskab
Jeg tænker at jeg vil forsøge mig med en frostvagt med en spand vand (det vil godt nok ikke give de exotherme bidrag fra gæringen) og se og indstille min STC1000 med den i første omgang. Min bekymring er dog også effekten af frostvagten og dermed gradienten af temperaturen fra ydersiden af spanden og ind til midten hvor min føler skal sidde i en termlomme.
Re: Temperaturstyring i køleskab
Ja, dog købt i Silvan...Pøl skrev:Bruger du den frostvagt jeg linker til?Thage skrev:Løsning er at isolere probe, så du ikke måler luften, men indhold - flere fordele ved dette Eks. At du kommer tættere på den faktiske temp. Har frostvagt selv, og sat 0,5 grad til udsving - fungere glimrende
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jeg har engang købt en lang følerlomme som jeg ville smide i låget på spanden for at måle i øllet, det kunne være at den skulle findes frem igen :-)
Sent from my iPhone using Tapatalk